Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Byar i Nigeria använder poliovaccin som påtryckning

Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 10.31
"Vi använder vår patientmakt"
(9:24 min)
Ett barn får vaccin.
1 av 7
41 miljoner barn ska vaccineras under hösten i norra Nigeria och grannländerna Tchad, Niger och Kamerun för att stoppa en spridning av polioepidemin i Boko Harams spår. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Barn i byn Angwan Lalli, Nigeria.
2 av 7
I byn Angwan Lalli har poliovaccinbojkotten verkligen lyckats. Man har fått, el, vatten, ny skola och väg. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
En poliovaccinatör i norra Nigeria markerar på en husfasad.
3 av 7
En poliovaccinatör i norra Nigeria markerar på en husfasad att barnen där inne blivit vaccinerade detta datum. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Vaccinerade barn i Nigeria får bläck på fingrarna.
4 av 7
Varje barn som vaccinerats får bläck på fingrarna för att hålla koll på vilka som är klara. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Hjälparbetare visar bilderböcker.
5 av 7
Hjälparbetarna visar bilderböcker med ljudknappar som spelar upp förklaringar hur vaccinationen funkar på lokala språk för de boende som inte kan läsa. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Kvinna håller ett barn.
6 av 7
Nu hånar folk oss för att vi inte fått igenom ett enda våra krav vid vaccinbojkotten, berättar Sadiya Sahabi som hoppas att politikerna snart infriar sina löften. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Johan Bergendorff intervjuar Anis Siddique.
7 av 7
Målet att göra Nigeria poliofritt igen inom några månader, säger Anis Siddique på Unicef, till Johan Bergendorff. Foto: Akinlabi Jimoh Unicef

Det internationella trycket är på Nigeria att se till att alla barn i landet vaccineras mot polio har fått hela byar att se sin chans till patientmakt och vägra låta vaccinera barnen förrän politikerna uppfyller andra hälsolöften. Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff rapporter från norra delen av landet.

I nordöstra Nigeria pågår sedan några månader ett utbrott av polio vilket är ett bakslag i försöket att helt utrota sjukdomen från jorden i år. Det internationella trycket är hårt på Nigerias regering att se till att alla barn i landet tar vaccin. Det har fått hela byar att se sin chans till patientmakt och vägra låta vaccinera barnen förrän politikerna uppfyller andra hälsolöften, som malarianät, el och rent vatten.

Men det största problemet för att få Nigeria poliofritt är att den islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortfarande kontrollerar många byar i nordost vilket gör att 120 000 barn inte kan vaccineras där.

En droppe i munnen så är poliovaccinationen över. Det känns inte alls till skillnad från sprutorna som används parallellt. En del barn börjar ändå gråta av uppståndelsen, men slutar snart när de får lite godis eller mjölk efteråt.

Unicefs vaccinationsteam består av fem kvinnor i slöja och färggranna fotsida dräkter som går runt bland de hungriga flyktingfamiljerna som bor i improviserade plåtskjul och enkla betonghus på en ökenartad sandslätt i provinshuvudstaden Maiduguri.

Målet är att se till att varenda unge är skyddad mot det pågående polioutbrottet så att virussjukdomen slutar att spridas. Hjälparbetarna visar bilderböcker med ljudknappar som spelar upp förklaringar hur vaccinationen funkar på lokala språk för de boende som inte kan läsa. En del är skeptiska från början, men låter sig övertygas av informationen.

– Idrisa min son som är fyra år kan inte gå ordentligt och är väldigt svag i armarna efter att ha smittats av polio av sin kusin, berättar Mallam Gambo Bukar som bor i flyktinglägret Muna garage där över 40 000 personer trängs i tält av presenningar och bastmattor.

Idrisa är klädd i rödrutig tunika och står lutade mot sin pappas ben. Han stirrar tomt framför sig. Som de flesta av barnen i flyktinglägret får han för lite att äta. Någon medicin som kan bota honom finns inte, bara ett upptränat immunförsvar via vaccination kan kämpa ned viruset.

Men Idrisa får åtminstone sjukgymnastik på ett lokalt sjukhus för att kunna träna upp styrkan i de muskler som fortfarande lyder. Förlamningssymptomen kommer dessvärre ofta tillbaka senare i livet.

Här i den nordöstra delstaten Borno har man hittills funnit fyra fall av barnförlamning. Idrisa är ett av dem och förhoppningsvis en av de sista människorna på jorden som blir förlamad av polio. De två av andra poliosjuka nigerianska barnen har avlidit av sina nervskador.

Om halsen bär Mallam Gambo Bukar en skylt så att andra föräldrar i flyktinglägret ska veta om symptomen de ska se upp för och se till att deras barn verkligen vaccinerar sig så att inte de också råkar lika illa ut. Själv hade han aldrig hört talas om polio tidigare. De andra barnen i lägret retar Idrisa för att han inte kan gå och han gråter ofta om natten berättar Mallam Gambo Bukar.

Poliovirus delar sig i magen och smittar andra via avföring. Ofta för att det saknas toaletter så att folk uträttar sina behov i naturen och dricksvatten blir förorenat. Det är främst barn som drabbas och viruset är mycket smittsamt.

De flesta märker inte att de fått polio, en del får inluensasymptom som feber, illamående, värk i leder och huvud och nackstelhet. Men 1 av 200 barn förlamas när viruset ger sig på nervsystemet och några dör för att lungorna eller delar av hjärnan slutar fungera.

En metod som vaccinationskampanjen använder är att ta med musiker som lockar ut barnen ur skjulen för att se vad som står på.

– På en dag kan vi vaccinera 50 000 barn med alla team som jobbar, säger doktor Aishatu Gubio som jobbar för Nigerias Smittskyddsinstitut. Målet är att vaccinera 41 miljoner barn nu i Nigeria och grannländerna Tchad, Niger och Kamerun.

Poliochefen Anis Siddique på FN:s barnfond Unicefs Nigeriakontor säger att man inte nått 120 000 barn här i delstaten Borno med vaccin på grund av att den islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortfarande kontrollerar många byar. Det är för farligt där, vaccinatörerna riskerar att mördas.

Den nya strategin är att följa med militären in när nya byar befrias och då snabbt vaccinera så många barn man kan och sedan återvända till säkrare platser före mörkrets inbrott.

Men Anis Siddique är trots svårigheterna ändå optimistisk att Nigeria ska kunna se sitt sista fall av barnförlamning redan nästa år. Om de andra två länderna där polio fortfarande sprids, Afghanistan och Pakistan också lyckas nå nästan alla sina barn med vaccin så finns en chans att världens föräldrar snart kan sluta oroa sig för att barnen ska bli förlamade av polio. Men det kommer att dröja minst tre år till innan sjukdomen formellt kan förklaras utrotad från jorden av Världshälsoorganisationen.

– Vi skulle just fira att Nigeria och hela Afrika varit poliofritt under två år i somras med ett presidentlett jubileumsfirande när vi fick höra om det första av fyra nya polioförlamningsfall i Borno, berättar Anis Siddique på Unicef.

Det sågs av många som ett stort bakslag för kampen att utrota sjukdomen. Prover visar att viruset sannolikt cirkulerat hela tiden oupptäckt bland folk i Borno.

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram gör motstånd mot allt modernt västerländskt inklusive vaccinering och rykten har spridits tidigare att vaccinet är ett sätt göra muslimska kvinnor sterila.

– Problemet för poliovaccinationskampanjen är att Boko Haram saknar en tydlig ledning att förhandla med, som talibanerna i Afghanistan och Pakistan där man lät sig övertygas att tillåta poliovaccination trots krig, berättar Anis Siddique.

Nigerias regering har satsat stora resurser på att informera folk att vaccin skyddar deras barn från att bli svårt sjuka via radio och affischkampanjer och dessutom inbjudit lokala religiösa ledare som fått vara med i utvärderinskommittéer och åkt till det muslimska landet Indonesien för att försäkra sig att det poliovaccin de tillverkar där är säkert och kan användas i Nigerias islamiska delstater i norr.

Numer anser 97 procent av Nigerias föräldrar att poliovaccin är bra för barnen. Ändå var det förra året åtminstone ett 70-tal byar i norra Nigeria som bojkottade poliovaccinering. En av de är byn Dokan Danmagaji som höll ut i ett halvår för att pressa politikerna att få en sjukstuga och en ny skola till byn efter att en storm för åtta år sedan knäckt taken.

Herden Mohammadu Kabiru Adamu hade hade hört om hur grannbyn lyckats till och med få delstatsguvernören att komma och lyssna på deras krav om en bättre väg till sjukhuset i stan så att kvinnorna inte skulle hinna förblöda under förlossningar, och att de fått el och en ny skola och en ny brunn till byn mot att de gick med på att barnen vaccinerades mot polio.

– Vi är fem gånger fler här och för våra barns hälsas skull ville vi pröva samma metod att bojkotta poliovaccineringen eftersom den verkade så viktig för de styrande i stan, säger Kabiru Adamu.

Men besvikelsen är stor i den här byn att löftena från lokalpolitikerna hittills ekat tomma.

– Jag lät poliovaccinera mina fem barn med mundroppar och sprutor, berättar 22-åriga Sadiya Sahabi, för jag vet att vaccinet skyddar dem och efteråt har jag börjat jobba själv med att ge andras barn vaccin i grannbyarna. Men nu hånar folk oss för att vi inte fått igenom ett enda våra krav och gör motstånd mot ytterligare vaccinering, fortsätter Sadiya Sahabi som hoppas att politikerna snart infriar sina löften.

Forskaren Shelby Grossmann vid Stanfords universitet i USA har tillsammans med kollegor beskrivit ett stort antal bybojkotter i Nigeria mot poliovaccination som ett sätt att driva igenom utvecklingsfrågor som en ny sjukstuga eller malarianät.

Alla får inte vad de kräver, men åtminstone tvingar det politikerna att börja lyssna på medborgarna visar den här vetenskapliga studien. Poliovaccinationsteamen är oftast den enda uppsökande hälsoverksamheten folk stöter på så därför riktas alla krav mot dem.

Även hjälporganisationer har tvingats ändra sina kampanjer så att också andra sjukdomar behandlas och man har 16000 frivilliga bychefer, imamer och kvinnoledare anställda i Nigeria för att förhandla med trilskande byar som vet att den största risken för barnen är inte polio utan att dö av diarréer eller malaria.

Anis Siddique på Unicef som sett samma sorts bybojkotter även när han jobbade i Indien, är inte glad åt fenomenet. De kräver stora övertalningsinsatser som går ut över vaccinationsarbetet.

– Vi använder vår patientmakt med rätten att säga nej för få poltikerna att lyssna för en gångs skull på oss här uppe i norr och förbättra våra liv säger ungdomsledaren Ismail Jibril.

I den här byn Angwan Lalli har protestaktionen verkligen lyckats. Nu har de boende fått el, vatten, en skola och en ny väg tack vare sin bojkott. Och barnen är dessutom alla poliovaccinerade så snart kraven uppfylldes.

För byborna förstår värdet av skyddet, men det är andra sjukdomar som tar kål på betydligt fler barn. Malaria, diarréer och lunginflammation till exempel. Tack vare allt man nu fått så är chansen mycket större att barnen överlever tills de blir vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".