Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Right livelihood till Vita hjälmarna

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 13.34
"Den senaste tiden kan vara bland de svåraste dagarna någonsin i Aleppo"
(9:00 min)
Syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna
1 av 3
Syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna Foto: TT/AP
Raed al-Saleh från Vita hjälmarna.
2 av 3
Raed al-Saleh från Vita hjälmarna. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
Raed al-Saleh från Vita hjälmarna och Katja Magnusson.
3 av 3
Raed al-Saleh från Vita hjälmarna intervjuas av Katja Magnusson. Foto: Sveriges Radio

De frivilliga syriska räddningsarbetarna Vita hjälmarna har tilldelas Right Livelihood-priset, som kallats ett alternativt Nobelpris. De Vita hjälmarna räddar folk som är fast under rasmassorna på rebellsidan i Syrien. Ett arbete som är mycket svårt i en miljö av konstanta bombningar och försenade hjälpinsatser.

– Den senaste tiden kan vara bland de svåraste dagarna någonsin i Aleppo, alla röda linjer har överträtts, säger Raed al-Saleh.

Han beskriver konstanta flygbombningar och börjar räkna upp olika sorters bomber, bomber som innehåller kloringas, klusterbomber och brandbomber. Civilförsvarets kontor har bombats, sjukhusen har bombats.

Klockan är halv nio på morgonen och på Utrikespolitiska institutet i Stockholm är det kö till kaffetermosarna. Raed al-Saleh ser trött ut och dricker kaffe samtidigt som han snabbt äter en ostsmörgås innan han ska prata om de Vita hjälmarna. Han leder runt 3000 volontärer som framför allt verkar på rebellsidan i Syrien. Före kriget handlade han med elektronik i norra Syrien. Idag har han bytt den beige overallen som är vita hjälmarnas uniform mot kostym och vinröd slips. Han har rest runt i världen den senaste tiden, till FN-högkvarteret i New york, till Washington, han kom via London hit till Stockholm. Men hans tankar finns i Aleppo i Syrien. 

– Idag är räddningsarbetarnas arbete i Aleppo mycket svårt, bombningarna är konstanta, människor dör för att vi kommer fram för sent, säger Raed Al- Saleh.

Igår kom ett nödrop i form av en film från östra Aleppo. 

– Ett meddelande från folket i Aleppo till världen, idag har Aleppo varit under belägring i 91 dagar, säger en man i gröna sjukhuskläder på filmen. Det är en liten grupp som ställt upp sig framför kameran, de håller i den syriska oppositionsflaggan, en kvinna har en bäbis i famnen. De bor i den östra rebellkontrollerade delen av Aleppo som nu är helt avskuren från den västra regimkontrollerade sidan. Den syriska armén och dess allierade har omringat östra Aleppo och det är intensiva strider. Sjukhus, skolor och bagerier har bombats. 

– Varför har vi FN frågar mannen? Varför har vi lagar om mänskliga rättigheter?

Jag får filmen från Ahmad Dairi som jag då och då chattar med i östra Aleppo. Han ingår i ett av de styrande råden i staden och arbetar för det brittiska företaget Adam Smith International som driver infrastrukturprojekt i norra Syrien. Han skulle själv ha varit med vid filmningen men hann inte fram

– Jag var på väg när en klusterbomb föll i gamla stan i Aleppo, det var fyra barn som jag fick ta till ett litet medicinskt center, men det fanns ingen läkare där, bara en sjuksköterska. Men, säger Ahmad, det var tur att de hade lindriga skador för det är nästan omöjligt att få bra vård nu i östra Aleppo.

– Situationen är så dålig nu, fortsätter Ahmad, det är intensiva bombningar, precis innan jag pratade med dig så föll missiler vid en rondell inte långt härifrån. Det är katastrofalt och det är en fruktansvärd tystnad trots den massaker som pågår här. Folk mår psykiskt dåligt, alla är skräckslagna och det finns inte ens en gnista hopp vid horisonten.

Tillbaka på Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Raed al-Saleh som leder räddningsarbetarna från de Vita hjälmarna får hårda frågor från publiken.

En kvinna som kommer från Syrien anklagar Raed al-Saleh för att ljuga, flera frågar kretsar runt vad Vita hjälmarna har för relation till den grupp som tidigare kallades Nusrafronten al-Qaidas syriska gren. Gruppen finns bland annat i de delar av Aleppo där Vita hjälmarna arbetar. En syrisk journalist i publiken håller inte med kvinnan, det är på väg att urarta till en debatt.

– Jag respekterar din åsikt säger Raed al-Saleh till kvinnan i publiken, vi är syrier och vi ska respektera varandra, om du vill säga något så kan jag lyssna och svara ärligt till dig, vi tillhör ändå samma familj.

En kvinna från den irakiska ambassaden i Stockholm frågar hur förhållandet är mellan vita hjälmarna och den syriska regeringen? Det är tydligt att det syriska såret kan skapa inflammerade diskussioner om en humanitär organisation också här i Sverige.

Medan jag intervjuar Raed al-Saleh går en man runt och delar ut flygblad där det står att det finns samröre mellan räddningsarbetarna de Vita hjälmarna och al-Qaida.

– De pratar om oss, det är mot oss, säger Raed Saleh. Han har fått liknande pamfletter tidigare bland annat i USA.

Jag frågan vad räddningsarbetarna egentligen har för förhållande till extremister i Syrien, och till al-Qaidaanknutna grupper.

– Om det är någon som ligger under rasmassorna, så frågar vi inte dem vem de tillhör, det är en människa och vi hjälper till. Då frågar vi inte om deras religion eller vem de stödjer politiskt svarar Raed al-Saleh.

De Vita hjälmarna får stöd från en rad stater i väst, Storbritannien, USA, Kanada, Holland och Danmark, några i publiken ifrågasätter om de är en del i västmakternas propagandaspel om Syrien.

Raed al-Saleh svarar upprepade gånger på kritiken mot Vita hjälmarna och säger att om organisationen hade tillåtelse skulle de arbeta på regimsidan i Syrien också. Men själv vill han helst tala om gruppens arbete på marken i Syrien, han beskriver vad som fick honom att inse att han behövde träning som räddningsarbetare.

Det var år 2013 efter en stor explosion på en marknad i staden Darkush i nordvästra Syrien

– Vi kunde inte göra något, det var kroppsdelar på marken, människor brann, affärerna runtomkring brann, vi hade varken brandbilar eller ambulanser, folk dog framför oss och vi kunde inte hindra det. Vi la skulden på oss själva, det kändes inte bra säger Raed al-Saleh.

Två år senare, alltså förra året, attackerades samma plats igen.

Den här gången hade vita hjälmarna fått träning.

– Vi fick fram 20 personer under rasmassorna och släckte alla bränder, de skadade fick vård, säger Raed al-Saleh stolt.

Vad finns det för lösning idag frågar jag till sist?

– Jag ser ingen lösning alls, så som läget är nu i det internationella samfundet, säger Raed al-Saleh. Konflikten eskalerar, fler dödas.

– Om inte dödandet stoppas och de skyldiga ställs till svars så kan vi inte gå framåt i Syrien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".