Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Orlando sex månader efter massakern på Pulse

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 11.17
Ett halvår efter massakern
(10 min)
Bild på ljus mot en bakgrund upplyst i regnbågsfärger

I dag är det ett halvår sen massakern i Orlando, då en gärningsman klev in på gayklubben PULSE och sköt ihjäl 49 människor. Det blev den dödligaste skjutningen genomförd av en ensam gärningsman i USA:s historia. Ett halvår senare är Orlando en stad som fortfarande läker, och som vänt sorgen till en kraft att förändra situationen för Floridas hbtq-personer. Vår korrespondent Palmira Koukkari Mbenga har gjort ett återbesök i Orlando.

Ni som vill få en glimt av hur det var i Orlando efter dådet, kan gå in på radiokorrespondenterna på instagram och kolla Palmiras lucka i korrarnas ljudkalender.

Den runda vita stenbyggnaden som är Orlandos konstmuseum är upplyst i regnbågsfärgen kvällen till ära. Organisationen Equality Florida har sin årliga insamlingsgala här och ikväll ägnas hela programmet till att hylla några av hjältarna från tragedin på Pulse. Människor som under och efter attacken på något sätt hjälpt till att rädda liv, dämpa sorg och hela de band som slets isär den tidiga morgonen för ett halvår sedan. Speciellt inbjudna gäster, som överlevare, anhöriga och andra berörda är där för att minnas tillsammans.

Brandon Wolf och Eric Borrero var på Pulse den där juninatten. De gick tillsammans med sina kompisar, paret Drew Leinonen och Juan Guerrero.

Det är latin night och kompisarna hänger på dansgolvet när Brandon och Eric tar en paus för att gå på toa. Medan de är där börjar gärningsmannen skjuta. Först förstår de inte vad som händer, men när skräckslagna människor börjar välla in på toaletten och en lukt av blod och rök sprider sig inser de att de måste försöka ta sig ut. De tar varandra i händerna och springer mot en nödutgång. När de kommer ut i det fria fortsätter de springa, tills de inser att Drew och Juan fortfarande är kvar. De har inte samma tur. Christopher Drew Leinonen och Juan Guerrero blir två av dödsoffren. Efter det är nästan allt i vardagen en utmaning, berättar Brandon.

– For me everything is a challenge. The two people who were with me that night were my best friends in the world, so it's a challenge to figure out what I'm gonna do a Friday night when I'm usually with them. Or to figure out who I'm gonna text when I would have texted them. So it's the little things that might seem trivial that are hard. But you just surround yourself with love and work through it.

Drew Leinonen skapade ett projekt på sitt high school, för att bygga relationer mellan skolans hbtq och straighta elever. Brandon fortsätter nu det jobbet i sin väns ära, genom The Drew Project.

– Everyone is so different, but helping others is what makes me feel whole. And if there is one person that is me 15 years ago and I can help them feel a little more safe and a little more secure, then I think I'm doing the right thing and that makes me feel OK every day.

När attacken mot Pulse hände hade Eric precis flyttat till Orlando, knappt en månad tidigare. Han säger att han upplevt så mycket kärlek i Orlando att han är glad att det var där det hände, om det var tvunget att hända någonstans, även om det var svårt i början.

– I practically moved here by myself, so in the beginning it was really scary. I really didn't know which way to turn or where to go. But now I am able to put one foot in front of the other and build from there.

Efter attacken mot Pulse strömmade kärleken och hjälpen in till Orlando från hela världen. Equality Florida startade en insamling till offren och deras anhöriga. De slog rekord och fick in över 9 miljoner dollar. På gatorna i Orlando syntes prideflaggor överallt och vart man än gick mötte man folk med budskapen #OrlandoStrong och #OrlandoUnited på sina t-shirts.

När jag nu är tillbaka nästan ett halvår senare hänger en del av flaggorna och skyltarna fortfarande kvar. Alla jag pratar med är överens om att kärleken har hållit i sig. Det är det som är den riktiga historien om Orlando, menar Nadine Smith som är medgrundare till Equality Florida och mångårig aktivist för hbtq-personers rättigheter.

– I was camping at Disneyland with my wife and son when my phone began to ring that night. The grief was so immense there was no shielding my fiveyeardold from it. But then the love began to pour in, and people tend to be good in a crisis. But I think that's the real story of Orlando, how much that love has been maintained.

Ett genomgående tema på galakvällen är Honor Them With Action, hedra dem med handling. Det handlar om att det bästa sättet att hedra dem som dog på Pulse är genom att jobba mot hatbrott och diskriminering. Nadine Smith säger i ett tal att de för lite mer än ett år sedan skålade för att samkönade äktenskap blivit lagligt över hela USA, och att hon då påminde folk om att inte för en sekund tro att det betyder att kampen är över.

– We kept the first promise and raised the money and now we are going to keep the second promise and change the state and change our country. We are going to pass the statewide anti discrimination law, we are going to change the climate in our schools and we are going to work against violence includinc common sense gun laws.

Attacken mot Pulse i juni förde verkligen upp både frågan om hbtq-personers rättigheter och vapenlagar på den politiska agendan igen.

Samkönade äktenskap är lagliga i Florida sedan 2015. Det var olagligt för samkönade par att ha sex fram till 2003, då Högsta domstolen ogiltigförklarade alla kvarvarande sodomilagar.

Det finns inget statligt förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet i Florida, och i flera städer är det fortfarande lagligt för arbetsgivare inom både den privata och offentliga sektorn att diskriminera hbtq-personer.

Det är några av de sakerna bland annat organisationen Equality Florida vill ändra på.

En som tidigare jobbade för dem är Carlos Guillermo Smith. Nu i november 2016 blev han invald i Floridas delstatsregering för demokraterna, som den första öppet homosexuella lagstiftaren med latinobakgrund. När vi träffas på ett café är han prydligt klädd i en marinblå kavaj. På ena slaget har han en pin i form av ett band i regnbågsfärger och ett hjärta med ett EKG i form av ett hjärtslag, som symboliserar Pulse. Carlos säger att han har flera liknande pins, men att det här är hans finaste.

Sist vi sågs i juni sade han att hbtq-communiyt och latinx-communityt inte mådde bra, men att de kämpade på. Nu säger han att han är OK, men att de senaste månaderna har varit hektiska. 49 döda betyder väldigt många anhöriga, som fortfarande sörjer och som har en tuff tid framför sig med julhelgen runt hörnet.

– I'm OK. The last few months have centrainly been really really busy. The community is slowly starting to rebuild but we are also realizing the ripple effects that will come from the tragedy with post traumatic stress and also how difficult the holidays are going to be.

I attacken skadades också 53 personer, och förutom de döda och fysiskt skadade fanns runt 200 personer till inne på klubben när gärningsmannen började skjuta. En stor del av dem bär på psykiska trauman. Equality Florida har den senaste tiden tagit kontakt anhöriga och drabbade för att dela ut de över 9 miljonerna som samlades in och Carlos Guillermo Smith berättar att många har berättat att det varit till stor hjälp.

Florida är en av delstaterna med lägst löner och högst andel folk utan sjukförsäkring. Majoriteten av de drabbade har latinobakgrund, en socioekonomiskt mer utsatt grupp än majoritetsbefolkningen, har gjort att många har haft det svårt ekonomiskt de senaste månaderna. Fysiska och psykiska trauman har gjort att många har haft svårt att gå tillbaka till jobbet och därför har haft svårt att betala räkningarna, berättar Carlos Guillermo Smith. Och trots hjälpen som strömmade in efter attacken är han orolig att staten inte är beredd på de långvariga effekterna av attacken.

– My concern is that the state of Florida is unprepared to deal with the longterm effect of a tragedy like this. We are recovering from a war zone. Today Florida is 49th out of 50 states when it comes to funding for mental health services. This community is really struggling and I know that if nothing is done about that in the coming years, it's going to get worse. Florida is also number one when it comes to low wages so this really couldn't have happened in a worse place. I hope our leaders will fix that and I also hope that they will finally pass the anti discrimination law and show the country and the world that Florida doesn't accept discrimination against anyone.

Tillbaka på galan på Orlando Museum of Art. Kvällen går mot sitt slut och på dansgolvet virvlar folk omkring till livebandet, som spelar danshits från 70-talet och folk kollar in konsten i den tysta auktionen, där alla intäkter går till Equality Florida och deras jobb.

När Brandon och Eric syns under kvällen är de alltid sida vid sida, tätt ihop. De är båda överens om att de som nu kallar för överlevare har kommit att bli som en familj. De har varandra, även om alla är väldigt olika och hanterar tragedin på olika sätt. De hoppas att det folk kommer att tänka på i framtiden, när de hör om attacken mot Pulse är att Orlando svarade med kärlek.

– I hope and believe that the legacy will be that we were a place of love. That nothing could stop us. Seeing moments like the Eiffel Tower lighting up in rainbow colors, that to me speaks of what this tragedy really was. Yes, we were faced with increadibly hatred but at the end of it all the overwhelming power was love. And I hope that's the legacy that carries on.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".