Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Gambia - offren för Jammehs styre

Uppdaterat måndag 23 januari 2017 kl 13.15
Publicerat måndag 23 januari 2017 kl 13.13
"Han var ju en diktator"
(6:00 min)
Anhängare till Yahya Jammeh tar farväl av Gambias tidigare president på flygplatsen i Banjul.
1 av 4
Anhängare till Yahya Jammeh tar farväl av Gambias tidigare president på flygplatsen i Banjul. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Abdou Karim blev skjuten i knät under studentprotester av Jammehs säkerhetsstyrkor. Idag är ena knät helt stelt. "Jag är ett av offren för Jammehs styre", säger han.
2 av 4
Abdou Karim blev skjuten i knät under studentprotester av Jammehs säkerhetsstyrkor. Idag är ena knät helt stelt. "Jag är ett av offren för Jammehs styre", säger han. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Abdou Karim blev skjuten i knät under studentprotester av Jammehs säkerhetsstyrkor. Idag är ena knät helt stelt. "Jag är ett av offren för Jammehs styre", säger han.
3 av 4
Abdou Karim blev skjuten i knät under studentprotester av Jammehs säkerhetsstyrkor. Idag är ena knät helt stelt. "Jag är ett av offren för Jammehs styre", säger han. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Gambier firar att den nyvunna friheten och att Yahya Jammeh lämnat landet.
4 av 4
Gambier firar att den nyvunna friheten och att Yahya Jammeh lämnat landet. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

I helgen lämnade så slutligen Gambias starke man och tidigare president Yahya Jammeh landet, efter en långdragem process och påtryckningar fån grannländerna.

Styrkor från den regionala samarbetsorganisationen Ecowas kontrollerar nu huvudstaden och alla väntar på att den nyvalde presidenten Adama Barrow ska komma till Gambia från Senegal.

För de flesta gambier är det en glädje och lättnad att Jammeh nu är borta. Hans 22 år långa stryre var hårt och brutalt. Många oppositionella, journalister och andra har fängslats, torterats och tvingats i exil. Så mitt i glädjen över attett nytt kapitel nu skrivs i landets historia, så finns offren för Jammehs brutala styre. Vår Afrikakorrespondent rapporterar från huvudstaden Banjul.

Militärorkestern spelade Gambias nationalsång, samtidigt som Yahya Jammeh med raska steg klev på ett litet jetplan för att troligtvis aldrig mer återvända till det land han styrt under två decennier.

Och senare på kvällen i turists tråken runt Senegambia, firade gambierna.

Vi är alla väldigt glada idag. Men det vi måste få till nu är att makthavarna följer relgerna och tar sitt ansvar. För Yammeh stal mycket pengar av oss, sa en av firarna.

Men mitt i allt firande så finns det också en sorg, en sorg över de som drabbades av Jammehs styre.

Han bor inte stort, 35-årige Abdou Karim Jammeh, studenten som delar efternamn med Gambias en gång starke man. Men det är välordnat i det enkla rummet med stora soffor och en TV- som surrar i bakgrunden. Nigeriansk TV sänder en talkshow om Trump och om läget i Gambia.

För över femton år sedan, år 2000 var Abdou Karim med i en stor studentprotest mot att en av deras kamrater hade blivit dödad och en annan våldtagen av de gambiska säkerhetsstyrkorna. Men protesterna möttes med hårda metoder.

Jag såg när de kom, de sköt mot oss. Jag försökte komma undan. Och det var skarp ammunition, jag såg studenter runt mig falla, berättar han.

Jag försökte springa runt ett hus, men då föll jag. Kulan gick in här och ut där, säger han och pekar på sitt vänstra knä. För Abdou Karim Jammeh som hade varit en duktig fotbollsspelare, blev det en långvarig sjukhusvistelse, ett helt stelt knä och käpp istället.

Han har sedan dess drivit en kamp för att få hjälp och behandling så att knät kan bli rörligt igen. De vädjade till och med till landets starke man, president Yahya Jammeh.

Men han svarade aldrig på våra brev, säger han.

Han har delvis fått hjälp av en amerikansk organisation i att läsa vidare, bland annat en kurs i informationsteknologi. Men Abdou Karim är fortfarande en tagen man.

Jag är ett av offren för hans diktatur. Jag är ett levande bevis och vittne över vad han gjorde, säger han. Han gjorde många hemska saker mot gambierna.

På TV ser vi just ett nyhetsinslag om Jammeh och hans avskedstal.

Jammeh tackar alla gambier för det stöd han haft under 22 år.

Abdou Karim bara skrattar.

Men han var ju en diktator. Det var ingen som stödde honom! Han har dödat gambier, tvingat folk i exil och stulit landet på pengar, säger han. Innan Jammeh lämnade makten så lyckades han få med sig omkring 90 miljoner kronor från den gambiska centralbanken, som en sista hälsning till det gambiska folket.

Närsomhelst så kommer den nyvalde presidenten Adama Barrow att flyga in från Senegal och föra landet vidare på en förhoppningsvis demokratisk väg.

Jag önskar Barrow all lycka och må Gud göra honom till den bästa presidenten i världen! För vi har lidit i 22 år, säger Abdou Karim.

Gambia har blivit pånyttfött, det är ett nytt land nu, säger han.

Så ett av offren för Jammehs styre, Abdou Karim, ser nu fram emot vad som komma skall.

Min plan är att studera vidare och kunna spela en roll i utvecklingen av mitt land, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".