Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Hård kritik mot Lundin Golds framfart i Ecuador

Publicerat fredag 17 februari 2017 kl 10.50
"Lovade att vi bybor skulle få jobba i gruvan"
(12 min)
 Luz Gonzales bor i El Zarza. Hon säger att Lundin Gold lovade hennes söner jobb i gruvan. Och hon oroar sig över att gifterna kommer förorena floden som går genom byn.
1 av 10
Luz Gonzales bor i El Zarza. Hon säger att Lundin Gold lovade hennes söner jobb i gruvan. Och hon oroar sig över att gifterna kommer förorena floden som går genom byn. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Veronica Troya säger att byinvånarna funderar på att sätta upp vägblockader i protest mot Lundin Golds gruva.
2 av 10
Veronica Troya säger att byinvånarna funderar på att sätta upp vägblockader i protest mot Lundin Golds gruva. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Claudia Broja säger att vägen blivit mycket sämre sedan Lundins tunga lastbilar börjat köra fram och tillbaka till gruvan.
3 av 10
Claudia Broja säger att vägen blivit mycket sämre sedan Lundins tunga lastbilar börjat köra fram och tillbaka till gruvan. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Den lilla byn El Zarza ligger precis intill Lundin Golds guldgruva. Företaget har delfinansierat en fotbollsplan och renoveringen av en kyrka - men byborna är kritiska mot att löften om jobb inte infriats.
4 av 10
Den lilla byn El Zarza ligger precis intill Lundin Golds guldgruva. Företaget har delfinansierat en fotbollsplan och renoveringen av en kyrka - men byborna är kritiska mot att löften om jobb inte infriats. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Ron Hochstein är chef för Lundin Gold i Ecuador. Han tillbakavisar kritik om att företaget inte infriat sina löften om jobb och säger att gruvan förhoppningsvis inte orsakar miljöförstöring.
5 av 10
Ron Hochstein är chef för Lundin Gold i Ecuador. Han tillbakavisar kritik om att företaget inte infriat sina löften om jobb och säger att gruvan förhoppningsvis inte orsakar miljöförstöring. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin i byn El Zarza i sydöstra Ecuador, där Lundin Gold nu anlägger en guldgruva.
6 av 10
Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin i byn El Zarza i sydöstra Ecuador, där Lundin Gold nu anlägger en guldgruva. Foto: Privat
Tuco Sandoval i den lilla byn El Zarza är en av många småskaliga guldgrävare som inte längre tillåts arbeta sedan Lundin Gold köpt rättigheterna till marken.
7 av 10
Tuco Sandoval i den lilla byn El Zarza är en av många småskaliga guldgrävare som inte längre tillåts arbeta sedan Lundin Gold köpt rättigheterna till marken. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Eva Vásquez arbetar för organisationen Acción Ecológica, som kritiserar att Lundin Golds gruva anlagts på mark som tidigare tillhörde ett naturreservat.
8 av 10
Eva Vásquez arbetar för organisationen Acción Ecológica, som kritiserar att Lundin Golds gruva anlagts på mark som tidigare tillhörde ett naturreservat. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Längs vägen mot Lundins gruva har flera byar fått skyltarna uppsatta med företagsnamnet Lundin Gold.
9 av 10
Längs vägen mot Lundins gruva har flera byar fått skyltarna uppsatta med företagsnamnet Lundin Gold. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin intervjuar Ecuadors gruvminister Javier Cordova.
10 av 10
Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin intervjuar Ecuadors gruvminister Javier Cordova. Foto: Privat

Nyligen skrev det svensk-kanadensiska företaget Lundin Gold under ett miljardkontrakt med regeringen i Ecuador för att börja utvinna guld i sydöstra delen av landet. Enligt företaget och president Rafael Correa kommer gruvan ge jobb och ekonomisk utveckling till en av Ecuadors fattigaste regioner, men lokalbefolkningen hävdar att Lundin Gold redan brutit mot flera av sina löften.

En stor kalkon vaktar Tuco Sandovals tomt.

– Oroa dig inte. Han är lite skrikig men inte farlig, säger Tuco, och drar fram en stol till mig. Tuco Sandoval minns när Lundin Gold först kom till byn El Zarza, för drygt två år sedan.

– De lovade att vi bybor skulle få jobba i gruvan. Sedan dess har Lundin anställt över tvåhundra personer under prospekteringsperioden, men bara fyra av dem är härifrån byn, säger Tuco.

I december skrev Lundin Gold under ett kontrakt med Ecuadors regering som ger dem rätten att börja utvinna guld i gruvan Frutas del Norte. Gruvprojektet väntas ge vinster på 1,5 miljarder dollar.

– Efter att Lundin skrev under kontraktet så har de inte kommit hit något mer. Nu ser vi bara deras lastbilar åka förbi på väg mot gruvan, säger Tuco Sandoval. 

Fram tills nyligen var han själv guldgrävare. På tomten bakom det enkla trähuset ligger Tucos utrustning. Maskinerna används för att leta efter guld i floderna.

– Vem ska vilja köpa de här nu? Jag och många andra häromkring har investerat massa pengar i maskiner för att leta efter guld, men efter att regeringen sålde rättigheterna till marken till Lundin så tillåts vi inte arbeta längre. Det går att ansöka om tillstånd, men det är så dyrt att det inte lönar sig. Många i El Zarza har lämnat byn i jakt på arbete, säger Tuco Sandoval.

På tomten intill har Tucos granne Luz Gonzales lyssnat på vårt samtal.

– Min son lovades jobb i gruvan av Lundin, men tiden gick och han aldrig fick någon anställning så nu har han rest till Peru för att jobba på kokaplantagerna där istället. Vi måste ju överleva, säger Luz, som blir överröstad av en lång karavan av lastbilar på väg till gruvan. Luz håller för ansiktet för att slippa andas in vägdammet. 

– Tänk att det hela tiden funnits guld här under våra fötter, och istället för att ge oss möjlighet att utvinna det med rätt kunskap och maskiner så vill regeringen ge bort guldet till utlänningar, säger Luz, som är orolig över vad som ska hända nu, med skogen, marken och floderna.

– Även om Lundin säger att de inte kommer förorena naturen så kommer gruvdriften påverka miljön. Till skillnad från oss småskaliga guldgrävare så använder de kemikalier. det riskerar att hamna cyanid i vattnet, även om företaget lovat att det bara blir i små doser så vet man aldrig. Och vi är ju beroende av de här floderna. För fiske, boskap, dricksvatten, säger Tuco Sandoval. 

– Men tror du inte att en del av inkomsterna från gruvan ändå kommer hamna här?

– Kanske litegrann, säger Tuco Sandoval. De har ju byggt en fotbollsplan, och renoverat kyrkan. Men det är bara för att tysta våra krav, få oss att säga: åh tack snälla Lundin Gold.

En bit bort har byns ungdomar samlats för att spela fotboll i eftermiddagssolen. Idrottsplanen är, mycket riktigt, finansierad av Lundin Gold tillsammans med kommunen. Precis bredvid står den nyrenoverade kyrkan, också den finansierad med pengar från det svensk-kanadensiska företaget. Men det verkar inte spela någon roll. Ingen jag frågar här är positiv till gruvan. På åskådarbänken sitter Claudia Borja och Veronica Troya. 

– Jag funderade på att utbilda mig till sekreterare för att försöka få jobb hos Lundin, men nu verkar det som att deras löften om att ge jobb inte stämmer, så jag vet inte längre, säger Veronica, och berättar att alltfler i byn har börjat prata om att sätta upp vägblockader för att hindra företagets lastbilar från att åka fram och tillbaka till gruvan, som en protest.

– Folk är desperata eftersom de inte längre tillåts gräva efter guld på egen hand, och inte heller får jobb av Lundin, säger Veronica Troya.

– Dessutom förstör de tunga lastbilarna vår enda väg, och barnen blir sjuka av vägdammet. Den där gruvan har bara fört dåliga saker med sig, och då har dom inte ens börjat utvinna guldet än, säger Claudia Borja.

På ett kontor i huvudstaden Quito träffar jag Ron Hochstein, VD för Lundin Gold. På väggen i hans arbetsrum sitter en karta över guldgruvan. Där ser man tydligt att floden som rinner genom El Zarza passerar rakt genom gruvområdet.

– Kan du lova att vattnet inte kommer förgiftas?

– Jag kan inte lova att vi inte orsakar någon miljöförstöring. Olyckor händer. Men jag lovar att vi kommer minimera risken för att till exempel cyanid rinner ut i vattnet, säger Ron Hochstein, som också säger att byborna nog har orealistiska förväntningar om hur många som kan få jobb i gruvan. 

– Jag vet inte hur många i El Zarza som sökt jobb hos oss. Vi har också höga krav vad gäller hälsa och erfarenhet, säger Ron Hochstein, som hoppas att fler bybor kommer anställas när gruvan expanderar de kommande åren.

Han betonar att Lundin Gold vill att guldet ska komma folket till del, bland annat genom den första förskottsbetalning på 25 miljoner dollar som företaget redan gett regeringen. De kommande två åren kommer den summan stiga till 65 miljoner.

– Men president Rafael Correas regering anklagas för korruption. Så vet Lundin Gold verkligen vart pengarna går?

– Det är inte vår uppgift att tala om för regeringen hur dom ska spendera sina pengar, men jag kan ärligt säga att vi inte stött på någon korruption i Ecuador, säger Ron Hochstein, som betonar att alla Lundingruppens företag har strikta korruptionsbestämmelser.

– Har ni fått några frågor om Lundins agerande i Sudan? Där misstänks ju en annan del av företagsgruppen för medhjälp till folkrättsbrott.

– Det där är bara anklagelser, det är inte viktigt. Det viktiga är vad Lundin gör här i Ecuador, det är det som spelar roll för president Rafael Correa och för gruvminister Javier Cordova, säger Ron Hochstein.

– Men det pågår ju en förundersökning om folkrättsbrott sedan snart åtta år som kan leda till rättegång. Tycker du inte att det är relevant att berätta? 

– Det finns inget att berätta, det är bara anklagelser, säger Lundin Golds VD Ron Hochstein.

Jag berättar om anklagelserna mot Lundingruppen för Ecuadors gruvminister Javier Cordova när vi ses på det nybyggda gruvministeriet i norra Quito.

– Jag visste inte om det här, och jag måste säga att det förvånar mig, men det är upp till Sverige att hantera den processen. Vi har haft ett bra samarbete med Lundin här i Ecuador. Och skulle det visa sig att Lundin Gold inte anställer lokal arbetskraft, förstör miljön eller bryter mot andra delar av avtalet så kommer vi agera, säger gruvminister Javier Cordova.

– Men byborna klagar ju redan över brustna löften, arbetslöshet och sämre vägar? 

– Jag förstår inte vad du pratar om. Jag har inte hört några klagomål alls. Tvärtom - Lundin Gold är vårt flaggskepp. Det är projektet som ska locka världens gruvbolag att investera i Ecuador, säger gruvminister Javier Cordova.

Men alla är inte lika övertygade. På Ecuadors välkända miljöorganisation Acción Ecologica förbereder Eva Vásquez en ny rapport om gruvindustrin i Ecuador, som tar upp brott mot mänskliga rättigheter, miljöförstöring och den korruption som omringar olika gruvprojekt.

– Det som är mest slående i fallet med Lundin är hur regeringen såg till att gränserna för ett naturreservat i området flyttades så att gruvan kunde anläggas, säger Eva Vásquez. 

– Den ecuatorianska staten har hittills alltid ställt sig på gruvföretagens sida, aldrig på lokalbefolkningens. Det är särskilt oroande i fallet Lundin, eftersom den företagsgruppen redan sammankopplats med brott mot mänskliga rättigheter i flera länder, säger Eva Vásquez från Acción Ecológica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".