Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Vaccinskeptiker vinner mark efter Trump-uttalanden

Uppdaterat tisdag 14 mars kl 10.47
Publicerat tisdag 14 mars kl 10.47
"Som mamma vet jag vad som är bäst för mitt barn"
(9:21 min)
Jackie Schlegel. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Jackie Schlegel. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

I Texas i USA varnar nu experter att bara drygt hälften av eleverna i vissa skolor är vaccinerade mot barnsjukdomar och att risken är stor för en mässlingsepidemi i år. Reportage av Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff.

Trebarnsmamman Jackie Schlegel har bråda dagar i Texas delstatsparlament i Austin, medan en mässingskvintet ger en konsert i rotundan där vi ses. Hon försöker träffa så många politiker som möjligt för att övertyga dem om att föräldrar i Texas ska fortsätta ha rätt att fatta medicinska beslut för sina barn och låta bli att vaccinera dem.

Jackie Schlegel anser att hon som mamma vet bäst vilken vård hennes barn mår bra av, inte läkarna och hon vill absolut inte att det ska bli som i Kalifornien där man efter ett stort mässlingsutbrott på Disneyland härom året lagstiftade att alla barn som ska börja i allmän skola måste vara vaccinerade om de inte har särskilda medicinska skäl att låta bli.

– Vi kommer stoppa varje försök till mer vaccinpositiva lagar, som att större barn själva kan få besluta om de ska få sprutor, fortsätter Jackie Schlegel.

Hon har startat lobbyorganisationen Texans for vaccine choice,

– För här i Texas värdesätter vi våra religiösa friheter och föräldrars självbestämmande slår hon fast. Detta handlar om att inte inskränka våra medborgliga rättigheter.

Men tvåbarnsmamman Jinny Suh i Austin som jag träffar hemma i vardagsrumssoffan medan hon ammar fem månader gamla sonen Davyn, hon tycker att det är hennes och barnens medborgliga rättigheter som inskränks av de vaccinskeptiska föräldrarnas beslut. Hon kan ju inte gå till butiken eller lekparken eller biblioteket utan att riskera hälsan på sitt yngsta ännu ovaccinerade barn.

– Om Davyn får mässling eller kikhosta så kan det vara livsfarligt för honom, säger Jinny Suh.

Som motkraft har hon därför dragit igång organisationen Immunize Texas för att få lagarna ändrade så att det bara är barn med medicinska skäl som kan undantas från vaccinsprutor. Men det har varit svårt att engagera andra föräldrar att lobba lika ihärdigt som motståndaren Jackie Schlegel.

– När jag ber föräldrar ringa en delstatspolitiker för att tala om hur viktigt det är att alla vaccinerar sina barn så att inga farliga smittor sprids i samhället, så har många inte tid berättar Jinny Suh. Jag brukar fråga om det krävs ett stort mässlingsutbrott för att de ska engagera sig och hur många barn som ska behöva dö, 10, 20 fortsätter Jinny Suh.

I USA ges första vaccinsprutan mot mässling, röda hund och påssjuka vid ett års ålder. Det fyller lille Davyn i höst men då har redan storebror Astin börjat sexårs. Och i flera av skolorna runt dem är bara drygt hälften av barnen vaccinerade. Där kan han lätt smittas av ett virus som han sedan tar med sig hem till lillebror.

2015 dog mer än 130 000 barn av mässling i världen, men tack vare att de flesta barn numer vaccineras så undviks miljontals dödsfall årligen.

Mässling är så oerhört smittsamt att minst 95 procent av en befolkning måste vara vaccinerad enligt Världshälsoorganisationen för att inte en epidemi ska uppstå. Delar av Texas är nu precis på den gränsen.

Just nu visas en konspirationsfilm som heter "Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe" i Texas. Den är regisserad av Andrew Wakefield, den brittiske före detta forskaren och läkaren som publicerade en studie som påstod att mässlingsvaccin kan ge barn autism, men där det senare visat sig att han förfalskat data. Artikeln drogs tillbaka, Wakefield förlorade sin läkarlegitimation och flera stora välgjorda vetenskapliga studier har senare visat att det inte låg någonting alls i hans påståenden. Ändå tror en del föräldrar fortfarande på hans teorier. Wakefield bor numer i Austin och i filmen hävdas att den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC mörkat. Att Wakefield haft rätt och att 80 procent av alla pojkar i USA inom 15 år kommer få autism på grund av vaccinering.

Trots att de allra flesta amerikanska föräldrar faktiskt vaccinerar sina barn och står på vår sida, så har vi inte alls resurserna som motståndarna har, säger Jinny Suh frustrerat. En sådan film som Vaxxed kostar mycket pengar att producera. Dessutom har kändisar som skådespelarna Robert de Niro och Jenny McCarthy som båda har autistiska barn kampanjat mot vaccinering eftersom att de anser att deras barn är vaccinskadade. Medan övriga 99 procent hollywoodkändisar tiger trots att de gillar vaccin. Liksom en rad presidenter från Clinton, till Bush och Obama som inte heller tydligt tagit ställning.

President Donald Trump däremot har före han tillträdde sitt nya ämbete både twittrat flera gånger och sagt under en TV-debatt att han tror att dagens vaccinprogram i USA är skadligt. Det har förstås gett vaccinmotståndarna luft under vingarna. Som fyrbarnsmamman Sheila Lewis Ealey i Houston som är med i med i påtryckarorganisationen Texas Medical Freedome Alliance och vars son har autism, vilket hon är säker på orsakades av vaccin.

– Vaccin har bara funnits i 200 år påpekar Sheila Lewis Ealey. Före dess kunde folk bli 200 år, men inte nu längre fortsätter hon. Immunförsvaret tränas inte längre, och Gud behöver förresten ingen hjälp på traven för att hålla folk friska, anser Sheila Lewis Ealey.

Men den sista mars i år hoppas hon att tusentals föräldrar ska slå följe med henne i Washington på Revolutionary Freedom Marsch. Där ska hon demonstrera för att varje förälder ska kunna vägra att vaccinera sina barn och för att alla ska få veta att de innehåller tungmetaller och celler från djur, enligt Sheila Lewis Ealey, vilket tillbakavisas av vaccinexperter.

– Vi ska ska vinna det här kriget liksom Jeanne d´Arc, säger Sheila Lewis Ealey. Det är den viktigaste frågan i vår tid, varje förälders rätt att bestämma över sina barns kroppar.

Professor Peter Hotez leder vaccinationsforskningen på Baylor College of Medicine i Houston och slog larm förra månaden i New York times att vaccinationsnivån i vissa skolor i Texas nu är så låg att det bara är en tidsfråga innan ett mässlingsutbrott sker.

– Ttrots att jag skriker att ett skenande tåg rusar fram verkar ingen lyssna, säger han uppgivet.

Professor Peter Hotez försöker ta fram nya vaccin mot försummade tropiska sjukdomar, och han har sett i andra länder vad barnsjukdomar som mässling och kikhosta kan ge barn för skador.

– Det är fruktansvärt för ett barn att dö i kihosta säger Peter Hotez och mässling kan ge svåra hjärnskador.

Riskerna för allvarliga biverkningar av mässling, röda hund och påssjuke-vaccinet är fyra gånger mindre än att träffas av blixten har Peter Hotez räknat ut. Själv har han också ett barn med autism, och följer därför noga vad forskningen visar om orsaken till de här hjärnskadorna. De visar sig ha stark genetisk koppling och uppkommer redan i fosterlivet, långt före att barnen vaccineras, säger Peter Hotez.

Det finns ingen annan investering som kan rädda så många liv som vaccin. Miljontals fler barn får uppleva sin femårs dag nu än för 20 år sedan slår professor Peter Hotez fast.

– USA är väldigt framgångsrikt på att exportera sin kultur. Om den välorganiserade antivaccinrörelsen sprider sina idéer till folkrika länder som Brasilien, Nigeria eller Indien då kan decenniers folkhälsoarbete gå om intet avslutar, professor Peter Hotez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".