Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Vilken väg för vänstern?

Uppdaterat fredag 17 mars 2017 kl 09.52
Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 09.30
"Det saknas inte radikala förslag "
(7:31 min)
Vänsterpartiets logga i ett fönster
Foto: Sveriges Radio

Valet i Nederländerna i onsdags var en framgång för landets vänsterpartier. Tillsammans fick Socialistiska partiet och Grön vänster 18 procent. Partiet Grön vänsters ledare Jesse Klaver har kallats Nederländernas svar på Bernie Sanders. Samma framgångar har synts för många vänsterinriktade politiker runt om i världen de senaste åren. Men kan det svenska Vänsterpartiet samla samma folkrörelser som vi har sett internationellt? Studio Ett:s politiska reporter Maggie Strömberg har undersökt saken.

Inom den svenska vänstern pågår sedan en tid tillbaka en debatt om att Vänsterpartiet är för städat för att kunna rida på den framgångsvåg för vänstern som synts runt i världen.

En av dem som tycker partiet borde byta tonläge är Eric Rosén, chefredaktör på vänstersajten Politism.

– Jag tror det framför allt handlar om beskattning välfärd och kritik mot kapitalismen egentligen. Den kritiken finns jättemycket i den europeiska debatten och har även tagit sig in i den amerikanska debatten, men just kapitalismkritiken har inte vänsterpartiet betonat så mycket nu, det är som att de är lite rädda att ta den bollen. Jag tror att det finns en vilja i hela Europa och även i USA där man vill ha stor förändring. Man vill se samhället förändras i grunden.

Men det handlar inte bara om vad man pratar om, utan också hur man gör det. Anna Herdy, är chefredaktör på tidningen Flamman. Hon tycker att vänsterpartiet borde byta ut det välkammade mot lite mer rufs i håret:

– Det saknas inte radikala förslag att lägga för de finns där. Men man lägger dem inte och varför gör man inte det. Det måste finnas en mellanväg mellan populistrufsigt och administrativt välkammat i vänsterpartiet och det finns också ett utrymme för det i dagens politiska diskussion. Man har fokuserat länge på att bli ett samarbetsparti som man kan räkna med och som håller det man lovar, men man har dragit för mycket det hållet.

Samma argument hörs också på andra håll. Men partisekreteraren Aron Etzler har tröttnat på att det välkammade alltid ställs mot det tilltufsade:

– Det folk lätt glömmer bort är att Bernie Sanders har varit borgmästare och senator i 40 års tid och att Podemos i Spanien styr i Barcelona och Madrid. Folk till vänster är inte beredda att slänga en röst på ett parti bara som någon slags markering utan de vill att det ska hända saker också. Då måste man ha partier det går att lita på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".