Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Franskt socialistparti i motvind

Publicerat torsdag 23 mars 2017 kl 13.05
"Hamon måste samla partiet och inte öka splittringen"
(7:02 min)
Benoît Hamon på storbildsskärm på valmöte i Paris.
1 av 4
Benoît Hamon på storbildsskärm på valmöte i Paris. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
En stor publik i en mörk arena.
2 av 4
Omkring 20.000 deltagare deltog i valmötet enligt arrangörerna.
Annie Claire Metté, Cyrille Yodbar och Roland Wandji sitter på en läktare
3 av 4
Annie Claire Metté, Cyrille Yodbar och Roland Wandji har rest från Lille för att lyssna på Hamon. "Han ger hopp" säger de. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Porträtt på Elsa DI Méo
4 av 4
Elsa DI Méo var tidigare talesperson för Manuel Valls men kampanjar nu för Benoît Hamon. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Med en månad kvar till första omgången i franska presidentvalet kom i dag den franske försvarsministern Jean-Yves Drian med besked om att han stödjer den partioberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron, istället för Socialistpartiets egen kandidat Benoît Hamon. Många fler av partiets medlemmar väntas lockas av Macron, men Hamon som höll ett stort valmöte i Paris under förra helgen, har inte gett upp hoppet.

När Benoît Hamon kommer in på scenen gör han det som en rockstjärna. Omkring 20.000 människor, de flesta unga, jublar. De har redan värmt upp med artistuppträdanden och politiska tal i flera timmar.

Benoît Hamon talar om den politik han vill föra, om medborgarlön, om hur han vill främja franska småföretag och se till att det blir fler lärare i skolan.
Men den största delen av talet handlar om att stå upp emot orättvisor. Han låter nästan som en predikant när han säger att de unga aldrig får sluta hoppas och att aldrig acceptera att någon säger åt dem att böja sina huvuden, publiken jublar länge.

Att det är Benoît Hamon som representerar Socialistpartiet i presidentvalet är en besvikelse för många socialister. Många känner inte igen sig hans idéer. Men det var den relativt okände Hamon som vann primärvalet, över Manuel Valls som varit premiärminister och vars socialliberala politik egentligen bättre representerar partiets politik.

President Hollande och Manuel Valls lyser med sin frånvaro på valmötet. Benoit Hamon är inte deras kandidat. I publiken finns däremot partiordföranden Jean-Christophe Cambadélis, den tidigare justitieministern Christiane Taubira, som är Hamons talesperson. Paris borgmästare Anne Hidalgo är också här, liksom den internationellt kände ekonomen Thomas Piketty. Men de som inte är här, späder på ryktena om ett framtida strömhopp till den partioberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron.

I södra Frankrike några mil från Cannes träffar jag Elsa di Méo. Hon är oppositionsledare för Socialistpartiet i Fréjus, en kommun som styrs av högernationalistiska Nationella fronten. Vi träffas i partilokalen där hennes tvåårige son leker i bakgrunden.

Tidigare var hon Manuel Valls talesperson. När han förlorade primärvalet, bad han henne att istället jobba aktivt för Hamon, och hon accepterade.

– Jag hade föredragit att Valls hade vunnit, men väljarna bestämde annorlunda, säger hon.

Elsa di Méo himlar med ögonen. Hon har svårt att känna sig hemma i Hamons "globala program" som hon kallar det, men för henne är den ekonomiska modellen också viktig. Men kampen mot diskriminering känner hon starkt för och kan försvara. Diskriminering, rasism, förolämpningar och hot hör till vardagen här i Fréjus. Stämningen har blivit starkt polariserad sen Nationella fronten tog makten.

Bara under den senaste veckan har flera socialister, senast idag försvarsministern Jean-Yves Le Drian, sagt offentligt att de stödjer Macron istället för Hamon. Emmanuel Macrons "revolution" av det franska samhället – med reformer och investeringar som ska "ta Frankrike in i det 21:a århundradet", lockar. Ingen vill kasta bort sin röst på fel kandidat.

Elsa Di Méo är orolig för att sprickan att Socialistpartiet blir större.

– Hamon måste också samla partiet och inte öka splittringen, säger hon. Och det är bråttom.

Läget inför valet är ovisst och många väljare har ännu inte bestämt sig. De flesta opinionsmätningar talar om en slutstrid mellan nationalistiska Marine Le Pen och mittenkandidaten Emmanuel Macron. Vem som helst av de fem toppkandidaterna kan teoretiskt vinna.

Hamons chanser är mindre, i opinionsmätningarna ligger han även efter den andre vänsterkandidaten, Jean-Luc Mélénchon, vars politik riktar in sig ännu mer på systemkritik och bankernas vinster.

Men för många unga och för många med rötterna i andra länder är Benoît Hamon en förebild och en ledstjärna.

När Hamos möte är slut sitter Annie Claire Messé kvar på sin plats. Hon kommer från Lille och har följt Benoît Hamon från möte till möte i sex månader nu.

– Jag har aldrig röstat förut säger hon, Hamon har öppnat mina ögon för politiken, han säger att det inte är nån skillnad mellan olika människor, att alla kan jobba sig till en bra framtid. Han är ett hopp för oss som har rötter i andra länder säger hon, som har sina i Kameroun.

Hon säger att hennes intresse från början beror på hjärtljudet. Benoît Hamon använder ett ljud av ett bultande hjärta i sin kampanj som heter: "att få hjärtat att slå för Frankrike" .

Hon hörde ljudet en morgon när hon just vaknat. Det påminde henne om hjärtljudet hon hörde när hennes barn föddes. Hon letade sig fram till vartifrån det kom. På den vägen är det, säger Annie Claire Messé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".