Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

François Fillon på hemmaplan

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 09.57
"Han har förändrats under tiden i Paris"
(7:01 min)
I det lilla samhället Solesmes ligger familjen Fillons egendom. En enda kandidats valaffischer sitter uppe.
1 av 3
I det lilla samhället Solesmes ligger familjen Fillons egendom. En enda kandidats valaffischer sitter uppe. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Roger Server är tidigare borgmästare i Solesmes och har samarbetat med François och Penelope Fillon.
2 av 3
Roger Server är tidigare borgmästare i Solesmes och har samarbetat med François och Penelope Fillon. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Bakom en lång stenmur och en låst grind ligger familjen Fillons egendom, ett mindre slott, som skymtar bakom träden.
3 av 3
Bakom en lång stenmur och en låst grind ligger familjen Fillons egendom, ett mindre slott, som skymtar bakom träden. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Francois Fillon, är den kandidat som varit i ständigt mediefokus, men inte så mycket för sin politik som för skandalerna. Det har handlat om misstänkt påhittade anställningar för hans hustru och att han tagit emot dyra kostymer som gåva från en inflytelserik vän. Nu har han ännu en gång startat om sin kampanj med en ny slogan för att försöka fånga väljarnas röster. Vad säger de mest trofasta väljarna, har han fortfarande deras stöd? Vår korrespondent reste till Sablé-sur-Sarthe i västra Frankrike för att prata med väljarna där.

Det är torgdag i Sablé-sur-Sarthe och ett tiotal handlare säljer frukt och grönsaker, kött, fisk på det lilla torget utanför stadshuset, som var François Fillons arbetsplats som borgmästare från 1983 till 2001.

– Jag är 100 procent för François Fillon säger Liliane Parlier, som är ute och handlar. Han har pondus, som en riktig statsman. Men nu blir han angripen från alla håll, säger hon

– De letar efter minsta fel och de som attackerar honom överskrider alla gränser säger en av torgförsäljarna.

– Men det är trots allt, tack var honom som snabbtåget TGV stannar i Sablé, säger en annan dam.

– Men Sabléborna har övergett Fillon nu,  säger Liliane Parlier. Ingen pratar om politik längre. De pratar om hans kostymer och det är struntprat!

Trots att affärerna kring François Fillon och hans hustru har blivit en rättssak, så fortsätter han sin kampanj. Det utreds om hennes anställning som hans assistent var falsk eller inte, om betalningen på sammanlagt 8 miljoner kronor för hustrun och två av barnen var rimlig.

Men det var kostymerna som blev droppen som fick bägaren att rinna över för många här i Sablé. François Fillion tagit emot två kostymer i gåva till ett värde av 65.000 svenska kronor per styck, det motsvarar en halv årslön för en person med minimilön.

Yves som inte vill säga sitt efternamn säger att det måste vara slut på den politiska klassens privilegier, att ett fåtal personer som lever som kungar.

– Tiden håller på att springa ifatt dem nu, säger han.

Sablé-sur-Sarthe har knappt 15.000 invånare och några kilometer bort ligger Solesmes, med 1.500 invånare. I utkanten av Solemes ligger familjen Fillons bostad. Det lilla slottet här, i storlek av en större herrgård, är numera en semesterbostad, eftersom familjen bor i Paris.

I Solesmes tar den tidigare borgmästaren Roger Server tar emot.

– Visst François Fillon gjort misstag, men framför allt har han varit oförsiktig, säger Roger Server. När han säger att hans hustru har varit assistent i regeringsarbetet så överdriver han. Hon har mest varit intresserad av det som händer här lokalt.

Han François Fillon och kallar hustrun Penelope blygsam. Hon lägger inte pengar på kläder eller att gå till frissan. Så när folk säger att familjen Fillon är besatta av pengar – så stämmer inte det med den bild han har.

Även en annan person med insyn i det lokala näringslivet är förvånad över historierna om pengar. Det har handlat om lån utan ränta, att skattebetalarna har betalt dotterns bröllop, om dyra kostymer och klockor. François Fillon har förändrats under tiden i Paris, säger personen som vill vara anonym.

Roger Server bekräftar att François Fillon var en populär borgmästare och att han gjorde mycket för det lokala näringslivet. Här i trakten har man sett fram emot möjligheten att någon härifrån kan bli president och de fördelar som det skulle kunna ge.

Besvikelsen är stor nu när stödet för François Fillon har dalat. Fillon är den som många anser bäst kan stå emot den högernationalistiska Marine Le Pen. Det är hon och den socialliberale Emmanuel Macron som ligger bäst till i opinionsmätningarna.

– François Fillon har alltid varit starkt emot de högerextrema, säger den tidigare borgmästaren i Solesmes, Roger Server.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".