Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Premiärministern väntas ta hem valet i Serbien

Publicerat fredag 31 mars kl 16.10
"Han tar makten med sig – det spelar ingen roll vilken adress han bor på"
(7:31 min)
Stora affischer syns bredvid en gata.
1 av 5
Sittande premiärminister Aleksandar Vucic ses på de flesta valaffischer och tippas allmänt bli Serbiens nästa president. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Dobrica Veselinovic står vid floden
2 av 5
Aktivisten Dobrica Veselinovic är en av personerna bakom proteströrelsen Dränk inte Belgrad. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Två pensionärer står vid floden.
3 av 5
Dravitsa Samochin och Nadezjda Miatovic älskar Belgrade Waterfront och säger att de har premiärminister Aleksandar Vucic att tacka för det. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Bosko Jaksic sitter på en uteservering
4 av 5
Politiska analytikern Bosko Jaksic säger att EU blundar för den bristande demokratin i Serbien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Ett hus håller på att byggas.
5 av 5
Kritiker menar att byggnadsprojektet Belgrade Waterfront är kringgärdat av korruption och brist på insyn. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

I söndagens presidentval i Serbien är det få som tvivlar på att den sittande premiärministern Aleksandar Vucic kommer att vinna. Men oppositionen i landet har länge anklagat Vucic för alltmer auktoritära tendenser och trots att presidenten har begränsad makt befarar de nu att Aleksandar Vucics plan är att skaffa sig ännu mer kontroll.

Hör Sveriges Radios Östeuropakorrespondent Johanna Meléns reportage från Serbiens huvudstad Belgrad.

Längs promenaden ner mot floden Sava, strax bakom järnvägsstationen i Belgrad, håller en ny stadsdel på att ta form – Belgrade Waterfront. Två skyskrapor växer upp mot himmelen. Bokstäver formade till orden Eagle Hills står placerade högt upp i en av de ännu vägglösa byggnaderna.

Samma Abu Dhabi-baserade bolag står också bakom Burj Khalifa – världens högsta byggnad och Dubai Mall - världens största köpcentrum. Här, nere vid floden Sava, i Belgrad, ska snart också Balkans största köpcenter börja byggas.

Aleksandar Vucic var förste vice premiärminister när han 2012, tillsammans med New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani, presenterade planerna för Belgrade Waterfront. Sedan 2014 är Aleksandar Vucic Serbiens premiärminister och nu väntas han också ta ytterligare ett kliv uppåt i karriären – och bli landets nya president.

På strandpromenaden, nedanför det som ska bli Belgrads nya skyline, säger aktivisten Dobrica Veselinovic att Belgrade Waterfront berättar ganska mycket om Aleksandar Vucics sätt att styra Serbien.

– Det här har kommit till helt utanför medborgarnas kontroll, man använder medierna mycket flitigt till sin egen fördel och man svartmålar oss som är i opposition till det här, säger Dobrica Veselinovic som är en av personerna bakom proteströrelsen "dränk inte Belgrad!" och som förra året organiserade demonstrationer mot byggnadsprojektet med tusentals deltagare.

Symbolen för protesterna har blivit den gula badankan. Det serbiska ordet för anka, patka, är också ett slangord för penis - och för bedrägeri. Den gula ankan dök också upp under antikorruptionsdemonstrationerna runt om i Ryssland i helgen som gick. I en intervju tidigare i veckan sade Aleksandar Vucic att det knappast är en slump att samma symbol syns på demonstrationer runt om i världen och antydde att någon utomstående kraft står bakom såväl protesterna mot Rysslands ledare som mot hans byggprojekt i Belgrad.

Aleksandar Vucic, säger Dobrica Veselinovic, får sin inspiration från ledare som Rysslands president Vladimir Putin, och kanske ännu mer från personer i hans direkta närhet, som Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Makedoniens tidigare premiärminister Nikola Gruevski som båda anklagats för auktoritära tendenser.

Tecken på det, säger Dobrica Veselinovic, är ett allt mindre utrymme för fria medier och för civilsamhället som hela tiden befinner sig under attack och anklagas för att gå i utländska krafters ledband.

Det är sommarvarmt i Belgrad och på en uteservering dricker journalisten och den politiska analytikern Bosko Jaksic iskaffe och säger att Aleksandar Vucic genomgår en slags Erdoganisering. Han syftar på Turkiets president Tayyip Erdogan som gått från premiärminister till att bli president med allt större maktambitioner. Som president kommer Aleksandar Vucic egentligen att ha mindre att säga till om än som premiärminister. Men för en politiker som Vucic spelar det ingen roll, säger Bosko Jaksic medan han tömmer en påse socker i kaffet.

– Han tar makten med sig. Det spelar ingen roll vilken adress han bor på. I Serbien är han, oavsett, den mäktigaste politikern.

Aleksandar Vucic, 47 år, har genomgått en radikal förändring sedan 90-talet då han tjänade som en mycket ung informationsminister under Slobodan Milosevics tid som president. Vucic var då en hårdför nationalist och som minister införde han böter för journalister som kritiserade regeringen.

I dag ser han Tysklands förbundskansler Angela Merkel som en politisk förebild och strävar efter att Serbien ska gå med i EU. Samtidigt värnar han fortsatt goda kontakter med Serbiens traditionella bundsförvant Ryssland.

Bosko Jaksic säger att EU blundar för hans auktoritära metoder på hemmaplan eftersom Vucic samtidigt ses som en garant för stabiliteten i den krigsdrabbade regionen som förr utgjorde Jugoslavien. Bland annat genom de normaliseringssamtal som sedan några år förs med ärkefienden Kosovo.

Men genom att bortse från Aleksandar Vucics demokratiska brister gör sig EU faktiskt till hans bundsförvant i den processen, säger Bosko Jaksic.

Nere vid floden Sava promenerar Nadezjda Miatovic och Ranitsa Samochin. De älskar Belgrade Waterfront.

– Vi är mycket stolta över det och allt är tack vare vår premiärminister Aleksandar Vucic, säger Nadezjda.

Hon är med i hans parti och ska självfallet rösta på honom i presidentvalet på söndag.

– Jag tycker om människor som arbetar och han arbetar mycket hårt. Jag begriper inte när han alls hinner sova, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".