Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Historiens dolda kvinnor

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 16.11
"Det känns viktigt att inte bara förmedla den manliga historieskrivningen"
(6:56 min)
En kvinna står med flera män i bakgrunden.
Den amerikanska matematikern Katherine Johnson hade en avgörande roll i USA:s rymdkapplöpning mot Sovjetunionen. Hon spelas i filmen Dolda tillgångar av Taraji P. Henson. Foto: Hopper Stone/Twentieth Century Fox

Kvinnor ur historien syns just nu i allt från Hollywoodfilmer till böcker, tv-serier och historiska tidskrifter i Sverige. Samtidigt lyfts kvinnor fram inom den historiska forskningen. En arkeolog vid Göteborgs universitet har tagit fram en modell för att synliggöra och analysera kvinnors arbete i forntiden.

Gustav Vasa, Albert Einstein, Sitting Bull, Djingis Khan. Historieböcker, filmer och poddar är fyllda av män som har gjort avtryck i människans historia. Men, var finns kvinnorna? På olika håll just nu lyfts historiens kvinnor fram, i Hollywood, i svenska tidskrifter och inom forskning.

– Jag har skrivit en avhandling som jag kallar på jakt efter kvinnors arbete. Jag har tagit fram en modell som gör att man kan analysera och diskutera genus och arbetsdelning på en forntida boplats, säger forskaren Yvonne Karlsson.

Det finns flera forskare som arbetar med att lyfta fram just kvinnornas roll i historien. En av dem är arkeologen Yvonne Karlsson. I hennes nya avhandling vid Göteborgs universitet söker hon spår efter kvinnors arbete i forntiden.

– Det fanns ingen skillnad mellan kvinnor och män i status när det kommer till deras arbete.

Yvonne Karlsson har undersökt tre olika boplatser. En i Norge och två i Sverige. Lämningarna är från ungefär 8000 och 4000 år sedan.

– Arbetet delades mellan kvinnor och män efter förhandlingar. Den ena arbetsuppgiften var inte statusmässigt överlägsen den andra.

Kvinnor ur historien syns också i populärkulturen. Förra året hade den brittiska filmen Suffragette premiär i Sverige. Den handlar om kampen om kvinnlig rösträtt i Storbritannien.

I Sverige finns bland annat Fröken Frimans krig, en tv-serie om kvinnokamp som hade sin senaste säsong i julas. Och just nu på biografer spelas den amerikanska filmen Hidden figures, Dolda tillgångar på svenska, och den lockar storpublik. Hollywoodfilmen handlar om tre kvinnliga svarta matematiker som blir nyckelpersoner i USA:s rymdkapplöpning mot Sovjetunionen. Matematikern Katherine Jonsson, spelad av Taraji P. Henson, tvingas göra upp med sina överordnade. Hon får inte delta i möten i Pentagon.

Matematikern Katherine Johnsons uträkningar var grundläggande för USA för att få ut astronauter i rymden. I dag finns flera aktörer som berättar om kvinnor ur historien. Podden History chicks, instagramkontot Warladies och den historiska tidskriften Historiskan, för att nämna några. Eva Bonde är chefredaktör för Historiskan och medgrundare tillsammans med Jennie Lindholm.

– I ett första skede tror jag inte att vi tänkte så mycket på om det var viktigt utan jag tror att det grundade sig i ett eget intresse. Vi tyckte att det fanns så himla många intressanta kvinnor och kvinnoöden, eller händelser där kvinnor spelat en stor roll som aldrig kom fram, säger Eva Bonde.

Det fanns andra som kände på ett liknande sett. I den uppmärksammade boken En annan historia har programledaren och skribenten Lina Thomasgård som redaktör samlat 51 skribenter. Fram träder ett historiskt persongalleri över lika många personer. Centralt för Eva Bonde och Historiskan är att det inte enbart ska berättas om enskilda mäktiga kvinnor. Berättandet bidrar till verklighetsbeskriven, helheten gör historien. Och kvinnor är en del av historien.

– Det känns viktigt att ha kvinnliga förebilder, kvinnliga historiska förebilder och det känns viktigt att inte bara kunna förmedla den manliga historieskrivningen, utan även alla de kvinnor som har funnits i alla tider och som har verkat i alla tider och som har bidragit på olika sätt till historien.

Olika studier har visat att i de vanligaste historiska läroböckerna i skolan är nästan 90 procent av namngivna personer män. Eva Bonde ger sin syn på historieskrivningen.

– Den historieskrivning som vi har i dag skapades på 1800-talet och 1800-talet är kanske inte så jättekänd för sin progressiva kvinnosyn.

Historiska kvinnor, undangömda eller glömda, börjar få viss uppmärksamhet. Är det en trend som sker? Finns det ett ökat intresse för kvinnor ur historien?

– Jag vet inte om jag vill kalla det en trend, kvinnors historia är ju ändå något som man har forskat i sedan 60- och 70-talen. Det är inget nytt i sig det här, men det är ju klart att det har blivit ett sorts uppsving de senaste åren, säger Eva Bonde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".