Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Mer utlandsaktivitet i Vidsel

Uppdaterat tisdag 18 april kl 09.48
Publicerat tisdag 18 april kl 08.41
"Militärt testområde stort som Blekinge"
(7:04 min)
Mats Hakkarainen FMV:s provplatschef i Vidsel i Norrbotten.
Mats Hakkarainen FMV:s provplatschef i Vidsel framför basens nya flygledartorn. Foto: Nils Eklund

Närvaron från andra försvarsmakter och utländsk vapenindustri vid Försvarets materielverk FMV:s Vidselbas i Norrbotten har ökat.

Efter att Vidselbasen öppnades för andra än svenska försvarsintressen för 15 år sen så står de utländska försvarsmakterna och vapenindustrin nu för merparten av verksamheten vid Europas största militära testområde över land.

Det obebodda området där själva proverna genomförs i skogarna mellan Arvidsjaur och Jokkmokk och är till ytan stort som Blekinge, 7 gånger 3,5 mil, berättar platschefen Mats Hakkarainen som tillägger att det som testas oftast bara innehåller mätutrustning och inte är skarpladdat.

– Vilket gör att det blir nästan aldrig några smällar, det blir inga kratrar eller bombhål eller något sånt, säger provplatschefen Mats Hakkarainen.

Vid basen jobbar 160 personer, snöröjare, vakter, kockar, flygledare, meteorologer exempelvis. Och den personal som hjälper kunderna, försvarsmakter och försvarsindustri att testa och utveckla framtidens drönare, missiler, jaktrobotar och bomber.

De svenska intressena, försvarsmakten, försvarets materielverk FMV och svensk militärindustri som exempelvis Saab har fortfarande företräde framför de utländska kunderna som i 15 år nu kunnat hyra in sig på basen efter att staten ville minska kostnaderna för verksamheten när beläggningen från det svenska försvaret minskade.

Och utlandskunderna, försvarsmakter och vapenindustri från Spanien, Italien, Storbritannien och USA exempelvis, står numera för 60 procent av verksamheten här och intäkterna från dom har ökat.

– Det har ju sakta ökat. Det började för 15 år sedan och om vi säger för 10 år kanske vi låg på en 40 miljoner och nu är det mellan 80-120 miljoner per år. Som vi minskar skattebetalarnas kostnad med för att driva det här stället, säger Mats Hakkarainen.

FMV moderniserar just nu anläggningen som fyller 60 nästa år. Drygt 300 miljoner kronor satsas på bland annat en ny uppställningsplatta för flygplan och helikoptrar och ett sprillans nytt rödsvart flygledartorn som är färdigt utvändigt och som nu installeras med utrustning.

Andra delar är ny radarutrustning och en ny högteknologisk målrobot eller drönare som kunderna kan öva mot.

Samtidigt har FMV sett en ökad efterfrågan bland kunderna på senare år att kunna skjuta på allt längre avstånd och man har mött lokalt motstånd från till exempel turistföretagare för det tillstånd verksamheten har att utvidga det redan stora testområdet även om det måste ske med framförhållning och information till allmänheten. Och fredsorganisationer har kritiserat Sveriges och Vidselbasens medverkan i utvecklingen av drönartekniken som fått kritik i samband med bland annat amerikanska attacker i Pakistan och Jemen med civila dödsoffer. Och det har hänt att fredsaktivister brutit sig in på området.

Provplatschefen Mats Hakkarainen säger att fredsaktivisternas aktioner inte varit något stort problem för dom och poängterar att han bara är en statlig tjänsteman som värnar yttrandefriheten och att det är regeringen som i varje enskilt fall ger klartecken till vilken kund som ska få hyra in sig i Vidsel.

– Eftersom det är säkerhetspolitik i det här, säger Mats Hakkarainen som bedömer att aktiviteten på provplatsen kommer öka ytterligare de kommande åren med mer utländsk närvaro och inte minst eftersom svenska försvaret är på väg att skaffa sig ett nytt luftvärnssystem och det kommande JAS-gripen E planet.

– Det kommer ju innebära att man ska prova de sakerna någonstans och det görs här då. Så om fem år tror jag inte att det här stället har några vita veckor i almanackan, avslutar Mats Hakkarainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".