Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Illegalt guld bryts i Sydafrikanska gurvor

Publicerat torsdag 13 april kl 17.00
Tiotusentals bryter guld i Johannesburgs nedlagda gruvor
(6:33 min)
Guldmalm som de illegala gruvarbetarna bryter.
1 av 7
Guldmalm som de illegala gruvarbetarna bryter. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Alex är en av många illegala gruvarbetare i Johannesburg. Han känner väl till farorna och vill egentligen inte jobba här. Förra veckan dog en av hans kollegor precis bredvid honom.
2 av 7
Alex är en av många illegala gruvarbetare i Johannesburg. Han känner väl till farorna och vill egentligen inte jobba här. Förra veckan dog en av hans kollegor precis bredvid honom. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Guldmalm som de illegala gruvarbetarna bryter.
3 av 7
Guldmalm som de illegala gruvarbetarna bryter. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Guldmalm som de illegala gruvarbetarna bryter.
4 av 7
Guldmalm som de illegala gruvarbetarna bryter. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Nedgången till den nedlagda Langlaagte-gruvan. Här jobbar mellan 5-700 illegala gruvarbetare.
5 av 7
Nedgången till den nedlagda Langlaagte-gruvan. Här jobbar mellan 5-700 illegala gruvarbetare. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Utrustning och guldmalm.
6 av 7
Utrustning och guldmalm. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Guldmalmen köps upp av organiserade kriminella ligor som smugglar in guldet på den legala marknaden. Här lastar gruvarbetarna in säckar med malm i uppköparens bil.
7 av 7
Guldmalmen köps upp av organiserade kriminella ligor som smugglar in guldet på den legala marknaden. Här lastar gruvarbetarna in säckar med malm i uppköparens bil. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio

I Johannesburg i Sydafrika livnär sig tio tusentals människor på att bryta guld illegalt i nedlagda guldgruvor. Ett livsfarligt arbete där ras och dödsfall är vanliga. Vår reporter Samuel Larsson har besökt en av Johannesburgs illegala guldgruvor.

– Jag går ner där för pengarna, för att jag behöver försörja min fru och mina barn. Egentligen vill jag inte arbeta här, berättar Alex. Han är smutsig, andfådd och ber om vatten och en servett att torka svetten ur pannan. Han har precis kommit upp i dagsljus efter två dygns arbete under jord.

Alex är en av flera hundra illegala gruvarbetare, eller zama zamas som de kallas, här i Langlaagte-gruvan i Johannesburg. Och han är väl medveten om riskerna.

– Förra veckan dog en person precis bredvid mig av en fallande sten, berättar Alex. Jag vill inte jobba här, men hur ska jag tjäna pengar om jag slutar?

Johannesburg är en guldgrävarstad och på 90-talet bröts här omkring 30% av allt guld i världen. Men sedan dess har den legala guldindustrin varit på nedgång, och bara i Johannesburg finns idag 600 nedlagda guldgruvor. Ibland förseglas schakten när gruvan stänger, men de bryts snart upp igen och uppskattningar visar att det bryts guld illegalt i majoriteten av de nedlagda gruvorna.

För flera dagars arbete nere i gruvorna får en zama zama ca 400 kronor, men guldet kan vara värt flera tusen dollar. Guldet som zama zamas gräver fram säljs till organiserade syndikat som säljer guldet vidare till uppköpare som smugglar in det på den legala marknaden.

– Guldet från den här gruvan landar tillslut i vanliga guldsmedsbutiker, säger Brown Motasu på Benchmark, en organisation som arbetar med gruvarbetarnas situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".