Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Rensade gator i Bangkok

Uppdaterat onsdag 12 april 2017 kl 15.40
Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 15.40
Över 20 000 gatuförsäljningsställen har körts bort
(7:07 min)
Kvinna vid en matvagn i ett gatuhörn
1 av 7
Så här såg det ut i varje gatuhörn i Bangkok för några år sedan. Nu allt mer sällsynt. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
En kvinna och en man äter mat vid ett blått bord.
2 av 7
Pong och Pla tar en lunch vid sitt favoritställe en sista gång innan det försvinner. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Tre män vid en vagn i Thailand.
3 av 7
Svenskarna Adam, Adan och Milan gillar inte att det blir allt svårare att hitta gatumat i Bangkok. Glada att kunna köpa med sig färsk frukt till jobbet idag. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Kö till ett matstånd i Thailand.
4 av 7
Ständig kö hos Noi och Suwits gatukök. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Man äter mat utomhus.
5 av 7
Byggnadsarbetaren Pitsanu vet inte hur han ska få tag i lagad mat han har råd med när alla gatukök försvinner. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Kvinnor gör en nudelsoppa.
6 av 7
Snabbt måste det gå att göra en nudelsoppa. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Reklam på gata i Thailand.
7 av 7
Det här är visionen för Bangkok, en stad med allt högre hus med allt mindre vardagsliv på trottoarerna. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Det finns inte en guidebok om Thailand och Bangkok som inte lyfter fram landets mat som ett skäl att resa just dit och ofta är det just maten som de små restaurangerna på gatan som hållas fram.

Något att vara stolt över för ett land som till så stor del är ekonomiskt beroende av sina turister. Men sedan militären tog över landets styre för snart tre år sedan har en del beslut slagit direkt mot turisterna. Först förbjöds alla solstolar och parasoll i Phuket då stränderna skulle städas upp. Nu har man tvingats backa lite och stolarna är tillbaka på vissa stränder.

Men stadsledningen i Bangkok har också beslutat städa upp och över 20 000 gatuförsäljningsställen har körts bort från Bangkoks gator de senaste åren och fler står på tur.

Ett välkänt ljud för dig som någon gång strosat utefter en gata i Bangkok. Man har inte behövt gå många meter för att finna något ätbart. Wokat, grillat, kokat eller pressat. Valmöjligheterna för den hungriga eller törstiga har varit oändliga. Men nu tar det här ljudet allt mer över i centrala Bangkok.

Bilar utan att vara ackompanjerade av en fräsande wokpanna eller det sörplande ljudet av någon som äter en nudelsoppa.

– Det är vår kultur som är på väg att försvinna, säger Pla som tillsammans med sin fru Pong tränger ihop sig vid det lilla röda bordet på trottoaren vid gatan Thong Lo. Som de stamkunder de är vet restaurangägarna Suwit och Noi vet exakt vad de vill ha serverat.

Men nu är det slut med det även på denna gata.

Nästan direkt efter militärkuppen i maj 2014 började Bangkoks kommunledning iscensätta sin kampanj att rensa bort all slags försäljning på gator och trottoarer. De stör för gångtrafikanterna har förklaringen varit.

Sedan dess har runt 20 000 olika försäljningsställen på 39 olika platser i Bangkok försvunnit. Det är gaturestauranger men även annan försäljning som kläder eller elektronik och skräddare eller skomakare.

På Thong Lo har Noi och Suwit i över 20 år från tidig morgon serverat ris med kyckling och nudelsoppa.

– Vi vet inte vart vi ska ta vägen nu och inte heller hur vi ska försörja oss, säger Suwit.

Fem inom familjen jobbar här och ser till att kunderna får sin mat serverad på de sju små röda hopfällbara borden. Det är en arbetsdag som börjar redan runt tre-fyra på morgonen med att inhandla grönsaker och förbereda dagen. Sju på morgonen öppnar de och slår igen först åtta timmar senare. Sex dagar i veckan med en genomsnittlig förtjänst på cirka 2000 bath, cirka 530 kronor, om dagen att fördela mellan alla.

– Maten måste fram snabbt de har ju bara en kort lunchrast. Undrar hur det ska det gå när det inte finns någon gaturestaurang kvar här, säger Noi samtidigt som hon häller upp den rykande heta nudelsoppan, lägger i några böngroddar och andra grönsaker i tallriken.

Undersökningar har visat att runt 40 procent av Bangkoks befolkning äter minst ett av sina mål om dagen på just en gaturestaurang.

– Jag jobbar på bygget här bredvid och det är hit jag har råd att gå, säger byggnadsarbetaren Pitsanu.

En enkel rätt här kostar 40 bath, drygt tio kronor. På en restaurang inomhus får man betala minst tre-fyra gånger så mycket vilket är svårt om man bara har en minimilön på runt 300 bath om dagen. Vilket motsvarar runt 80 kronor i dagsförtjänst.

I en doktorsavhandling som kom för tio år sedan slogs det fast att runt ett gatukök i Bangkok, där möts alla samhällsklasser. Ett av få ställen det sker i detta segregerade land. Några få äger det mesta här och den stora massan är fattiga. De stora lyxiga luftkonditionerade shoppingcentren i Bangkok är inget som den vanliga medborgaren har råd att handla i.

Att börja sälja något på gatan är också ett sätt att försöka ta sig uppåt på samhällsstegen. Många kommer från landets fattigare delar och kan här få en inkomst så att man kan ge barnen bättre förutsättningar.

Suwit och Noi berättar stolt att deras 22-åriga son nu läser på universitetet.

Nära skytrainstationen Nana träffar jag på svenskarna Adam och Milan, som sedan några veckor jobbar i Bangkok. Adam tror att Bangkok i längden kommer att förlora på de nya reglerna.

Men det är inte bara gatumaten som försvunnit utan även av några av alla de i guideböckerna uppmärksammade och populära marknadsplatserna som blomstermarknaden, amulettmarknaden och nattmarknaden i Silom är också borta. Fram till för någon vecka sedan var även backpackergatans Koh San roads försäljning och Chinatowns matställen hotade, men efter en massiv kritik om att det hotade turismen ändrade sig Bangkoks ledning och sade att de skulle få vara kvar men under betydligt mer strikta förhållanden.

Noi och Suwit har blivit hänvisade till en större matmarknad en bra bit utanför centrum där det skulle kosta runt fem gånger mer i hyra än deras nuvarande plats.

– Det vågar vi inte ta på oss. Vi vet ju inget vilka kunder vi skulle få där, säger Noi.

Bangkoks trottoarer må vara lättare att ta sig fram på, vilket många uppskattar, men något av det som Bangkok en gång stod för är borta.

– Thailands gatumat rockar och något som borde skyddas och uppskattas istället för att som nu vanvårdas sa ägaren och superkocken till Bangkok Post häromdagen. Hans restaurang Gaggan utsågs till Asiens bästa för några veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".