Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Världens finaste kakao finns i Trinidad

Publicerat torsdag 13 april kl 15.00
Choklad blir alltmer en delikatess-vara och ursprunget allt viktigare
(8:39 min)
Volinda och Richard Toll har arbetat på kakaoplantagen San Juan sedan de var barn.
1 av 5
Volinda och Richard Toll har arbetat på kakaoplantagen San Juan sedan de var barn. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Kakaoplantagen San Juan exporterar all sin kakao till Europa. Men alltfler på Trinidad tycker att man istället borde producera choklad för export.
2 av 5
Kakaoplantagen San Juan exporterar all sin kakao till Europa. Men alltfler på Trinidad tycker att man istället borde producera choklad för export. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Isiah Beesan framför kakaobönorna som snart ska exporteras. De torkar i solen i drygt en vecka.
3 av 5
Isiah Beesan framför kakaobönorna som snart ska exporteras. De torkar i solen i drygt en vecka. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Kakaon som odlas på Trinidad anses vara världens finaste.
4 av 5
Kakaon som odlas på Trinidad anses vara världens finaste. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Latinamerikakorrespondent Lotten Collin intervjuar Volinda och Richard Toll som arbetar på kakaoplantagen San Juan.
5 av 5
Latinamerikakorrespondent Lotten Collin intervjuar Volinda och Richard Toll som arbetar på kakaoplantagen San Juan. Foto: Sveriges Radio

Sverige tillhör de länder i världen som äter mest choklad, 5,4 kilo per person och år – särskilt mycket choklad konsumeras nu under påskhelgen. De senaste åren har choklad blivit alltmer av en delikatess-vara och ursprunget får allt större betydelse. Därför vallfärdar chokladmakare till Trinidad i Karibien som anses odla världens finaste kakao. Men på ön växer nu kraven på att man inte längre bara ska exportera bönorna utan börja göra sin egen choklad.

Volinda Toll sätter macheten i den gula kakaofrukten och klyver den i två delar. Vita slemmiga bönor ramlar ut på marken. Volindas man Richard sitter på huk bredvid och samlar ihop dem i en plastsäck. De har båda jobbat här sen de var barn.

– Vi gick aldrig i skolan, det här blev vår skola. Min pappa sa att jag var tvungen att hjälpa till, säger Volinda. Hennes familj har arbetat på kakaoplantagen San Juan i flera generationer.

– Men våra barn vill inte jobba här. De tycker det är för hårt, trots att jag sagt att det inte är något dåligt arbete, säger Richard.

Jag frågar om han provat chokladen som blir slutprodukten av de slemmiga bönorna i säcken.

– Det kom några fransmän hit, från företaget Valrhona. De hade med sig choklad. Jag älskade den, den smakade helt annorlunda än chokladen som säljs här på Trinidad, säger Richard och släpar de vita säckarna ut mot vägen. Nu ska bönorna fermenteras och torkas.

Inne på gården låter Isiah Beesan de torkade kakaobönorna strila mellan fingrarna. När de legat ute i solen i 10 dagar så skickas de till Europa.

– Företag ringer från hela världen och vill beställa kakaobönor, men vi kan inte producera mer än vad vi redan gör, säger Isiah.

Han började plocka kakao som barn och är idag förman på San Juan-plantagen, en av Trinidads äldsta och mest välkända gårdar. De senaste åren har flera av uppköparna börjar döpa sina chokladkakor till Trinidad och San Juan Estate, för att poängtera att kakaon kommer just härifrån.

– När företagen döper sin choklad till Trinidad så får vi i alla fall lite av äran. Men det vore ännu bättre om vi kunde göra egen choklad här på ön och exportera den istället, då skulle vi tjäna mer pengar. Tyvärr är regeringen inte ett dugg intresserad av att hjälpa kakao-industrin. De bryr sig bara om olje-exporten, säger Isiah Beesan.

Det finns tre sorters kakaobönor i världen: den vanligaste är Forastero, som är lite bitter i smaken men motståndskraftig och står för över 80% av all kakao som produceras. Den finare bönan Criollo ger mindre skördar och är känslig för sjukdomar, vilket gjort den svår att odla. Och sedan finns Trinitario: en genetisk blandning av de två sorterna, som uppstod här på ön Trinidad på 1700-talet.

Utanför huvudstaden Port of Spain ligger Trinidads Cocoa Research Centre. Darin Sukha bjuder in mig i sitt laboratorium. Det är en liten chokladfabrik därinne. Darin är doktor i livsmedelsvetenskap och forskar på kakaobönans smak och arom. Han lyser upp när jag ber honom beskriva vad som gjort Trinidads kakao så omtalad.

– Trinidads kakao är som en välkomponerad sång. Verserna är fyllda av olika aromer, men refrängen består av en robust chokladsmak, säger Darin Sukha, och leder in mig i sitt lite tystare kontor. Han har märkt en förändring i omvärldens syn på kakao.

– Kakao har börjat bli betraktat som ett livsmedel istället för bara en råvara. Detsamma hände med kaffe för några år sen, när konsumenter började bry sig om bönornas ursprung. Jag tror att det i förlängningen kan gynna bönderna och plantage-arbetarna, säger Darin Sukha, som hoppas att de dalande oljepriserna kommer få regeringen att intressera sig för kakaoindustrin.

Darin Sukha tror inte att storskalig chokladproduktion är lösningen för Trinidad. Även om regeringen skulle subventionera importen av dyra maskiner så skulle det ändå kosta för mycket att exportera chokladen i kylcontainrar till konsumenterna i Europa och USA. Han tror istället på att gå samma väg som till exempel vingårdar i Argentina och kaffeplantager i Colombia: Erbjuda kakao-safaris och lokalt producerad choklad för utländska turister.

En som redan säljer choklad till turister på Trinidad är Isabel Brash, som skolat om sig från arkitekt till konditor. Hon visar runt inne i butiken, där allt görs för hand – från rostningen av bönorna till färdiga praliner.

– I slutet av 2000-talet fanns få arkitektjobb, och jag började intressera mig för konfektyr. Jag hade alltid undrat varför vi inte gjorde vår egen choklad på Trinidad, säger Isabel, som nu driver företaget Cocobel i Port of Spain. Hon tvekar när jag frågar vad hon tycker om att nästan all kakao exporteras utomlands 

– Jag tycker vi ska vara stolta över att vi odlar en sorts kakao som inte finns någon annanstans. Choklad kan ju faktiskt göras var som helst. Sedan har européerna gjort choklad i hundratals år så jag vet inte om vi skulle kunna konkurrera med dem. Det viktiga är att vi får bra betalt för vår kakao, det är den värd, säger Isabel Brash.

Tillbaka under kakaoträden på San Juan-plantagen. Richard och Volinda Toll kämpar för att nå frukterna längst upp i trädet. Jag frågar om det finns något de vill skicka med, som en hälsning, till chokladsugna svenskar inför påskhelgen.

– Jag hoppas att ni äter choklad som kommer härifrån Trinidad. Den kostar mer, men det är för att vi faktiskt tjänar bra, till skillnad från barnarbetarna på plantagerna i Västafrika. Men det är ett hårt arbete, och det skulle vara bra om ni kunde betala lite, lite mer för kakaon, om ni tycker att den smakar bra, säger Richard Toll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".