Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Trumps väljare står kvar vid hans sida

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 15.00
"Vår industri fick ta smällen av Obamas klimatpolitik"
(9:57 min)
Bildkollage med Ralp Kingan och ett tåg lastat med kol.
1 av 6
Ralph Kingan är borgmästare i Wright där 86 procent av befolkningen röstade på Donald Trump. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio
En oljepump syns i motljus.
2 av 6
Vid motorvägen på väg till Wright syns oljepumpar. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio
Ett tåg med kol i öppna vagnar.
3 av 6
På väg söderut från Wright korsar man tågräls med flera långa godståg, ibland med över hundra vagnar, alla fulla med kol. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio
Ralph Kingan sitter bakom ett skrivbord, bredvid syns ett övningsgolfhål för inomhusbruk.
4 av 6
Ralph Kingan, borgmästare i Wright, röstade på Donald Trump liksom 86 procent av invånarna i hans stad. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio
En strömbrytare med texten "You can thank coal".
6 av 6
Travis Detis strömbrytare. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio

Trumps första hundra dagar har kantats av en rad beslut som kritiserats av hans motståndare, men som hyllats av hans väljare.
Inreseförbudet, förslaget om en mur mot Mexiko och en sjukvårdsreform är några saker som skapat diskussion.

Därtill har Trumps ambitioner på miljöområdet varit kontroversiella, Trump vill bland annat upphäva flera reformer som infördes under Obama och som syftade till att minska beroendet av fossila bränslen.

Vår reporter Fernando Arias besökte delstaten Wyoming där Trump har ett starkt fäste och där kolindustrin är omfattande, och där hyllas Donald Trump som en hjälte.

I östra delen av delstaten Wyoming ligger den lilla staden Wright. Vid senaste folkräkningen uppskattades invånarantalet till 1800 personer.

Vid motorvägen på vägen till Wright ser man oljepumpar som karaktäristik guppar upp och ner i det karga landskapet. Fossila bränslen som olja och naturgas finns det gott om här, men framförallt är den här delen av Wyoming känd för sina många och stora kolgruvor.

Jag parkerar bilen vid ett brunt kommunalt tegelhus som är en samlingslokal för ortens befolkning. Idag ska en lokal del av NRA, USAs största vapenlobbyorganisation, hålla en middag här.

Alan Cantley, som jobbar på en närliggande kolgruva, ansvarar för förberedelserna inför kvällen och sitter vid ett bord och antecknar.

– I mitt företag förlorade nästan hälften jobbet förra året. När de fick beskedet gick de därifrån i tårar, det var hårt att se och som du förstår är det inte många här som håller med om Obamas miljöpolitik här, säger Cantley.

Staden Wright började som arbetarbostäder för gruvbolagsanställda. Idag äger människor sina egna hem och kommunen har en vald borgmästar, men samhället är fortfarande helt beroende av kolindustrin.

För att förstå det starka stödet för Trump här måste man först förstå det starka motståndet mot Obama; det som Alan Cantely ger uttryck för.

Under Barack Obamas år vid makten infördes flera reformer som syftade till att fasa ut fossila bränslen. För USAs kolarbetare innebar det att anställningarna blev allt osäkrare, kolgruvan som hade varit levebrödet för generationer, var inte längre självklar.

– Vår industri fick ta smällen när Obama vill ta tag i problemen han såg framför sig, säger Alan Cantley och syftar på de reformer den förre presidenten införde för att få bukt med den globala uppvärmningen.

Bara några minuter från samlingslokalen ligger Wrights kommunhus. Jag har bestämt träff med borgmästaren här men kommer lite tidigt. Borgmästaren kommer bara in på eftermiddagarna.

Det är ovanligt med journalister här i staden får jag snabbt veta, de tre anställda i kommunhuset vill ta selfies med mig.

När borgmästaren, Ralp Kingan, till slut kommer berättar han att han mestadels brukar jobba med vatten och avlopp, borgmästarrollen brukar han sköta lite senare på dagarna.

– Alla andra länder i världen använder kol, så varför ska inte vi få göra det i USA, säger borgmästare Kingan och förklarar att han röstade på Donald Trump, det gjorde 86 procent av befolkningen här i Campbell County, där Wright ligger.

När jag frågar om vad borgmästare Kingan tycker om klimatförändringarna och den globala uppvärmningen så säger han att det inte är något han tror på, i alla fall inte att människan orsakar den.

– Det är en magkänsla jag har säger han, det stämmer helt enkelt inte, kanske är det så att jorden är närmare solen, men hur som helst så är det inte bara vi som måste offras för att hitta en lösning, om det nu är ett problem.

Det borgmästare Kingan säger genomsyrar de flesta svaren jag får här. Människor tror inte att fossila bränslen är orsaken till den globala uppvärmning ("om den finns"), men om det är så, så har den här delen av landet fått betala ett alldeles för högt pris för att lösa problemet.

Den 28 mars skrev Donald Trump under en av hans mest omdiskuterade presidentordar, omgiven av kolgruvearbetare förklarade han att de nu skulle få jobben tillbaka.

Trump aviserade att han ville ta bort flera av Obamas reformer gällande användningen av fossila bränslen.

– Jag blev jätteglad när jag såg det där, precis som alla andra här i kommunen, förklarar borgmästare Kingan.

För Kingan var Trumps budskap till kolindustrin den största orsaken till att han la sin röst på Trump. När jag frågar honom om hur snabbt han tror jobben kommer att komma tillbaka säger han att det säkert kommer ta ett par år, men inom den tiden kommer "minst 500 jobb att komma tillbaka till Wright".

På kvällen går jag till en av två barer som finns i stan. Det är tydligt att jag inte är därifrån och det blir helt tyst i lokalen när går in på Hank’s Roadside Bar and Grill.

En jukebox spelar musik, och lite senare kommer det bli kareokekväll. Ingen av de 15 personer som är där vill prata i en bandad intervju, de säger att de har druckit för mycket för att kunna säga något vettigt.

När bandaren är avslagen bekräftas bilden av Trump som en slags hjälte. "Han kommer att se till att jobben kommer att komma tillbaka. Kanske kommer vi se det bara inom några månader" hävdar vissa.

När jag frågar om någon i baren förlorat jobbet så förklarar de att alla de personerna redan flyttat ifrån staden.

Trumps budskap på andra områden är också tilltalande för människorna här, bland annat de som gäller invandring och muren mot Mexiko, "den måste byggas" säger de.

– Det handlar om att skydda vårt samhälle, vi behöver skydda det vi lever av, oavsett om det handlar om hotet från reformer eller från invandrare, säger dem.

På väg söderut från Wright korsar man tågräls med flera långa godståg, ibland med över hundra vagnar, alla fulla med kol.

Tågen går till ofta kraftverk runtom i USA, och kanske hade även de tågen slutat gå om Barack Obamas snabbt fått igenom alla sina reformer. Speciellt gäller det Clean Power Plan som syftar till att fasa ut kolkraftverk och byta ut kolet mot ickefossila bränslen.

Just nu har Clean Power Plan tillfälligt stoppats i domstol samtidigt har Donald Trump gett order om att miljömyndigheten ska se över och upphäva delar av reformen.

Trumps kritiker har påpekat att jobben inom energisektorn inte kommer att påverkas nämnvärt av Trumps miljöpolitik. Redan idag sysselsätter elproduktion genom solenergi fler personer i USA än alla de fossila bränsleslagen tillsammans.

I Cheyenne i södra Wyoming träffar jag en ordföranden för gruvföretagens intresseorganisation i delstaten, Travis Deti, enligt Deti har kolföretagen redan känt av en större efterfrågan.

– Det beror på Trump, anser han.

Travis Deti tror inte på att på saker som att polarisarna smälter i en snabbare takt på grund av ett varmare klimat, men framförallt tror han inte på att det är människan som ligger bakom förändringar av klimatet.

Nu vädrar han morgonluft för kolindustrin, om Clean Power Plan kan försvagas eller helt tas bort skulle industrin må bättre igen säger han, men redan nu har flera reformer upphävts som gett bättre förutsättningar för kolindustrin.

– Trumps politik har redan varit positiv och den kommer att få mer genomslag i framtiden, säger Travis Deti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".