Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

"Danmarks farligaste plats" har blivit trygg

Uppdaterat onsdag 26 april kl 11.18
Publicerat onsdag 26 april kl 10.25
"Jämfört med förr är det mycket bättre nu"
(7:15 min)
Mohammed Baraki är före detta gängmedlem som nu arbetar i en bilverkstad på Mjölnerparken.
1 av 3
Mohammed Baraki är före detta gängmedlem som nu arbetar i en bilverkstad på Mjölnerparken. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Eskild Dahl Pedersen ansvarar för de boendesociala insatserna på Mjölnerparken, och berättar att området snart kan tas bort från Danmarks s.k. gettolista.
2 av 3
Eskild Dahl Pedersen ansvarar för de boendesociala insatserna på Mjölnerparken, och berättar att området snart kan tas bort från Danmarks s.k. gettolista. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Kriminaliteten på Mjölnerparken har minskat kraftigt på senare år. Bland annat för att området är videoövervakat.
3 av 3
Kriminaliteten på Mjölnerparken har minskat kraftigt på senare år. Bland annat för att området är videoövervakat. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Bostadsområdet Mjölnerparken i Köpenhamn har beskrivits som Danmarks farligaste plats och ofta skapat svarta rubriker i dansk media om gängkriminalitet, våld och social utsatthet. Men bakom den dystra mediebilden så har området förändrats. Reportage av Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

På en av de kringbyggda gårdarna mellan höghusen i Mjölnerparken på Nörrebro i Köpenhamn står pappalediga Omar och gungar med sina barn. Han har vuxit upp här på området och valt att bo kvar.

– Det har skett en jättestor förändring, jämfört med förr är det mycket bättre nu säger han. Ungdomarna tar skolan på allvar och vidareutbildar sig, det är inte så många som hamnar snett längre, säger Omar.

Om man läser gamla pressklipp så är det inte svårt att förstå hur området fått sitt rykte. Gängkrig, droger, grovt våld och ständiga polisinsatser tillhörde länge vardag här. Ökända kriminella gäng som Brothas hade sin bas här.

Och när terrorattentatet i Köpenhamn inträffade i februari 2015, så riktades mångas ögon mot Mjölnerparken - och mycket riktigt. Gärningsmannen Omar el-Hussein växte upp här och hade varit en del av områdets gängkultur. Det var också här polisen hittade vapnet från attentatet undangömt i ett buskage.

Men bakom den dystra bilden har Mjölnerparken förändrats. Peter Veje är chef för närpolisen på Norrebro i Köpenhamn och kan inte minnas när polisen senast hade problem här i Mjölnerparken. Kontrasten var för åtta tio år sedan, när det var omöjligt att köra in här som ensam patrull. Polis, ambulans, räddningstjänst möttes av stenkastning och utryckningsfordon vandaliserades. Idag är det annorlunda, säger Peter Veje.

– Idag är det fullständigt lugnt här, vi rör oss helt fritt utan att mötas av våld. De boende har en annan attityd mot danska myndigheter nuförtiden säger Peter Veje, och tillägger att även polisen förändrat sin attityd och insett att ett gäng invandrarkillar som rör sig i grupp inte är det samma som ett kriminellt gäng.

 

I Danmark har myndigheterna vad de kallar för en gettolista. Här listas socialt utsatta bostadsområden och fem mätbara kategorier avgör om ett område är ett getto eller ej: arbetslöshet, utbildningsgrad, inkomstnivå, kriminalitet och andelen invånare med invandrarbakgrund.

Eskild Dahl Pedersen på allmännyttiga bostadspolaget Lejerbo pekar på att Mjölnerparken är på väg att klara gettolistans gränsvärden på i stort sett alla områden.

– Ge oss tre fyra år till så är vi inte längre på gettolistan, säger Eskild.

För tio år sedan stod 70 procent utanför arbetsmarknaden här, idag är det 43. För kriminaliteten har man redan klarat gränsvärdet, och andelen ungdomar som vidareutbildar sig har ökat med 50 procent på fem år - och ligger nu i nivå med Köpenhamn i stort.

Vägen har inte varit spikrak, det har varit bakslag i Mjölnerparken, och är det fortfarande ibland. Men de kvarter som en gång kallades Danmarks farligaste, har förändrats. Och tillbaka på lekplatsen hos pappalediga Omar finns det inga tvivel om att det är här på Mjölnerparken hans barn ska få växa upp. Här får man vara som man vill, här får de vänner och blir sociala, säger han.

– Det är rätt bra här, säger Omar och fortsätter gunga med sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".