Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Lönegapet ska bort på Island

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 08.37
"Som kvinna vet jag att vi har ett lönegap som är helt oacceptabelt"
(7:02 min)
Glassföretagaren Guðrún Hafsteinsdóttir
1 av 2
Glassföretagaren Guðrún Hafsteinsdóttir är tvehågsen inför den nya lagen, som lär innebära ökade kostnader för hennes företag. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Social- och jämställdhetsminister Þorsteinn Víglundsson.
2 av 2
Det finns ett omotiverat lönegap mellan Islands män och kvinnor på 7-8 procent, enligt social- och jämställdhetsminister Þorsteinn Víglundsson. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Island ska införa en världsunik lag för att bli av med omotiverade löneskillnader, bland annat mellan könen. Fast den kommande lagen får viss kritik.

– Tiden är mer än mogen för oss att ta de steg som krävs för att justera den här orättvisan och försäkra att vi inte diskriminerar på grund av kön, säger Islands social- och jämställdhetsminister Þorsteinn Víglundsson.

Island är inofficiell världsmästare i jämställdhet. Åtta år i rad har landet toppat World Economic Forums könsgapsindex. Ändå, säger minister Víglundsson, finns idag ett oförklarligt lönegap mellan Islands män och kvinnor på 7-8 procent.

På internationella kvinnodagen, den 8 mars, lade ministern fram sitt radikala lagförslag. Den kommande lagen ska tvinga isländska arbetsgivare med minst 25 anställda att bevisa att det inte sker någon lönediskriminering på grund av kön, etnicitet, sexuell läggning m m.

När lagen har trätt i kraft kommer arbetsgivare tvingas igenom en certifieringsprocess där de kartlägger olika arbetsuppgifter. Därefter ska de, enligt en ny standard, bedöma hur stort värde olika jobb har för organisationen. Tanken är att man ska få en ökad transparens och kunna hitta och åtgärda de lönegap som finns, till exempel mellan män och kvinnor.

Regeringens mål är att det könsmässiga lönegapet på Island ska vara borta till år 2022.

Men Guðrún Hafsteinsdóttir, som är delägare i Islands största glasstillverkare Kjöris, är tvehågsen inför den nya lagen.

– Som kvinna vet jag att vi har ett lönegap som för mig är helt oacceptabelt.

– Fast å andra sidan är jag ägare till ett företag här på Island, med runt 60 anställda, och jag är rädd att det kommer öka våra kostnader.

Guðrún Hafsteinsdóttir, som även är ordförande för arbetsgivarorganisationen SI, skulle vilja minska lönegapet utan lagstiftning. Hon räknar med att hennes företag kommer tvingas lägga över 150 000 svenska kronor vart tredje år på att hyra in utomstående experter som kan hjälpa Kjöris att få den certifiering som snart väntas bli lagkrav på.

Þorsteinn Víglundsson medger att det finns ett motstånd mot lönediskrimineringslagen även inom den mitten-högerregering han sitter i. Ministern är ändå övertygad om att den nya lagen kommer klubbas igenom i parlamentet Alltinget före sommarsemestern, med hjälp av stöd från den politiska oppositionen till vänster.

Glassföretagaren Guðrún är, som sagt, inte enbart negativ till Islands nya världsunika lag.

– Om vi gör det bra tror jag att många andra länder kommer följa oss. Så vi kan påverka världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".