Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Spridningen av HIV i Ryssland svårstoppad

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 14.12
Rysk HIV-epidemi svårstoppad
(9:06 min)
På frivilligorganisationen EVA kör man bussturer varje vardag i Sankt Petersburg för att erbjuda bla. rena sprutor och hiv-test till narkomaner.
1 av 9
På frivilligorganisationen EVA kör man bussturer varje vardag i Sankt Petersburg för att erbjuda bla. rena sprutor och hiv-test till narkomaner. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Trenden att HIV ökar snabbt i Ryssland är oroande, anser Vinay Saldanha regionchef på Unaids.
2 av 9
Trenden att HIV ökar snabbt i Ryssland är oroande, anser Vinay Saldanha regionchef på Unaids. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Natalia Knyazeva i Kaliningrad är hiv-positiv och var tidigare prostituerad. Hon berättar att många gubbar betalade extra för oskyddat sex.
3 av 9
Natalia Knyazeva i Kaliningrad är hiv-positiv och var tidigare prostituerad. Hon berättar att många gubbar betalade extra för oskyddat sex. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
På frivilligorganisationen EVA kör man bussturer varje vardag i Sankt Petersburg för att erbjuda bla rean sprutor och hiv-test till narkomaner.
4 av 9
På frivilligorganisationen EVA kör man bussturer varje vardag i Sankt Petersburg för att erbjuda bla. rena sprutor och hiv-test till narkomaner. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Stambul i Moskva är hiv-positiv men vägrar ta medicin för han tror inte viruset orsakar aids.
5 av 9
Stambul i Moskva är hiv-positiv men vägrar ta medicin för han tror inte viruset orsakar aids. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
En del ryska föräldrar till hiv-sjuka barn har lyssnat på aidsförnekarna berättar Denis Godlevsky och Victor Stanilevskiy på hjälporganisationen Aids Healthcare Foundation.
6 av 9
En del ryska föräldrar till hiv-sjuka barn har lyssnat på aidsförnekarna berättar Denis Godlevsky och Victor Stanilevskiy på hjälporganisationen Aids Healthcare Foundation. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Ryska myndigheter gör inget för att uppnå FN-målet att stoppa HIV till år 2030 anser HIV-forskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i St. Petersburg.
7 av 9
Ryska myndigheter gör inget för att uppnå FN-målet att stoppa HIV till år 2030 anser HIV-forskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i St. Petersburg. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Olga Eremeeva i Sankt Petersburgs fick veta att hon var HIV-positiv 2015 samtidigt som hennes make dog av AIDS. Sedan dess har hon ätit bromsmedicin.
8 av 9
Olga Eremeeva i Sankt Petersburgs fick veta att hon var HIV-positiv 2015 samtidigt som hennes make dog av AIDS. Sedan dess har hon ätit bromsmedicin. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
I Kaliningrad har vi redan sett hur hiv-epidemin nu främst sprider sig via sex mellan heterosexuella berättar Svetlana Prosvirina på organisationen Status plus.
9 av 9
I Kaliningrad har vi redan sett hur hiv-epidemin nu främst sprider sig via sex mellan heterosexuella berättar Svetlana Prosvirina på organisationen Status plus. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

I Ryssland var det över 100 000 personer som smittades med HIV förra året. Bara var tredje drabbad får medicin och landet följer inte flera av FN:s råd för att stoppa epidemin. Stora befolkningsgrupper riskerar därmed AIDS rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent.

En gammal blå Scaniabuss med inredda bås har stannat till i en förort till Sankt Petersburg för att erbjuda snabb-HIV-test till områdets narkomaner. De som får två streck på blodprovsstickan och alltså är HIV-positiva får psykologstöd och körs till stadens aidscenter för att få bromsmedicin. En man kliver ombord. Han laddar på med gratis sprutor, kondomer, glidmedel och nalaxon mot överdoser. Frivilligorganisationen med förkortningen EVA kör de här bussturerna varje vardag och det är det enda hiv-förebyggande programmet i Sankt Petersburg. I huvudsak finansierat med amerikanska pengar bland annat från globala fonden mot aids, tbc och malaria. Nästa år upphör de bidragen, vad som då ska hända är oklart. Den nationella budgeten för hiv-vård räcker inte på långa vägar till sådana här verksamheter. Den bantades dessutom rejält i år på grund av en knackig ekonomi.

Ryssland har dock skrivit under det nya FN-målet. Om bara 13 år ska ingen mer smittas med hiv på jorden, men forskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet skrattar när jag undrar hur det går med det.

Ryska myndigheter gör inget för att uppnå stopp-målet anser Elena Blokhina. Vill man få narkomaner att sluta sprida hiv så behöver de få tillgång till rena sprutor. Det finns få sådana skademinskande program i landet och alla drivs av frivilligorganisationer som nu dessutom stämplats som utländska agentorganisationer av myndigheterna, med ständig risk att dömas till hårda böter om de inte följer detaljerade rapporteringskrav. Det har fått flera hiv-organisationer att ge upp. Och vissa skademinskande metoder som visat sig fungera bra i andra länder för att stoppa hivsmitta, som att ge metadon till narkomaner, det vägrar Ryssland hittills berättar Vinay Saldanha som är regionchef på FN-organisationen Unaids.

Knarkare får gratis tabletter som ersättning för sitt missbruk för att få styrsel på sina liv och sluta med kriminalitet. Metadonet tar bort rus och abstinens och det blir lättare att klara av att ta dagliga hiv-mediciner där virusets trycks ned så mycket att man inte längre kan smitta andra.

Men ryska regeringen anser att staten absolut inte kan ge narkomaner ett beroendeframkallande medel. Det anses som en knarkliberal idé från väst. Grannländer som Vitryssland och Kazakstan har däremot kommit till en motsatt slutsats efter att ha testat i pilotförsök och bygger nu ut metadonprogrammen där.

Vinay Saldanha på Unaids hoppas att de forna sovjetstaternas erfarenheter på sikt kan få ryska regeringen att svänga i metadonfrågan.

Han är också hoppfull kring den nya nationella planen som hälsoministeriet lagt fram för att stoppa hiv-epidemin. Bland annat kommer i år hiv-läkemedel köpas in centralt och sedan delas ut till alla 85 regioner i den ryska federationen för att få ned priset så att pengarna räcker till att behandla fler patienter. Det är mest ryska hiv-mediciner som förskrivs och de kostar flera gånger mer än de billigaste varianterna från Indien. Bara en tredjedel av landets hiv smittade får idag piller. Enligt Uniads bör åtminstone nio av tio få det.

I en park i Moskva träffar jag Stambul, väderbiten med långt gråbrunt hår, skäggstubb och lite dimmiga blå ögon. Han har använt droger i decennier och fick sin hiv-diagnos för två år sedan, men vägrar ta bromsmedicin, för att han inte tror på att aids som dödat så många av hans vänner orsakas av hiv-virus. Istället misstänker han att sjukdomen beror på fattigdom och brist på vård. Det har han läst på ryska aids-förnekarsidor på nätet. Fast han använder ändå egna sprutor, för säkerhets skull säger han. Och Stambul är inte ensam. Till och med en del ryska föräldrar till hiv-sjuka barn går på myterna berättar Denis Godlevsky på hjälporganisationen Aids Healthcare Foundation.

Barn har tvångsomhändertagits i Ryssland för att de inte ska dö av aids efter att föräldrarna vägrat ge dem hiv-medicin. Kollegan Victor Stanilevskiy fyller i att aktivister utmanat aidsförnekarna att spruta in hiv-smittat blod i kroppen om de nu inte tror på vetenskaplig fakta. Det brukar få dem att tystna. Tyvärr sprids det även hiv-myter i den ryska skolundervisningen enligt Victor Stanilevskiy.

Celibat och idrottande var rådet till landets elever under senaste internationella aidsdan. Sexualundervisning i skolan och kondomutdelning är inte inte längre tillåten. Det blåser en moralkonservativ vind påhejad av ortodoxa kyrkan. Hjälporganisationen Aids Healthcare Foundation delar ut gratiskondomer och gör snabbtest riktade mot riskgrupper som narkomaner, prostituerade och män som har sex med män, men kan dömas till höga böter om de närmar sig tonåringar.

Avbrutna samlag är en vanlig metod bland ryska ungdomar för att undvika graviditeter eftersom kondomer är dyra att köpa berättar Victor Stanilevskiy. Risken att sprida hiv och andra könssjukdomar är få medvetna om. Och det gäller inte bara ungdomar.

Natalia Knyazeva i Kaliningrad är hiv-positiv och var tidigare prostituerad. Hon berättar att många gubbar betalade extra för oskyddat sex. Numer jobbar dock Natalia Knyazeva med att stötta andra med hiv på hjälporganisationen Status plus som Svetlana Prosvirina leder.

I Kaliningrad har vi redan sett hur hiv-epidemin nu främst sprider sig via sex mellan heterosexuella berättar Svetlana Prosvirina. Hiv-forskaren Elena Blokhina vid Pavlovs första medicinska universitet i Sankt Petersburg varnar att den här utvecklingen gör att viruset är mycket svårare att stoppa.

Att lära en narkoman att använda rena sprutor är lätt bara de finns tillgängliga, men att få 50-åriga män att använda kondom när de har sex är betydligt svårare anser Elena Blokhina.

– Jag trodde aldrig att jag skulle drabbas, berättar Olga Eremeeva i Sankt Petersburg.

Hon som var trogen sin man och inte höll på med droger. Men för två år sedan dog maken i aids 45 år gammal, utan att de anat att han var smittad. Hon tror att det kanske var via en taturering han lät göra, fast den risken är minimal.

Samtidigt fick hon reda på att även hon var hiv-positiv. Olga Eremeeva tänkte först att det var en dödsdom, men hon hade tur och fick snabbt bromsmedicin. I Ryssland är det annars bara var tredje hiv-sjuk som får det, trots Världshälsoorganisationens råd att alla smittade ska behandlas för att stoppa epidemin. Och om Olga Eremeeva  bara fortsätter att äta sin hiv-medicin dagligen kommer hon sannolikt få se barnbarnen växa upp och dö av ålderdom. Det gäller bara att ryska regeringen ser till att det finns tabletter åt alla, påpekar Anya Sarang som leder hjälporganisationen Andrey Rylkov stiftelsen i Moskva.

Hittills rapporterar många av landets aidscenter att de inte har läkemedel så att det räcker året ut berättar Anya Sarang på skype. Hon tycker att det verkar som att ryska regeringen hittills inte verkar ha förstått situationens allvar. Som när den ryska delegationen på senaste FN-mötet om narkotika i Wien påstod att allt gick som på räls

Inom två år skulle hiv-epidemin vara stoppad i landet påstod ryska FN-delegationen. Samtidigt ökade antalet nysmittade med drygt 100 000 förra året.

Hiv-epidemin har uppenbarligen tagit många ryssar på sängen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".