Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Stuf kärleksbombar på estniska och ryska

Publicerat onsdag 24 maj 2017 kl 11.33
"Massor av kommentarer både på youtube och min facebooksida"
(6:52 min)
Evgeny Lyapin, känd under artistnamnet Stuf, på Rådhustorget i sin hemstad Narva. Hans låt "Olen venelane", "Jag är ryss", har blivit en viral succé i sociala medier i Estland.
1 av 2
Evgeny Lyapin, känd under artistnamnet Stuf, på Rådhustorget i sin hemstad Narva. Hans låt "Olen venelane", "Jag är ryss", har blivit en viral succé i sociala medier i Estland. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Rapparen Evgeny "Stuf" Lyapin med Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson.
2 av 2
Rapparen Evgeny "Stuf" Lyapin med Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Denis Larchenko

För bara några månader sedan var 27-åriga rapparen Stuf okänd för de allra flesta och levde vardagsliv i sin hemstad Narva vid ryska gränsen. Men så han spelade in och la ut låten "Olen venelane", "Jag är ryss". Först bara på sin facebooksida. Den virala succén var snabbt ett faktum. Tiotusentals såg och delade videon på bara några dagar. Nu har Stuf blivit en symbol för framtidshopp och försoning. Vår korrespondent Thella Johnson träffade honom i Narva.

Jag är ryss, men jag älskar Estland.

Hur det blev så? En lång historia.

Jag föddes här. Resten kan du räkna ut själv.

Musikvideon till Stufs låt "Olen Venelane" börjar i bakom ett stängsel nere vid Narvafloden, i ett snöigt vinterlandskap. Att det är på den estniska sidan av gränsfloden blir tydligt av den gamla skylten som på estniska säger "Narva noorte meremeeste klubi", "Narvas unga sjömäns klubb".

Sedan börjar Stuf rappa, först på ryska, sedan på estniska:

Jag är ryss, men jag älskar Estland.

Jag hoppas att allt ska bli bra.

Ett kärleksbudskap till hemlandet Estland på två språk. Det träffade direkt i hjärtat på dem som såg videon och hörde låten. 

Jag träffar Stuf, som egentligen heter Evgeny Lyapin, i en föreläsningssal på Narva Kolledž, universitetsbyggnaden på rådhustorget mitt inne i Narva. Han har bjudits hit av en studentförening för att delta i en diskussion om integration, en av många liknande diskussioner som han bjudits in till sen han slog igenom med sin låt. Men själv säger han att han egentligen inte har någon lust att prata politik. 

– Det var egentligen inget särskilt jag ville säga med låten när jag skrev den, annat än att jag ville att människor skulle förstå hur jag känner för det här landet som jag lever i. Låten handlar om min kärlek till Estland, kort och gott, ingen propaganda åt något håll. När jag märkte hur många som lyssnade och kollade, hur många visningar videon började få, så förstod jag att jag hade gjort rätt när jag gjorde låten på bägge språken, säger Evgeny Lyapin.

I Narva talar nästan hela befolkningen ryska som sitt modersmål. Staden har knappt 60 000 invånare och kämpar med hög arbetslöshet och unga människor som flyttar härifrån. Befolkningen har de senaste tio åren minskat med tusen personer årligen. Evgeny Lyapin är född och uppvuxen här med sin mamma, som för en tid sedan flyttade till Ryssland för att ta hand om Evgenys mormor som är gammal och behöver hjälp. Evgenys pappa försvann tidigt ur bilden, om honom vet Evgeny ingenting, säger han.

Utöver en kort studietid i Tallinn, har Evgeny Lyapin alltid bott här i Narva. För honom är det självklart att Estland är hans hemland. Trots att han är rysk medborgare.

När jag frågar om det ryska medborgarskapet någonsin är ett problem för honom i Estland, så är han mycket bestämd.

- Absolut inte! 

I Estland bor 330 000 ryskspråkiga invånare, mer en än fjärdedel av landets befolkning. Många är, som Evgeny, födda här. Och många av deras föräldrar också. Vissa har ryskt medborgarskap, många har estniskt. Och ännu existerar gruppen av så kallat statslösa, som inte är medborgare i något land.

För många blev Stuf en hoppfull symbol för integrationen mellan ester och ryssar som länge har levt i skilda världar i samma land.

– Jag vet inte riktigt varifrån alla dessa missförstånd och laddade situationer mellan oss kommer, säger han.

När vi träffas så är det på en av de klassiska laddade årsdagarna, den då esterna minns de grymma deportationerna som Sovjetmakten utförde, då människor skickades till Sibirien. Många för att aldrig återvända.

Och ett annat känsligt datum närmar sig, den 9 maj, för ryssar segerdagen, för ester Europadagen. En dag då de olika gruppernas historieskrivning ofta krockar. Extra komplicerat blir det eftersom Estland är ett land där människor, mor- och farföräldrar till dagens unga estländare, stridit i både SS och Röda Armén. 

– Det enda jag vet, säger Evgeny Lyapin, är att det enda sättet för oss att komma bort från konflikterna och missförstånden idag, är att prata och försöka förstå var de härrör från.

Men alla uppskattar inte Stufs texter om Estland, om ester och ryssar; här i Narva är det ingen som ger sig på Evgeny Lyapin, en framgångsrik tyngdlyftare och bodybuilder med enorma armmuskler, och en uppskattad lokalkändis, aktiv i föreningslivet och idrottslivet här. Men när "Olen venelane" började spridas i Estland och i Ryssland kom det, utöver alla hyllningar, också ilskna reaktioner från missnöjda ryssar som anklagade rapparen för att jobba åt Estlands regering och vara hjärntvättad av estnisk nationalistisk propaganda.

– Videon fick massor av kommentarer både på youtube och på min facebooksida. Mestadels har det varit väldigt positivt även om det också har kommit negativ respons. Men jag försöker att ta det lugnt och inte bry mig. Man måste acceptera att människor är olika och att deras åsikter också är det, säger Evgeny Lyapin.

Anser du dig vara en estnisk patriot, frågar jag honom.

– Jag har svårt att svara på det, för jag vet faktiskt inte vad det där ordet "patriot" betyder, säger han. Men om jag någon gång begriper det, så lovar jag att återkomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".