Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Användandet av opioider ett växande folkhälsoproblem i USA

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 10.58
"Jag träffar på folk varenda dag som brottas med sitt beroende"
(11 min)
Apotekaren John Storey i Vicksburg, Mississippi beskriver opioidkrisen i USA som en tsunami.
1 av 4
Apotekaren John Storey i Vicksburg, Mississippi beskriver opioidkrisen i USA som en tsunami. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Jonathan Ray är veteran från armén och morfinmissbrukare. Han är inlagd för rehabilitering i Jackson, Mississippi och säger att det började med att han fick morfin som smärtlindring efter en skada.
2 av 4
Jonathan Ray är veteran från armén och morfinmissbrukare. Han är inlagd för rehabilitering i Jackson, Mississippi och säger att det började med att han fick morfin som smärtlindring efter en skada. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
John Dowdy är chef för den myndighet i Mississippi som försöker stoppa narkotikabrott. Han talar om en epidemi av missbruk och att människor drabbas på alla nivåer.
3 av 4
John Dowdy är chef för den myndighet i Mississippi som försöker stoppa narkotikabrott. Han talar om en epidemi av missbruk och att människor drabbas på alla nivåer. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Randy Easterling är läkare i Vicksburg Mississippi och har sett heroinmissbruket öka dramatiskt. Det för med sig många andra hälsoproblem.
4 av 4
Randy Easterling är läkare i Vicksburg Mississippi och har sett heroinmissbruket öka dramatiskt. Det för med sig många andra hälsoproblem. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Ett av USA:s största och växande folkhälsoproblem är att allt fler människor blir beroende av så kallade opioider. Det kan vara receptbelagda smärtstillande läkemedel eller droger som heroin.

Varje år dör fler än 50 000 människor i USA i överdoser och siffran har stigit år efter år. Drygt 50 000 människor är nästan lika många amerikaner som dog i Vietnamkriget. Enligt den officiella statistiken använder 27 miljoner människor i USA smärtstillande medicin eller missbrukar droger.

Sveriges Radios Inger Arenander träffade en av dessa miljoner människor i Jackson i delstaten Mississippi. Jonathan Ray är 27 år, krigsveteran och morfinmissbrukare.

– Jag skadade mitt högra ben och de gav mig smärtstillande morfin på sjukhuset. Jag missbrukade deras förtroende så jag stängdes av från medicineringen ett tag och då började jag köpa morfin på gatan, berättar Jonathan Ray.

Han är bara 27 år men redan krigsveteran. Han lämnade sin lilla hemstad, West Point Mississippi, för militärtjänst i armén när han var 21 och hann tjänstgöra några år innan han blev skadad.  Det hände i Afghanistan säger han. Jonathan Ray och jag träffas på militärsjukhuset i Jackson, Mississippi. Han sitter på spänn i ett sammanträdesrum, i t-shirt och med keps på huvudet. Han vill prata för att det kanske kan hjälpa någon, säger han.

Jonathan Ray är intagen för rehabilitering, för andra gången, och djupt tacksam över att få hjälp. Ögonen är dunkla och rösten utan energi, men han mår tusen gånger bättre nu säger han, än för fem veckor sedan, den tid han varit fri från morfinet. Nästan alla han träffar på använder droger.

– Drogerna förstör ditt liv. De är hemska och det är en epidemi. Alla använder dem, folk runt mig, grannar, kompisar. Det har blivit mycket mer bara på de tre-fyra år jag varit utomlands, säger Jonathan.

Jonathan Rays historia blir allt vanligare i USA. En läkare skriver ut medicin för att lindra smärta och det är ofta opioider som är starkt beroendeframkallande. När medicinen tar slut eller blir för dyr leder smärta och beroende till att folk köper narkotika på gatan - heroin är det vanligaste. Det är lättillgängligt och mycket billigare än medicinen.

Användningen av heroin i har ökat dramatiskt i USA, fyrfaldigats på ett decennium. Bruket av drogerna, i kombinationer som blivit allt mer kraftfulla, har lett till att alarmerade många dör av överdoser i USA. Enligt statistiken dör mer än 50 000 människor om året i överdoser.

Det är en tragedi för dem och deras närmaste. Allt fler barn tas om hand av fosterföräldrar, bara som en konsekvens. De ekonomiska kostnaderna för samhället stiger stadigt. Katastrofen har fått många delstater och städer att bilda kommissioner och arbetsgrupper för att minska beroendet av drogerna. Enligt en regeringsrapport från 2015 använde 27 miljoner människor i USA olagliga droger eller missbrukade receptbelagd medicin. Det motsvarar drygt åtta procent av befolkningen.

Delstaten Mississippi har inte de svåraste problemen, men utvecklingen där är densamma som i resten av USA. Någon timme med bil västerut från Jackson, i ett idylliskt affärscentrum i samhället Vicksburg, driver John Storey sitt apotek sedan drygt 17 år, Battlefield Discont Drugs. Det ligger ett slagfält från inbördeskriget strax intill som nu är minnesmärke, därav namnet.

John Storey kontrollerar medicindoser och bockar av recept bakom disken. Opioider, opioider, medicin mot opioider säger han medan han plockar. John Storey bekräftar att förskrivning av opioider ökat. Det är nästan som en epidemi.

– Alla påverkas på alla nivåer. Du har sextio-sjuttioåringar, tonåringar, det är unga människor som kanske festar, andra som måste klara sin arbetsvecka och försöker dölja missbruket på jobbet, eller äldre som kanske opererat en höft, säger han.

John Storey säger att allt exploderade när läkarna började skriva ut de beroendeframkallande opioiderna på recept till patienter som hade ont. Medicinen marknadsförs stenhårt och läkemedelsföretagen lobbar politiker och betalar sig ur rättsprocesser, säger han och kontrollerar noga om jag har några kopplingar till den pharmaceptiska industrin.

Det kan gå fel på många håll, säger han men är mest rasande över girighet hos läkemedels- och försäkringsbolag. Han liknar det vid att stå mitt i en tsunami utan att kunna göra så mycket.

– Det finns förstås behov av smärtlindring men om jag fick bestämma skulle tillverkningen och distributionen av så riskabel medicin stoppas. Om den är så bra, varför har vi så mycket problem? Vem tar ansvar för att ha godkänt den? Jag vet läkare som borde sitta i fängelse, som tar betalt varenda dag för så kallade besök och skriver ut stora kvantiteter medicin som betalas av försäkringsbolagen och sedan säljs direkt på gatan till missbrukare.

Opioidernas värde och begäret efter dem har också tvingat John Storey att installera säkerhetsutrustning i apoteket, kameror och larm. Han har haft inbrott 18-19 gånger och utsatts för tre väpnade rån.

– Det mest troliga de vill stjäla finns här i de här hyllorna, säger John Storey och visar mig runt. Här finns morfin och oxycodone och det är därför jag har en pistol där.

Han visar mig pistolen, som är liten och instucken mellan medicinburkarna. Jag har minst sex stycken på olika ställen, säger John Storey och när jag tittar närmare ligger en större pistol under kassaapparaten, det en till bland receptblocken. Pharmacepterna på apoteket har tränat på att skjuta. Alla är på sin vakt.

Säkerheten är påtaglig också på Mississippis Bureau of Narcotics, den myndighet som ska ingripa mot narkotikabrottslingar. Det är lås och dubbeldörrar och all personal är beväpnad även på kontoret.

John Dowdy är ny chef för myndigheten. Han är också frustrerad. Han tycker uppmärksamheten är för liten fast det rapporteras varje dag om dödsfall i överdoser, om barn som har suttit fastspända i sina bilstolar medan föräldrarna tuppat av vid ratten, om inbrott, om risker för poliser att få i sig livsfarliga droger. Det rapporteras hela tiden och överallt, men John Dowdy är frustrerad.

Om fem döda delfiner flyter upp på stranden är alla TV-teamen där, säger han och berättar att i Mississippi i mars påbörjade hans byrå 16 utredningar om överdoser.

– Det är inte alla överdoser, det var många fler än 16, men det var dem som rapporterades till oss, säger John Dowdy och förklarar att myndigheterna inte kan kvantifiera, rapporteringen är för dålig. Det är en förklaring till varför även nationella siffror om opioidberoende och missbruk är så oprecisa.

– Jag träffar på folk varenda dag som brottas med sitt beroende eller känner någon som gör det, säger John Dowdy. Beroendet av opioider är ett av de största problem USA har stått inför.

– USA utgör fem procent av världens befolkning, men vi använder 95-97 procent av alla hydrocodoneprodukter eller opioidprodukter som tillverkas i hela världen. Det dör en människa av överdos var femtonde minut i USA, var femtonde minut av heroin eller av något de fått på recept. Då vet man att vi har problem, säger John Dowdy.

– Tillflödet måste strypas, det är för lätt att ta in drogerna över gränsen. Läkarna borde vara mer restriktiva, försäkringsbolaget inte betala så stora doser, säger John Dowdy som också är ordförande i den arbetsgrupp mot droganvändningen som guvernören nyligen tillsatt.

Läkaren Randy Easterling är nominerad från Mississippi till den arbetsgrupp som presidenten Donald Trump har tillsatt. Den har inte kommit igång än, men Randy Easterling, som har en vanlig familjepraktik och ett behandlingscenter för beroendesjuka utanför Vicksburg är angelägen att komma igång.

Randy Easterling håller med Dowdy och pekar på ytterligare ett skäl till varför USA måste göra mer för att få ner användningen av opioider och inte minst av heroin som injiceras. Infektioner som hepatit C ökar, en infektion som ger leverproblem. Det bidrar i sin tur till hjärtproblem. Antalet fall av HIV ökar också. Tillstånden är dyra att behandla i USA.

– Det mesta betalas av staten eller delstaterna i form av socialbidrag, handikappstöd och pensioner, så det gröper ur delstaternas kassor. Folkhälsomyndigheten har sagt att missbruk, beroende och död på grund av användning av opioider är det enskilt största folkhälsoproblem USA har. De säger att det är större än cancer så det borde få folk att lyssna ordentligt, säger Randy Easterling, läkare i Vicksburg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".