Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Utmaning för HBTQ-personer i Rwanda trots frizon

Publicerat torsdag 13 juli kl 09.42
"Vi lever ett liv där ingen älskar oss utom lagen"
(8:14 min)
Claude kom ut som gay förra året när han var 27 år. Det var svårt, säger han. I Rwanda har han lagen på sin sida, men det omgivande samhället emot sig.
1 av 2
Claude kom ut som gay förra året när han var 27 år. Det var svårt, säger han. I Rwanda har han lagen på sin sida, men det omgivande samhället emot sig. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
”Ingen älskar oss utom lagen”, säger Carter Honoré. Han beskriver sig som transperson och jobbar för RIFA, Right For All, som arbetar för lesbiska, bisexuella och transpersoners rättigheter i Rwanda.
2 av 2
”Ingen älskar oss utom lagen”, säger Carter Honoré. Han beskriver sig som transperson och jobbar för RIFA, Right For All, som arbetar för lesbiska, bisexuella och transpersoners rättigheter i Rwanda. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Situationen för HBTQ-personer i Afrika är inte lätt. I många länder råder en hård lagstiftning mot samkönade relationer eller HBTQ-gruppen i stort. I Sudan och norra Nigeria kan det leda till dödsstraff, i Uganda och Tanzania kan man dömas till livstids fängelse. I Rwanda har HBTQ-personer lagen på sin sida, men här finns det istället andra utmaningar. Hör Ekots Afrikakorrespondent Richard Myrenberg från Kigali.

Vi befinner oss på en ganska trashig bar i en del som kallas Nyamirambo i Kigali. Enklare, livliga kvarter som klättrar upp mot Mount Kigali. I karaokebaren är det packat med folk.

Gilbert kommer från Uganda och säger att det finns en tolerans här, just här. Folk får leva som de vill här, säger han.

Trots att HBTQ-personers rättigheter är skyddade i lag, så är det en ganska osynlig grupp i Kigali, men just på det här stället har de hittat en frizon.

Någon dag senare träffar jag Carter Honoré på takterrassen till samma bar i Nyamirambo. Det är eftermiddag och solen steker, längre ner i dalen ser vi stadens alla kullar. Carter Honoré beskriver sig som transperson.

– Vi har en regering som stödjer oss och det är jag tacksam för hela tiden, säger han. Men vi bor i en liten stad.

Alla här vill veta vad som händer och ha koll på alla. Så problemet är det övriga samhället som verkligen inte stödjer oss.

Han tar ett färskt exempel. Fram till nyligen hade han en relation med en kvinna som är straight, men det blev en stökig avslutning som involverade polisen och annat. Och det kunde ha slutat riktigt illa.

– Reaktionen från folk i kvarteret var att det var Carter som låg bakom allt det här, det var Carter som förvandlade denna heterokvinna till gay. Carter borde lämna området. Och så blev jag uppsagd från min lägenhet, säger han.

Oväntat nog fick han stöd från polisen.

– Det slutade med att polisen ringde mig och sa att min hyresvärd inte var ett problem längre. Så det var polisen som räddade mig.

– Vi lever ett liv där ingen älskar oss utom lagen, säger Carter som alltså beskriver sig som transperson med manlig identitet.

Längre ner i backen hörs böneutrop från minareter och små moskéer, Nyamirambo är utöver den mest toleranta och livligaste delen av staden också det huvudsakliga muslimska området.

Här i en vanlig villa, bakom en grind utan skylt huserar Health Development Initiative - ett center för HBTQ-personer, men också ett center för utsatta grupper som kvinnliga sexarbetare och missbrukare som kan testa sig och få behandling här.

En annan del av arbetet handlar om att nå ut till det ganska traditionella samhället i Rwanda:

Suleymani Muhirwa jobbar med det på centret.

– Problemet är samhället utanför, där många blir diskriminerade, det finns mycket stigma kring det här, säger han.

Sulemani Muhirwa tror att det beror på att de flesta rwandierna fortfarande är mycket religiösa. En annan kan vara att Rwanda fortfarande i hög grad är ett lantbrukssamhälle med traditionella värderingar. Kigali må vara en stor miljonstad idag, men har inte alltid varit det. Den kosmopolitiska stämning som man kan möta i Nairobi eller Kampala, med plats för många olika typer av människor, finns inte riktigt här. Än. Det är ganska provinsiellt fortfarande.

– Religionen och kulturen här är emot homosexualitet, säger han. Så även om vi lever i ett samhälle där ingen riskerar att hamna i fängelse för att de är gay, så är de inte fria att komma ut i samhället.

Claude finns också här på centret. Han är 28 år, men kom ut som gay först förra året.

– När min mamma frågade mig så svarade jag att jag inte var gay, jag var rädd och kände att familjen hade finansierat min studier och tagit hand om allt, det var mycket svårt att komma ut, säger Claude.

Häromdagen var han nära att bli misshandlad av två killar i kvarteret, men folk utifrån gick emellan, så han klarade sig. Men ett normalt liv finns ännu inte.

– Förra året så kom min hyresvärd och sa att han hört att jag var gay, att han inte ville ha mina pengar och att jag måste flytta ut, säger han.

Claude kallar sig aktivist och arbetar för en organisation som verkar för HBTQ-rättigheter i Rwanda.

– Regeringens linje är att HBTQ-människor inte har några problem i Rwanda, så ibland när vi vill protestera högt, så får vi höra att vi ska hålla en låg profil.

Samtidigt säger han att lagen skyddar dem. Folk vågar inte attackera oss för öppet, eftersom de har lagen emot sig, säger han.

Situationen är helt annan i Uganda. Där har det periodvis rått en hätsk stämning mot homosexuella. Claude förlorade några av sina vänner där när en tidning för några år sedan slog upp stort de 100 mest kända homosexuella i landet med bild och allt. Flera av dem dödades senare, berättar Claude. Så läget är bättre här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".