Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Ideella krafter kämpar för att minska skjutningarna

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 09.24
"Att sitta i en gatukorsning eller på verandan kan rädda dina barns liv"
(11 min)
Rochere Landrum är med och hjälper till för första gången den här kvällen och delar ut mat till de boende i området.
1 av 10
Rochere Landrum är med och hjälper till för första gången den här kvällen och delar ut mat till de boende i området. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Diamond rockar rockring med barnen. Det här är tredje sommaren som mammorna i MASK slår upp sitt tält och Diamond uppskattar det.
2 av 10
Diamond rockar rockring med barnen. Det här är tredje sommaren som mammorna i MASK slår upp sitt tält och Diamond uppskattar det. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Chicago våld
3 av 10
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Chicago våld
4 av 10
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Mammornas koncept är enkelt, ett partytält, musik, några grillar och så bjuder man dom boende på mat. Och på så sätt har skjutningarna minskat här.
5 av 10
Mammornas koncept är enkelt, ett partytält, musik, några grillar och så bjuder man dom boende på mat. Och på så sätt har skjutningarna minskat här. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
75:e gatan i södra Chicago. Den här korsningen brukade vara den farligaste i området, nu är det den säkraste tack vare mammornas närvaro.
6 av 10
75:e gatan i södra Chicago. Den här korsningen brukade vara den farligaste i området, nu är det den säkraste tack vare mammornas närvaro. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Tamar Manasseh grundade Mothers Against Senseless Killings, MASK, eftersom hon ville skydda sina egna barn.
7 av 10
Tamar Manasseh grundade Mothers Against Senseless Killings, MASK, eftersom hon ville skydda sina egna barn. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Maria Pikes son sköts ihjäl, förmodligen av misstag. Nu jobbar hon för att minska våldet genom Mothers Against Senseless Killings.
8 av 10
Maria Pikes son sköts ihjäl, förmodligen av misstag. Nu jobbar hon för att minska våldet genom Mothers Against Senseless Killings. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Everloyce McCullough är mamma till grundaren Tamar Manasseh och en av dom aktiva i organisationen.
9 av 10
Everloyce McCullough är mamma till grundaren Tamar Manasseh och en av dom aktiva i organisationen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
Mrs Knight är 92 år och har sett området förändras.
10 av 10
Mrs Knight är 92 år och har sett området förändras. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

I Chicago har antalet personer som har skjutits ihjäl ökat markant de senaste åren. En del av dem har skjutits av misstag, men ofta är det konflikter – ofta om småsaker – som startar skjutandet. Upptrappningen har gjort att staden har fått mångas ögon på sig, inte minst president Donald Trumps som nyligen twittrade att han ska skicka statlig hjälp till Chicago för att minska dödandet. Men det finns också dem som redan arbetar konkret för att skjutningarna ska minska. Hör reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Jag är i Engelwood i södra Chicago. Och just den här korsningen på 75:e gatan ansågs för bara något år sedan vara en av dom farligaste platserna i Chicago, ja kanske hela USA.

Några slitna hus med skivor spikade över fönstren, några rätt fina hus, en bar i hörnet. Några män som hänger i portuppgångarna.

– Det brukade vara ett trevligt område, berättar 92-åriga Mrs Knight som bor i ett av dom finare husen precis intill korsningen. Hon har bott där i 53 år och sett området förändras. Först till det värre. Med skottlossning mer eller mindre regelbundet – ofta med dödlig utgång. Och så nu den senaste tiden – till det bättre.

Korsningen ser likadan ut nu som för några år sedan - med en skillnad. På en gräsplätt står ett stort partytält med rykande grillar och dunkande musik från en musikanläggning driven av en dieselmotor intill. I och runt tältet finns kvinnor i olika åldrar i vita eller rosa t-shirtar med texten MASK, moms on patrol. Och så några män med men on patrol på bröstet.

Mask står för Mothers Against Sensless Killings – mammor mot meningslöst dödande – och är en ideell organisation som startade för två år sedan efter att en tjej hade blivit ihjälskjuten i just den här korsningen.

– Någon var tvungen att göra något, och kämpa emot. Jag startade det här för att jag har barn och jag ville inte förlora dem, säger Tamar Manasseh som var den som drog igång allt.

Hon sitter i en solstol mitt i tältet i jeansshorts och med avklippta ärmar på sin vita t-shirt. Tamar bor en bit bort men är född i det här området, hon har två barn som är 18 och 21 år och säger att hon inte bara kunde se på när unga dödades i en dålig spiral med skottlossning som ledde till ny skottlossning och så vidare. Så hon bestämde sig för att samla ihop några andra mammor och helt enkelt gå ut på gatorna - göra det enkelt.

– Att sitta i en gatukorsning eller på verandan kan rädda dina barns liv, det blir inte enklare än så, konstaterar Tamar Manasseh.

Det mammorna och de andra volontärerna som har anslutit gör är att vara där. I korsningen. De ställer upp sitt tält, startar sina grillar och bjuder dom som bor där på mat. Det här är tredje sommaren och tältet har blivit en mötesplats för dom boende. Och inte bara för att det är gratis mat – det är mysigt att det händer något trevligt i området säger Diamond som kommit dit med sina tre barn.

– Jag gillar det, och det håller barnen från gatan. Det blir mindre drama, säger Diamond innan hon går för att rocka lite rockring med barnen i väntan på att maten ska börja serveras.

Och faktum är att grillmys med mammor och andra volontärer har gjort att korsningen numera är en rätt säker plats. Skjutningarna har minskat i hela området, liksom spänningarna mellan människor, för det blev som att sitta vid ett köksbord tillsammans och då började man prata om sina problem berättar Everloyce McCullough en av dom aktiva mammorna och också mamma till grundaren och ordföranden Tamar Manasseh.

– Vad vi gjorde med våra grillar och solstolar var att bygga en gemenskap, säger Everloyce McCullough.

I en helt annan del av staden, den västra, rätt nära centrum, ligger universitets- och sjukhusområdet. Här jobbar Gary Slutkin, grundare av och vd för Cure Violence som skapats för att stoppa spridningen av dödligt våld runt om i världen.

Han är läkaren som jobbade utomlands med att kämpa mot epidemiska sjukdomar som kolera och tuberkulos. När han sedan kom hem till Chicago såg han det som ingen annan hade sett då för 17 år sedan – att våldet spred sig på samma sätt som sjukdomsepidemier. Och han byggde då upp en organisation som arbetar mot våld på samma sätt som man arbetar för att minska spridningen av sjukdomar.

– Människor kontaktas av personer de känner och litar på som kan prata dem ur situationer som kan leda till skjutningar, säger Gary Slutkin.

Det handlar om att bygga lokala kontaktnät och gå in tidigt och stoppa innan våldet sprider sig. Rent konkret handlar det om att ta reda på vem som är upprörd just i dag och över vad och sedan få honom att lugna ner sig prata om det, för det är oftast killar det handlar om, berättar doktor Gary Slutkin. Deras arbete fick skjutningarna att minska, och i vissa områden upphörde de helt. Det visar flera oberoende utvärderingar som har gjorts.

Men så vände det för ungefär tre år sedan säger han och visar på sin dator att 2014 blev 425 personer ihjälskjutna och förra året 760. Till det kommer alla som skadats i skottlossningar.

Ökningen av dödliga skjutningar kan ha flera orsaker men en tydlig sak är att den sammanfaller med delstaten Illinois, som Chicago tillhör, ekonomiska problem.

Illinois har under två år inte haft en budget i balans – ingen annan delstat i USA är i den situationen – och det har gått ut över till exempel förebyggande hälsoarbete och barnomsorg. Dom bidrag organisationen hade fått fram tills dess drogs in och dom fick avbryta eller dra ned på sitt arbete på flera håll.

Samtidigt som många fick det svårare, särskilt dom som redan hade det tufft. Till det kommer sedan socialiseringseffekten - särskilt unga vill passa in och göra som sina vänner.

– Vi människor, särskilt tonåringar, gör som sina vänner och vill ha gillande av dem, konstaterar Gary Slutkin.

President Donald Trump har ofta hänvisat till Chicago och förfasat sig över våldet här. Och nu ska statliga hjälp till, twittrade han häromveckan "Brott och mord i Chicago har nått sådana epidemiska proportioner att jag skickar statlig hjälp", skrev presidenten.

Efter vad det verkar så handlar det inte om några poliser på gatorna utan snarare utredare och experter på provskjutningar av vapen och liknande. Men om man vill stoppa en epidemi som både presidenten och doktor Gary Slutkin ser det som så behövs det annan typ av hjälp.

– Presidentens perspektiv är att det är ett karaktärsproblem som måste hotas bort, men så fungerar vi inte som människor, det är ingen hjälp för människorna här, säger doktor Gary Slutkin, vars organisations arbete i Chicago idag bara finansieras av donationer och privata finansiärer.

Tillbaka till partytältet på 75:e gatan där det dansas i tältet och matserveringen pågår för fullt. Det serveras hamburgare och korvar från grillen, bönröra, majskolvar och pastaröra med köttfärs. Och så små påsar med godis och snacks.

Inte heller den här organisationen får något statligt eller kommunalt stöd utan lever helt på donationer och sponsring från affärer. En del av volontärerna, som Maria Pike, har själva drabbats av våldet. Hennes son sköts ihjäl, förmodligen av misstag.

– Det har förändrat mitt liv, liksom den påverkat den som dödade mitt barn. Det finns inga vinnare i det här kriget, säger Maria Pike.

Och för henne är också Mothers Against Senseless Killings arbete för hårdare vapenlagar viktigt. För tillgången till vapen gör ilskan och fattigdomen ännu farligare, säger hon.

– Det finns mycket ilska och fattigdom, och alldeles för många vapen, säger Maria Pike.

Så kommer en polisbil på utryckning och alla stannar spänt upp för att se var den tar vägen, men den susar förbi och dansen och matutdelningen fortsätter.

Sättet som organisationen jobbar på har spridit sig både i Chicago och till andra städer. Och det kommer hela tiden fler och fler som vill hjälpa till – som Rochere Landrum som är här för första gången den här kvällen och tycker att det är viktigt att tro på att det ska lyckas.

– Jag är här för att stötta Tamar, och att vi tror på en förändring. Jag gör det, gör du? frågar Rochere Landrum Tamars mamma Everloyce som står intill och får en stor kram till svar, innan det är dags att fortsätta att dela ut mat och bara vara, här i den här korsningen som numera är en av de lugnaste platserna i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".