Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Jihad som självmord

Publicerat måndag 31 juli kl 10.14
"Det visar att hans egen död var hans främsta mål"
(9:57 min)
Kvinna passerar framför Bataclan där ljus och står tända.
1 av 4
Kvinna passerar framför Bataclan där ljus och står tända. Foto: Foto: Patrick Kovarik/TT.
Räddningsmanskap och poliser utanför Manchester Arena efter en explosion på en konsert. Foto: Peter Byrne/TT.
2 av 4
Räddningsmanskap och poliser utanför Manchester Arena efter en explosion på en konsert. Foto: Peter Byrne/TT.
Ingången till Villa Scifanoia på Robert Schuman Centre for Advanced Studies. Foto: Sara Moein/Sveriges Radio.
3 av 4
Ingången till Villa Scifanoia på Robert Schuman Centre for Advanced Studies. Foto: Sara Moein/Sveriges Radio.
Villa Scifanoia, en del av European University Institute. Foto: Sara Moein/Sveriges Radio.
4 av 4
Villa Scifanoia, en del av European University Institute. Foto: Sara Moein/Sveriges Radio.

Jihadisternas livsöden pekar på att unga européer lockas av en självmordskult snarare än ett religiöst krig. En ny studie, gjord på ett hundratal fransktalande jihadister, visar att jihadister snarare är radikala våldsverkare som vänder sig till Islam, än religiösa fundamentalister som tar till våld.

I reportaget av Sara Moein hör du sociologen och terrorexperten Olivier Roy.

Strax efter att ungdomsidolen Ariana Grande har avslutat sin konsert väntar den 22-åriga Salman Abedi i Manchester Arenans foajé. Han bär på en stor ryggsäck i blått och svart. Medan publiken lämnar konserthallen för att åka hem till sina familjer exploderar innehållet i väskan - en hemmagjord spikbomb. Barn och vuxna sprängs i luften. Och Salman Abedi själv, är en av 23 döda.

"Han hade enkelt kunnat fly. Han hade kunnat lämnat ryggsäcken under en stol och lämnat platsen."

Det säger sociologen Olivier Roy. Han är en av Frankrikes främsta terrorexperter och författare till boken Jihad and Death, en studie gjord på franska och belgiska jihadister under de senaste 20 åren.

– Men Salman Abedi valde att stanna kvar, och ta sitt eget liv, vilket visar att hans egen död var ett av hans främsta mål, fortsätter Roy.

I boken Jihad and Death kommer Roy fram till att nästan alla de så kallade jihadisterna spränger sig själva i luften. Om de inte gör det blir de ihjälskjutna av polisen, utan att göra något allvarligare försökt att fly. Jihadsternas död är inte nödvändiga för genomförandet av terrordåden. Istället utgör de ett slags självmord med gud som förevändning. Det gäller även europeiska jihadister som åker till Syrien och Irak för att ansluta till IS krigsaparat, säger Olivier Roy.

– De åker inte till de här länderna för att bygga upp ett rättvist islamiskt samhälle. De bryr sig inte! De är där för att dö.

Olivier Roy har forskat om politisk islam och radikalisering sen tidigt 80-tal. I sin bok undersöker han europeiska jihadister från mitten av 90-talet, den nya generationens jihadister. Innan dess kom de flesta internationella jihadisterna från Mellanöstern.

Roy avslutar sin studie 2015, året då Bataclan-massakern skakade Frankrike och hela Europa. Tre tungt beväpnade män dödade närmare 90 personer på en konsert i Paris. Mindre än tre timmar senare är också terroristerna döda, en skjuts av polis och de andra två spränger sig själva med en bombväst.

Förutom att söka sin egen död pekar mönstret även på att de unga jihadisterna slår till mot miljöer som de känner till väl och har tillhört. De riktar sitt våld mot det som står dem nära. Överhuvudtaget har alla de drygt 100 europeiska jihadister som Roy har forskat om djup förankring i dagens ungdomskultur. De går på nattklubbar, raggar på tjejer, spelar datorspel och är stora konsumenter av amerikanska våldsfilmer. Betydligt mer tid spenderas på kampsportklubbar än i moskéer.

I läckta dokument från MI5 kan man läsa att den engelska underrättelsetjänsten delar Roys uppfattning, att flera av terroristerna är långt ifrån religiösa fanatiker. Snarare beskrivs de som "religiösa nybörjare" och att det framstår som att "många saknar all religiös kunskap".

Självmord är inget som islam förespråkar, tvärtom anses det vara mot guds vilja. Men IS och dess jihadister har ändå plockat sina referenser från islam. Jihad och kalifat är inget som man kommit på själv, det finns det en lång tradition av i islam. Man tolkar religionen i en egen modern tappning, menar Olivier Roy.

Roy har nått den omdiskuterade slutsatsen att jihad är det enda globala alternativet på marknaden för unga våldsverkare som känner sig misslyckade och söker sammanhang just nu. Al-Qaida och IS erbjuder en enkel biljett till internationella stordåd där rebellerna garanteras kändisskap som en följd av död. Alla kan namnet på killarna som spränger sig själva i luften i Europas städer, säger Roy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".