Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Fredag 4 november

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 13.14
1 av 2
Kristin Göthe
2 av 2
Anders Holmberg

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe

VärdetransportrånetI vår första timme börjar vi med fokuset på säkerheten för landets pengatransporter, efter det senaste uppmärksammade värdetransportrånet. I Finland är detta ett närmast okänt fenomen varför? Bengt Lindroth, SR:s korrespondent och Åke Andersson, informationschef Securitas medverkar.
Kl 16.05

Tema: Etiopien
Vårt tema handlar om Etiopien, ett land i kris sen valet i maj, ett val som oppositionen anklagar regeringen för att ha ”stulit”. Kravaller skakar huvudstaden Addis Abeba, flera människor har skjutits ihjäl och oppositionella fängslas. Samtidigt har risken för ett nytt krig mellan Etiopien och Eritrea ökat. Gäster är bl a Hans Ridemark, Rädda Barnen i Etiopien, Vincent Dahlbäck, SR:s Afrikakorrespondent och Tekeste Negash, historiker, Högskolan Dalarna.
Kl 16.10

Värdetransportrån
I vår andra timme blir det mer om rånen mot värdetransporter och säkerheten för personalen. Är det rätt eller fel av facket att kräva poliseskorter eller hur ska säkerheten annars garanteras? Kristina Axén-Olin, moderat politiker i Stockholm, Boris Lennerhof, VD GeKås i Ullared och Yvonne Ingman, viceVD Svensk Handel medverkar bl a.
Kl 17.00

Krönika
Vår fredagskrönikör Björn Elmbrant om inrikespolitiska trenden att härmas och sno idéer av varandra.

Maradona protest
Guds Hand ska användas för att peka finger åt USA:s president George Bush. Maradona går i spetsen för Bush-fientliga. Samtal med Eduardo Beredzan, journalist medverkar.

Cancersjuks sista dagar
Och så berättar vi om 15-årige Sebastian Rajakero. I ett unikt reportage har skribenten Marie Branner och fotografen Anna von Brömssen följt och skildrat Sebastin Rajakeros sista veckor i livet. Ett reportage publicerat i Göteborgsposten och Dagen och som är nominerat till Stora Journalistpriset.

Gravinventering
På landets kyrkogårdar och begravningsplatser håller släktforskare på med ett jättelikt inventeringsarbete, samtliga gravstenar från tiden från 1940 och bakåt ska dokumenteras och fotograferas. Syftet är att rädda gamla gravar åt eftervärlden. Reportage av Lotta Malmstedt.

Producenter: Maria Meschke och Carlos Garat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".