Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Fredag den 24 mars

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 09.17
1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Towe Matre
3 av 4
Mustafa Can Foto: Johan Bergmark
4 av 4
Vitrysk polis och demonstrant Foto: AP Photo/SCANPIX

Programledare: Anders Holmberg och Towe Matre

Inget grundlagsbrott enligt JK
Vare sig UD eller SÄPO gjorde sig skyldiga till grundlagsbrott i samband med agerandet när Sverigedemokraternas hemsida stängdes. Detta kom justitiekanslern, JK, fram till i dag. Medverkan av Göran Lambertz, justitiekansler och Olle Stenholm, pressombudsman.

Fredagsgästen:
Mustafa Can

”-Vem tror du att du är?” har han fått höra för sin kompromisslösa journalistik. ”-Jag är någon som hoppas på att fler skulle veta vilka de är,” är hans svar. Möt journalisten och författaren Mustafa Can. För honom - som kommer från ett land där tankarna inte tilläts att uttryckas högt - är skrivandet på liv och död. Nu är Mustafa Can aktuell med sin första bok, där den anonyma invandrarkvinnan får röst och ansikte. Boken ”Tätt intill dagarna” handlar om främlingsskap, längtan, skuld och om hans mor. (16.10)

Lennart Meri
Lennart Meri, Estlands förre president, dog i förra veckan, 76 år gammal. Han var en politisk jätte som målmedvetet ledde sitt land ut ur Sovjettidens skuggor och arvet efter honom påverkar i högsta grad dagens Estland. Reportage av Bengt Lindroth.

Vitryssland
Vi ska till Oktobertorget i vitryska Minsk där protesterna efter helgens valresultat fortsätter. I natt rensade säkerhetsstyrkorna torget på demonstranter. Vågar demonstranterna återvända? Samtal med SR:s medarbetare i Warszawa Kjell Albin Abrahamson och Irina, boende i Minsk. (17.00)

Slöja i skolan
”Ifall det viktigaste i din kultur är vad du har på huvudet, då får du lov att byta kultur. Åtminstone om du ska gå i den här skolan.” Ja, det sade rektorn på Minervaskolan i Umeå, som motivering till att en 7-årig flicka förbjudits att ha slöja på sig i klassrummet. Uttalandet har lett till intensiv debatt och Minervaskolan har anmälts till polis, Skolverket och diskrimineringsombudsmannen. Medverkan av Rima Mouneimne, islamiska kvinnoförbundet och Afsaneh Vahdat, Riksförbundet Barnen Först.

Kambodja - ett turistland
Ett av världens fattigaste länder lanseras nu hårt som nytt, hett turistmål för svenska turister. Reportage av Belma Kratovic och samtal med Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent.

Fredagskrönikan
Veckan avslutas med en krönika, som vanligt signerad Björn Elmbrant. I dag handlar det om ”mediedrevet då och nu”.

Billie Holiday-biografi
Hör om den nya biografin om jazzlegenden Billie Holiday. Reportage av Anton Karis.

Producenter:
Maria Meschke
maria.meschke@sr.se             

Karin Wickström 
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".