Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Torsdag 6 april

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 04.30
1 av 3
Anders Holmberg
2 av 3
Patrik Peter
3 av 3
Riksregalierna. Foto: Olle Seijbold

Programledare: Anders Holmberg och Patrik Peter

Sydafrika åtal
I Sydafrika står den före detta vice presidenten Jacob Zuma inför rätta, åtalad för våldtäkt på en öppet HIV-positiv kvinna. Zuma hävdar att samlaget skedde i samförstånd och att han duschade efteråt för att mimimera risken att bli smittad. Hur pass vanliga är sådana uppfattningar om HIV? Samtal med Vincent Dahlbäck, SR:s korrespondent och Kristina Bolme, sjuksköterska.

Monarkins framtid
Är kungahuset och monarkin en mossig kvarleva från fornstora dagar eller en viktig symbol för Sverige i tiden? Hör monarkister och republikaner debattera det svenska kungahusets ställning och framtid. Varför ska uppgiften som statschef ärvas och skulle det verkligen bli mer demokratiskt med en president? Gäster: Ledarskribenterna PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet och  Niklas Ekdal, Dagens Nyheter, Hillevi Larsson (s) riksdagsledamot samt kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.
Kl 16.10

Tvångshämtning av barn
Kan man ta till polishjälp för att hämta barn som inte kommer till skolan? Skolminister Ibrahim Baylan har föreslagit den modellen i Eksjö kommun där man har problem med en grupp romska barn som inte kommer till skolan. Samtal med Fred Taikon, Föreningen Romani Glinda, Tiina Kiveliö, Uppsala kommun och Jan Björklund, riksdagledamot (fp) och talesman i skolfrågor. Kl. 17.00

Tysk prostitutionOm skillnaden mellan den tyska och den svenska synen på prositution. Legaliseringen i Tyskland och sexköpsförbudet i Sverige gör länderna till varandras motpoler i frågan. Men är det självklart att den svenska linjen är bättre för de prostituerade? Samtal med Louise Persson, som skrivit för Näringslivets medieinstitut, och Gudrun Schyman, rikdagsledamot.

Särskolan
Vart ska elever med utvecklingsstörning ta vägen efter gymnasiesärskolan? Hör om ett av landets få projekt för att skapa en väg in på arbetsmarknaden. Reportage av Jörgen Winkler. Samtal med Per-Olov Larsson, forskare, Göteborgs Universitet.

Ny bok om Kina
Och så möter ni Xiao Rundkrantz, som i 14 år var åklagare i folkrepubliken Kina. Och som nu gör upp med den tiden i boken Röd Åklagare. Towe Matre har träffat författaren.

Producenter: Anders Diamant och Carlos Garat
anders.diamant@sr.se carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".