Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Unga män säljer sex

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 10.07

UTSKRIFT AV REPORTAGET OM KRISTIAN SOM SÅLT SEX:

-Jag fick någon slags, form av kick, av att folk var villiga att betala pengar för mig. Det kändes bra faktiskt. Kanske lite på en annan nivå än om man går ut en vanlig kväll och folk raggar på en.

Kristian var bara drygt 20 år när han sålde sin kropp till en annan man för första gången. Det var inte planerat utan bara blev, som han beskriver det, när han fick ett erbjudande på krogen.

-Tanken fanns i mitt huvud innan. Jag träffade honom, men hade inte tänkt att göra det den kvällen. Jag tänkte lite över det och gick fram till honom igen. Jag frågade honom hur mycket han hade tänkt att betala. Han var en amerikansk turist på besök och hade väldigt mycket pengar. Så han erbjöd mig sjutusen svenska kronor för att komma tillbaka till hans hotellrum. Det var bara sällskap och lite oralsex han var intresserad av. Efter att jag tänkt över det sa jag ja och vi gick hem till hans hotellrum. Det var en väldigt trevlig upplevelse. Han var väldigt trevlig. Det var inte speciellt mycket sex. Utan vi umgicks mer.

Hur kändes det för dig efteråt?

-Det kändes rätt overkligt. Men endast bra. Jag kände mig inte billig eller som att jag hade sålt mig själv. Utan att jag hade haft en trevlig upplevelse med en trevlig man. Och jag gick hem med sjutusen kronor cash, i fickan.

Jag träffar Kristian i en europeisk storstad. Han vill inte att jag berättar var och han vill att jag förvränger hans röst. Hans närmsta kompisar känner till att han prostituerat sig under en period. Men inte hans mamma och pappa. Det förklarar Kristian med att det är så mycket tabu kring att sälja sex och att dem bara skulle bli oroliga. Han ser ut som vilken kille som helst. Snyggt klädd och vältränad. Om man nu hade en bild av hur en prostituerad ser ut, kommer den på skam.

Kristian berättar om tiden då han började sälja sex. Han hade avslutat sina studier och var utan jobb. Då kom tanken på att sälja sex tillbaka, trots att han då hade pojkvän.

-Vi bestämde oss helt enkelt bara för att prova det, för att vi båda två behövde pengar just då. Vi gjorde det aldrig ihop, utan på varsitt håll. Men vi berättade allting för varandra. Vi var varandra säkerhet på något sätt.

Kände du dig aldrig svartsjuk?

-Det låter konstigt men, nej det gjorde jag inte. Det fungerade bra mellan oss. Jag kände ingen svartsjuka. Jag kunde skilja på vad det var och det jag hade med honom, det vi hade i vårt förhållande.

Vad menar du med att ni hade varandra som säkerhet?

-När vi gjorde det berättade vi inte det för någon annan. Men vi hade varandra som säkerhet eftersom jag berättade för honom om vart jag skulle någonstans, vem jag skulle träffa, vilken adress han bodde på och när jag åkte dit. Direkt efteråt åkte jag hem till min pojkvän så att allting var okej. Om någonting skulle ha hänt så visste jag att han visste precis var jag var. Och han hade all information om den här mannen. Självklart finns det en risk att någonting skulle kunna ha hänt. Man skulle kunna ha träffat en idiot. Men jag tyckte vi gjorde ganska många säkerhetsstrategier.

Flertalet av dem jag sålde sex till träffade jag i en neutral miljö innan, på ett café och drack kaffe med för bådas skull. För att dem skulle se vem jag var och se om de tyckte om mig. Det fanns bara en enda episod med en man. Vi skulle träffas, vi träffades på en neutral plats för att se vilka typer vi var. Och han började känna på min kropp för att kolla av om jag var bra nog. Det tyckte jag var för mycket. Då sa jag ifrån direkt. Det var det värsta som hände mig.

Under tre månader sålde Kristian sex till andra män. Kunderna hittade han via olika chatsajter på nätet. Han sålde sex, som han säger, för att tänja gränser och utmana sina egna sexuella fantasier.

Kristian är en av sex killar som deltagit i en studie genomförd i samarbete mellan Malmö högskola och RFSL. Rapporten som var klar i början av året visar att fenomenet ”unga killar som säljer sex” blir allt vanligare. Och att det faktiskt är fler killar än tjejer som säger sig ha sålt sex.

Niklas Eriksson och Hans Knutagård, som har genomfört studien, vill att rapporten ska vända upp och ned på alla, som dem kallar det, konventionella sätt att se på prostitution.

-När vi pratade med de här grabbarna var vi väldigt nyfikna på just hur man resonerar med sig själv. Vad är det som gör att man ser det här som en möjlighet. Flera berättar att dem har haft rätt så mycket sex, sex för nöjets skull. Och själva titeln där, när nöje blir funktion är just det när man haft sex för nöjes skull och etablerat en förmåga och en handlingskompetens att kunna ha sex med främmande människor utan så mycket krusiduller före eller efter. Att pengarna kommer in som en dimension, steget dit var kanske inte så lång eller besvärligt att ta.

Att ta betalt för sex är ju ett väldigt stort steg att ta. Var det inte någon av dem som hade några funderingar efteråt när de väl hade börjat sälja sex?

-När du ställer frågan låter det som att du vill hitta något som är ett problem. Det var väl det vi försökte se på neutralt. Var är det vi vill lyfta fram; vi kan ju tycka om vårt jobb men ändå ställa oss framför problem i vårt jobb känslomässigt från och till. Men, vi har ju fått en bild i Sverige att prostitution alltid är jobbigt. Och det är det för många men, rapporten visar ett nytt segment. Den säger inte att det andra är fel, men den säger också att detta finns. Och det ska inkluderas i vår bild om vi ska ha en helhetlig bild. Om vi inte bara ska se på världen med ett öga.

Nu har Kristian slutat sälja sex och kommer förmodligen aldrig att göra det igen. Vi pratar om vad sex innebär, om att sex är ägnat åt den man är tillsammans med, den man älskar. Kristian beskriver också en annan tanke.

-Man ska akta sig för att generalisera för mycket men, jag tro att gayvärlden ser lite annorlunda ut. Jag vill inte generalisera så, det är säkert många bögar som tycker precis som du sa, men det är också många bögar som har en liten öppnare idé om sin sexualitet, som både jag och min pojkvän hade. Om jag är singel, och han var singel, så är det inget konstigt att ha one night stands eller många partners. På det sättet ser jag inte på sex som endast har i ett förhållande utan helt säkert något som jag kan göra med någon jag lärt känna för kvällen. Om man har den synen på sex så är steget till att ta betalt för det inte så långt. Det är mycket längre steg om man bara har sex i ett förhållande. Jag ser på sex som något man kan ha bara för skojs skull utan att några känslor är inblandade.

Det är ju att passera ytterligare en gräns att ta betalt. Då är man på många sätt en vara?

-Det är riktigt. Det är det på något sätt. Då kan man välja att se det på olika sätt. Tro mig, det finns en anledning till varför jag inte gör det längre. Det kan helt säkert skada en i längden. Om man gör det till sitt liv, till sin karriär, att sälja sex så tror jag att det finns stora risker med hur ens självsyn blir. Hur man värderar sig själv, sitt liv. Men på det sättet vi gjorde det, eller jag gjorde det, det var aldrig mitt liv eller min karriär. Det var en liten bisak jag gjorde vid sidan av mitt liv. Därför identifierade jag aldrig mig på det sättet, som att jag var en slags vara. Jag valde istället att se på det på att det var någonting som jag själv jag valt. Jag fick någon slags form av kick av att folk var villiga att betala pengar för mig.

Hur kändes den kicken?

-Det kändes bra.

Att du blev mer attraktiv?

-Det byggde inte min självsäkerhet som sådan, men kanske på en liten annan nivå än om man går ut en vanlig kväll och folk kommer upp och raggar på en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".