Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Presidentval i Kongo, könsbestämda barn

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 09.00
1 av 7
Kristin Göthe
2 av 7
Anders Holmberg
3 av 7
4 av 7
Rökt apa, en delikatess på marknaden i Kinshasa, men många djurarter hotas av utrotning i Afrika
5 av 7
President Putin läser frågor före utfrågningen
6 av 7
Bilsalong
7 av 7
Alliansen

Onsdag 25 oktober

 

16-timmen

Telefonväkteri med Putin
Rysslands president Putin mötte medborgarnas frågor i ett tre timmar långt telefonväkteri idag. Sveriges Radio korrespondent i Ryssland, Maria Persson Löfgren rapporterar om utfrågningen.

Presidentval i Kongo
Ett land fem gånger så stort som Sverige, så rikt på diamanter och andra naturresruser och samtidigt så fattigt. Det är i Kongo-Kinshasa, som andra omgången av det historiska presidentvalet hålls nu på söndag. Hur är det nu med förhoppningarna om att valet kan bli början på en ny era för detta afrikanska jätteland med dess grymma och blodiga förflutna? Deltar gör Beatrice Kindembe, miljökemist, Magnus Carlqvist, ambassadråd i Kinshasa, Vincent Dahlbäck, Afrikakorrespondent, Birger Thureson, PMU InterLife.

 

17-timmen

Möjligt välja kön på sina barn
Borde föräldrar få välja kön på sina barn? Idag är det olagligt i Sverige att använda fosterdiagnostik till det, något som gjort att en del par vänder sig till andra länder där det är tillåtet. Men den brittiske läkaren Paul Rensbury som driver kliniken på Cypern, välkomnar föräldrar som vill bestämma i förväg om barnet ska vara en pojke eller en flicka. Reporter Anders Wennersten.
 

Kvinnor utan slöja jagas
Sveriges Radios korrespondent i Turkiet, Caroline Salzinger berättar i reportage från en av Istanbuls förorter där islamistiska sekter jagar bort kvinnor utan slöja, något som de styrande i Turkiet ser som ett hot mot det sekulära statsskicket.
 

Homosexualitet bland djur
Kan en hund eller ett sjölejon vara homosexuell? I Norge har en museiutställning, som hävdar att homosexualitet finns hos 1500 djurarter, väckt kritiska reaktioner både i och utanför landet. Reporter Anders Wennersten. Samtal med Måns Andersson, evolutionsbiolog vid Uppsala universitet.

”Allians för Sverige”
De borgerliga partiernas seger i riksdagsvalet förgicks av ett två år långt samarbete inom det de själva döpte till Allians för Sverige, efter ett möte hemma hos centerledaren Maud Olofsson i Västerbotten. Under tidigare borgerliga regeringar har samarbetet många gånger havererat men nu ska det gå bättre lovar dagens generations borgerliga politiker. Reporter Pontus Mattsson.

Ytlig prakt styr vid val av bil
2500 privatpersoner har intervjuats om vilka de viktigaste faktorerna är som styr när vi väljer bil och resultaten presenteras i studien ”Honestly, why are you driving a BMW”? Ärligt talat varför kör du en BMW? Professor Olof Johansson-Stenman har lett studien.

Programledare: Anders Holmberg och Kristin Göthe

Producenter: Anders Diamant och Maria Meschke
anders.diamant@sr.se, maria.meschke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".