Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Uppdatera de mänskliga rättigheterna

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 14.13
1 av 2
Ett av Amnestys många firanden av de mänskliga rättigheterna - ljus vid Brandeburger Tor i Berlin.
2 av 2

Förra onsdagen, den 10 december, var det någonting riktigt pampigt som inträffade. Det var fin klädsel, internationalitet och kända ansikten. Samtalen mellan gästerna skiftade, men vi vet alla att deras samtal rörde sig om en och samma sak:

FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyllde 60 år! Det firades i Riksdagens första plenisal, eftersom blå hallen tydligen var uppbokad.

Trots att det inte var lika uppmärksammat som Nobelfesten så var det många som firade rättigheternas födelsedag runt om i världen. På kan man se hur hundratals människor runt om i världen tände ljus till de mänskliga rättigheternas ära.

Dessa nedskrivna internationella rättigheter har förbättrat förhållandena för människor i stora delar av vår gemensamma värld, och jag är mycket tacksam för att de finns.

Jag vill inte vara någon glädjedödare. Men nu när jag läst och fördjupat mig i kursen mänskliga rättigheter, har jag kommit fram till att det samtidigt finns en alldeles för lång lista över länder som inte följer de mänskliga rättigheterna. Vad kan man då göra för att möta detta oacceptabla beteende från många av världens länder. Jo, man kan köra med ”Shame on you!-principen”. Det handlar om att helt enkelt försöka få ett land att inse vad de gjort fel genom att andra stater uttalar sig om sin besvikelse, eller utför en bojkott mot den skyldiga staten. Mer än detta kan man ofta inte göra. Detta känns ju ganska ohållbart. Jag tror att en förändring måste ske. 

Då kan man fråga sig: Hur då?

FN skulle inte vara någonting utan USA. På samma sätt som USA har stort inflytande över FN, så hade de nog med sju eller åtta fingrar i spelet när de mänskliga rättigheterna skapades. Eleanor Roosevelt, som dels tog fram den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna, var ju även amerikan. Det jag försöker visa på, är att de mänskliga rättigheterna är mycket väst- och USA-anpassade.

Om något annat land hade tagit fram de mänskliga rättigheterna och haft med punkterna:

*        Att man inte får bli diskriminerad på grund av sexuell läggning
*        Förbud mot dödsstraff
(Dessa två står inte med i FNs mänskliga rättigheter)

Då skulle USA förmodligen inte bry sig, trots att de bryter mot dessa. (Precis som USA, och framför allt amerikanska företag, som t.ex. Coca Cola, aktivt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Skillnaden är att de har tillräckligt med pengar för att dölja dessa.)

Hur ska då t.ex. Saudiarabien kunna relatera till, och känna viljan att följa mänskliga rättigheter, när de inte kan anpassa dessa efter sin egen kultur. Samtidigt som USA inte ens kan följa de rättigheter de själva varit med och tagit fram.

Jag tycket att man ska uppdatera de mänskliga rättigheterna. Lägg till de ovanstående förslagen ändra ordet ras till etnicitet och låta andra länder få vara med och bestämma lite. Saudiarabien har en helt sjuk kvinnosyn som att kvinnor t.ex. inte får köra bil. Eller att kvinnor inte får vittna, om de innan vittnesmålet talat med en man, eftersom kvinnan är så lättpåverkad. Men jag tror inte att Saudiarabien kommer att förbättra sig och få en större förståelse för de mänskliga rättigheterna om vi bara klankar ner på dem.

Låt dem få tycka till eller, till och med, lägga till en rättighet som de tycker är viktig för sin kultur, så länge den inte är kränkande. Då kommer de känna att det internationella samfundet lyssnar på dem, och de börjar allt mer lyssna på det internationella samfundet. Detta kanske kan få fler länder att förstå alvaret kring att brott mot de mänskliga rättigheterna. Inkludering är alltid ett steg i rätt riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".