Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..

Har någon sett finanskrisen?

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 10.49
1 av 2
Kan det vara så att en finanskris endast finns i huvudet hos de som spekulerar om våra pengar?
2 av 2

I dagarna har vi kunnat läsa om den ekonomiska krisens fortsatta följdverkningar för unga i Sverige, så som att 1000 lärare runt om i landet riskerar att förlora jobben och att, vilket rapporteras av , det kommer bli svårare att få ett sommarjobb under sommaren 2009. Men logiken bakom allt detta känns svår att förstå.

Den ekonomiska kris alla pratar om anses bero på en finansbubbla i USA som sprack, framför allt relaterad till marknaden för bostadslån. Amerikanska banker lånade ut pengar till personer som ville köpa hus och när dessa personer inte kunde betala tillbaka sina lån kollapsade bankerna. Vilket fick finansvärlden att få tokfnatt, och krisen drabbade Sverige som en sommarplåga på radio under den varma sommaren 2008.

Finanskrisens konsekvenser är högst verkliga, men jag har fortfarande inte riktigt förstått vad en finanskris egentligen är. Har någon sett finanskrisen? Var finns den just denna onsdagsmorgon? Kan det vara så att en finanskris endast finns i huvudet hos de som spekulerar om våra pengar, och att det lika mycket är deras tokfnatt som gör att sommarjobben i Sverige blir färre än något annat. Om vi bara bestämde oss för att finanskrisen inte finns, skulle den då försvinna av sig själv?

Finanskrisens konsekvenser är verkliga, men ändå väldigt ologiska. Amerikanska banker hamnar i kris - och det blir svårare för unga i Sverige att få sommarjobb. Var finns logiken i detta, ärligt talat?

Men så igår kunde vi läsa att världens börser tog ett ”glädjeskutt”, även den i Stockholm, och vän av ordning ställer sig frågan vad som var annorlunda under tisdagen jämfört med måndagen. Jo, bland annat har den problemtyngda amerikanska banken Citigroup har börjat visa vinst igen. Och kanske tar en 15-åring i Örnsköldsvik ett glädjeskutt denna morgon över att chansen till ett sommarjobb plötsligt blivit lite ljusare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".