Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Handen på hjärtat: vet du mer om Laila Bagge än du vet om EU?

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 09.21
1 av 2
Mer intressant än EU-valet?
2 av 2

Det är valår i år, vilket man kanske inte skulle kunna tro med tanke på hur lite det talas om europeisk politik- men det är faktiskt sant. Medias ointresse för EU avspeglas tydligt hos väljarna där knappt hälften uppgav att de tänkte rösta i Europaparlamentsvalet 2009 enligt SCB:s undersökning i november ifjol.

Samma siffra för riksdagsvalet var 86 procent, och trots att även den andelen skulle behöva öka, kan man fråga sig varför intresset för EU fortfarande är så lågt?

En förklaring är att vi känner oss mer som svenskar än européer. En annan förklaring är givetvis att vi inte känner oss involverade i europeisk politik. Det är svårt att förankra politiken i Sverige, och inte underlättar media på den biten heller - man skriver ju mycket hellre om Laila Bagge, hur man får Laila Bagges rumpa eller om huruvida Laila Bagge ska hålla sig kvar i ”Let’s dance”.

Frågan är om inte en större del av svenska befolkningen vet att Laila Bagge fortfarande är kvar i ”Let’s dance” än andelen som vet att europaparlamentsvalet äger rum den 7:e juni. Kan inte SCB göra en sådan undersökning nästa gång?

Tänk om media ville ta ett lite större ansvar för folkbildningen i landet, och faktiskt ge en mer rättvis verklighetsskildring av världen än den gör idag. Räcker det inte med TV-såporna för att låta folk undanfly verkligheten?

Nej, seriös media borde syssla mycket mer med seriös journalistik som faktiskt gör oss mer medvetna om olika samhällsfrågor, konflikter i andra länder eller om det stundande EU-valet. ”Det finns ingen efterfrågan”, svarar man på denna uppmaning. Men intresse och engagemang kräver kunskap! Allt som verkar svårbegripligt och avlägset är ointressant - svårare än så är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".