Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Paragraferna härskar

Publicerat måndag 20 april 2009 kl 17.10
1 av 2
Flera alster av Konstfackelever har fått kritik.
2 av 2

Den senaste tiden har det, på ett nästa obehagligt tydligt sätt, illustrerats att vi lever i en värld som kontrolleras, regleras och begränsas av allt starkare juridiska processer och principer.

Studenterna på Konstfack ska nu innan deras alster släpps ut för allmän beskådan. Även om jag varit en av dem som ifrågasatt mycket av Konstfackselevernas olika påhitt känns ändå detta som ett steg bort från konstnärlig frihet.

Ingen kan väl ha undgått det faktum att fildelarentusiasterna i The Pirate Bay blivit dömda till såväl fängelse som saftiga skadestånd. Nu fortsätter

Inte heller i gränslandet mellan medicinen och juridiken är det problemfritt. För en dryg månad sedan gick följetongen om barnläkaren som, enligt åklagaren, bragt ett litet barn om livet.

Detta är bara en i raden av många händelser där det är tydligt att juridiken försöker kontrollera ett område i samhället, utan att lagstiftarna har tillräcklig ämneskunskap och förståelse för de särskilda förutsättningar som finns. I ett debattinlägg på siten går Johan Frostegård, professor vid Karolinska Institutet, till angrepp mot att ”rättsväsendet saknar tillräckliga medicinska kunskaper”.

Självklart är det viktigt att samhället kan vila på tydliga regler och förordningar som garanterar alla medborgares rättigheter. Ibland känns det dock som att rättsväsendet går lite väl fort fram när det gäller att straffa människor som vandrar i paragrafernas dimhöljda gränsland.

Min spontana tanke är att hela samhället skulle tjäna på en bättre dialog mellan lagstiftarna, rättsväsendet och de som påverkas av de förstnämndas tilltag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".