Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..

Kommer du att rösta den 7:e juni?

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 14.50
1 av 2
2 av 2

Vad gör du den sjunde juni? Vet du ens vad som händer den sjunde juni, över hela Europa? Det är val till Europaparlamentet, EU:s motsvarighet till riksdagen. Varje svensk medborgare över 18 års ålder har rätt att rösta på sin favoritkandidat till valet och alla de större, och mindre, svenska partierna försöker att få in just sina kandidater i parlamentet.

Tyvärr visar undersökningar att ytterst . Vad beror det på att så få bryr sig?

En förklaring kan vara att man helt enkelt att det är val. Kanske beror det på att många av de folkvalda gör mycket litet intryck. En genomgång som Dagens Nyheter gjort visar att många knappt synts alls i debatter eller utskottsarbete. Ett tydligt exempel på det är (FI) som har suttit i parlamentet sedan 2004 men inte varit riktigt aktiv sedan 2006.

Kanske beror det på att många upplever att EU är något avlägset och som inte påverkar vanliga svenskars vardag. Kanske beror det på att de svenska riksdagspartierna satsar ganska lite på kampanjande. Man satsar hellre på att spara resurser inför riksdagsvalet 2010. För vissa är det ett ställningstagande - man vill visa att man tycker att idén med EU är fel, och att man inte vill stödja en beslutande makt (EU-parlamentet) som sätter sig över Sveriges riksdag.

Jag hoppas innerligt att fler svenskar kommer till insikt om hur viktigt EU faktiskt är, oavsett om man gillar det EU står för eller inte. EU påverkar vår vardag på fler sätt än vi tror och det är inte mer än rätt att vi tar tillfället att utöva vårt lagstadgade inflytande.

Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer LSU bedriver en för att få fler unga att rösta. Detta är nog ytterst välbehövligt, med tanke på att unga är den grupp som enligt vissa prognoser kommer att ha det lägsta valdeltagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".