Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Är det okej att vara fet?

Publicerat torsdag 23 april 2009 kl 15.35
1 av 2
2 av 2

Som läkarstudent är ämnet med ökande övervikt och fetma i Sveriges, och världens, befolkning en ständigt aktuell fråga. Den aktualiseras igen av lågprisflygbolaget Ryanair, som vill att kraftigt överviktiga resenärer ska , en s.k. ”fetmaavgift”.

De som har medicinskt utredda orsaker till sin övervikt behöver emellertid inte oroa sig: den nya principen kommer ”inte att omfatta gravida kvinnor eller passagerare som kan visa upp läkarintyg på att deras övervikt har rent medicinska orsaker”, säger bolagets kommunikationschef McNamara till SvD.

Varje gång denna fråga diskuteras så åtföljs den av ramaskri. Feta ska inte diskrimineras! Jag vill hävda att det inte handlar om diskriminering, utan om praktiska orsaker. Om man tar upp två flygstolar måste man helt enkelt betala för två flygstolar. Så svårt är det väl inte att förstå?

Alla som någon gång rest med flyg vet också att förbrukningen av flygbränsle, som är en stor utgift för flygbolagen, är starkt kopplad till vikten på lasten och passagerarna. Och passagerare som väger mer (än ”normalt”) borde således också betala mer, eftersom de i större utsträckning än normalviktig passagerare bidrar till bränsleförbrukningen. En analogi är mat: den som är större äter mer, och får således betala mer. Och ingen tycker väl att det är konstigt?

Sen får man inte glömma bort att fetma är en mycket allvarlig riskfaktor för många välfärdssjukdomar. Precis som vi inom samhället tydligt markerat att rökning inte är något vi uppmuntrar, senast genom förbundet mot rökning på krogar, är det kanske logiskt att markera att inte heller fetma är något som är bra för folkhälsan.

Liknelsen kan tyckas långsökt, men ur ett folkhälsoperspektiv ligger det faktiskt en hel del i det. Fetma resulterar i höga sjuktal, förtidspensionering och ökade sjukvårdskostnader. Och lidandet till följ av fetmarelaterade sjukdomar ska vi inte ens börja tala om.

Jag vill inte tala ensidigt för att införa extra avgifter för feta, men det krävs onekligen en mer nyanserad debatt. Fetma är inte positivt, och debatten om en ”fetmaavgift” är bara toppen på isberget av konsekvenser av världsbefolkningens svällande midjemått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".