Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Upphovsrätten - ett nödvändigt ont

Publicerat torsdag 23 april 2009 kl 18.05
1 av 2
2 av 2

Jag har länge försökt avstå från att kommentera den just nu kanske hetaste debatten i svensk media - den om The Pirate Bay, IPRED och upphovsrätten. Varför? Av den enkla anledningen att det är en oerhört komplex fråga. Jag kan dock säga så mycket som att jag inte har mycket till övers för de som hävdar att upphovsrätten borde avskaffas. 

Upphovsrätten kan vi första anblicken anses vara ett hinder för att fritt få sprida kultur, uppfinningar och andra innovationer. Samtidigt är det nästan en förutsättning för att samma innovationer faktiskt fått och får spridning världen över. För mig ligger det nära till hands att försvara upphovsrätten med en medicinsk modell.

Majoriteten av världens läkemedel utvecklas av läkemedelsföretag som har som syfte att dra in pengar till sina ägare. Det finns många förespråkare för produktion av piratläkemedel, d.v.s. att stater ska producera patentskyddade läkemedel för att kunna distribuera till de som inte har råd eller möjlighet att köpa läkemedel, t.ex. fattiga. 

Med andra ord vill man sätta upphovsrätten ur spel för att kunna hjälpa fler. Det är förstås en hedervärd tanke, men det får katastrofala följder i ett långsiktigt perspektiv. Om man avskaffade upphovsrätten på de läkemedel som företaget utvecklar skulle företagen helt tappa motivationen att utveckla nya läkemedel. Vi skulle förvisso kunna producera de läkemedel vi redan har väldigt billigt, men några nya skulle det inte bli tal om. Vem vill lägga 10 miljarder (faktisk minimikostnad för utveckling av ett läkemedel) ur egen ficka på att utveckla ett läkemedel, som man sedan inte får tillbaka ett öre för? 

Möjligtvis Bill Gates och några andra filantroper, men på det stora hela taget skulle det innebära att vi snart står utan verksamma läkemedel. Det är nämligen så att många av världens allvarligaste sjukdomar är infektionssjukdomar, framförallt de som slår mot fattiga. De flesta mediciner mot infektionssjukdomar är endast verksamma några år eller årtionden, eftersom bakterierna och virusen anpassar sig och blir resistenta. Sedan krävs nya läkemedel. Och vem ska då göra dem, om vi genom att avskaffa upphovsrätten sett till att det inte finns några läkemedelsföretag?

På precis samma sätt är det med upphovsrätten för kultur. Visst, det finns säkert många artister och konstnärer som skulle producera kultur ändå, av rent engagemang och kärlek till konsten. Men vem skulle då distribuera kulturen? Vem skulle sprida dem, marknadsföra den? Vem skulle betala artisternas och konstnärernas uppehälle, så att de kan ägna sig åt sin konstform?

Kort och gott: upphovsrätten behövs, den är ett nödvändigt ont. Med det sagt vill jag understryka att jag är orolig för den utveckling som skett den senaste tiden. Så sent som idag torsdag röstade EU-parlamentet för att förlänga upphovsrätten från 50 till 70 år.

Om motivationen med upphovsrätten är att man ska få betalt för det man gör, för sin kreativitet, förstår jag inte alls varför man tagit detta beslut. 50 år borde vara mer än väl för att man ska tjäna en rejäl hacka. Upphovsrätten finns, i mina ögon, till för att garantera att upphovsmannen får viss ersättning, inte för att personen i fråga ska ha monopol för all framtid (eller i alla fall för väldigt lång tid framöver). Den konstnärliga kreativiteten tjänar föga på en förlängd upphovsrätt. Det gör däremot de giriga skiv- och filmföretagen som nu genom framgångsrik lobbyverksamhet mot EU:s politiker lyckats begränsa konstens och kulturens spridning. Det tycker jag är ett stort steg i fel riktning. Det enda ljuset i mörkret är att i alla fall de svenska EU-parlamentarikerna röstade nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".