Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..

Går det att undvika jäv?

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 12.05
1 av 2
Rådman Tomas Norström anklagas för jäv.
2 av 2

Den senaste har aktualiserat ett problem i det svenska rättsväsendet: jäv. Den domare som dömde i målet anklagas av en av försvarsadvokaterna, Peter Althin, för att ha nära kontakter med flera av målsägandena från skiv- och filmbolag.

Frågan om jäv blir ett särskilt stort problem när rättsprocesser som berör område som kräver särskild kompetens, som t.ex. immaterialrätt eller medicinsk praxis. Det finns helt enkelt inte särskilt många experter inom området som både har den juridiska kompetensen som en förståelse av det särskilda ämnet som rättsprocessen behandlar.

Då uppstår problem i stil med det vi kunnat följa under våren i The Pirate Bay-rättegången, eller i fallet där en läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset misstänks för barmhärtighetsmord på ett barn. De personer som är kompetenta nog att uttala sig har förmodligen, om en noggrann journalist gräver tillräckligt djupt, någon liten koppling till antingen de anklagade eller målsäganden och det är därmed möjligt att anse att det handlar om s.k. delikatessjäv.

Alla specialområden är i Sverige små och jag har en känsla av att det är väldigt svårt att hitta en helt opartisk person.

Rättsväsendet bör av naturliga skäl vara uppmärksamma på potentiella jävsituationer, eftersom de är ett hot mot hela rättsprocessen. Att genomföra rättsprocesser utan relevant och nödvändig spetskompetens med hänvisning till potentiellt jäv är emellertid inte heller rättssäkert.

Jag ser fram emot att se hur man i framtiden kommer att hantera dessa frågor, men det känns inte orealistiskt att anta att det i något skede kommer att krävas prioriteringar: är det viktigast med helt objektiva domare, lagmän och sakkunniga, eller är det viktigare med ett domslut baserat på bästa möjliga underlag?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".