Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Låt oss bestämma själva om medlemsavgifter!

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 17.50

I eftermiddag anordnade LSU en hearing om statsbidragsutredningen . Jagvillhabostad.nu är remissinstans för utredningens slutbetänkande och har också deltagit i LSU:s . Syftet med utredningen är att se över statsbidraget som Ungdomsstyrelsen fördelar till ungdomsorganisationer.

Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen (myndigheten som fördelar statsbidragen bland ungdomsorganisationerna), tog upp frågan om medlemsavgifter. Han tycker att det ska vara ett krav för de organisationer som söker statsbidrag att ha avgifter för medlemskap.

Såhär är det: Om en organisation får statsbidrag eller inte beror bland annat på hur många medlemmar som aktivt tagit ställning till medlemskap under det år som är underlag för ansökan. Att räkna på hur många som betalat in medlemsavgift det året är ett sätt att hålla reda på det – men det går minst lika bra att göra på andra sätt. Jagvillhabostad.nu skickar i slutet av varje år ut ett mail till alla medlemmar, med möjligheten att säga ja eller nej till fortsatt medlemskap. De som svarar nej tar vi förstås bort, och de som svarar ja fortsätter vara medlemmar. Lätt som en plätt! 

Det är alltså gratis att vara medlem i jagvillhabostad.nu, och så vill vi att det ska fortsätta vara (det är förstås upp till årsmötena – men hittills har det aldrig varit något snack om saken). Vår grundinställning är att engagemang inte ska kosta något utöver den tid och tankekraft en medlem lägger ner.

Det bör vara upp till ungdomsorganisationerna själva att besluta om medlemsavgifter. Målen för statsbidragen till ungdomsorganisationer är bland annat att främja barns och ungdomars demokratiska fostran, att ge barn och unga en meningsfull fritid och att engagera fler ungdomar i föreningslivet. Om unga som engagerat sig i en förening (där de gör meningsfulla saker på sin fritid) på demokratisk väg beslutar att inte ta ut medlemsavgifter för sin förening måste det respekteras!

Elsa


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".