Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
p3 nyheter - eu-valet

Han påverkar också EU-valet

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 09.54
1 av 2
En man med makt - påve Benedictus XVI.
2 av 2

Inte bara politikerna har makt i EU-valet. För flera miljoner människor är det viktigast vad en annan ledare säger: påven.

, säger 24-åriga Valentina Rossignoli i Bologna i Italien.

Följ med P3 Nyheter ut i Europa


Många troende katoliker i Europa finns i Medelhavsländerna och dessutom i Polen och på Irland. Några frågor som är extra viktiga är familjefrågorna och rätten till liv. Valentina Rossignoli berättar att hon som god katolik aldrig skulle kunna rösta på partier som stöder till exempel abort eller aktiv dödshjälp.

– Man hör ofta att katolska kyrkan står för respekt för det mänskliga livet, från befruktningen till den naturliga döden, säger svenskan Charlotta Smeds som jobbar på Vatikanradion i Rom. Och det utesluter ju aktiv dödshjälp, genmanipulation, abort och så vidare.

Vad har påven för politisk makt?

– Det han gör är att sätta ut mål samt de etiska och moraliska vägarna för att nå målen. Det kan naturligtvis handla om saker som ingår i den politiska världen. Som katolik försöker man ju finna partier som representerar de värdena, säger Charlotta Smeds.

Abort viktig EU-fråga

I Italien har kyrkans ställning i den här frågan gjort att många apotek inte säljer dagen efter-piller, även om det inte är förbjudet enligt lagen. I Polen och Irland är de här sakerna jätteviktiga inför EU-valet. Irland har till exempel krävt ett löfte om att EU inte ska lägga sig i deras abortlagstiftning.

Men det är inte bara i abortfrågan som påvens makt märks. Hans syn att man alltid ska stå på de svagastes sida gör till exempel också att många kyrkor hjälper invandrare och gömmer flyktingar, berättar Charlotta Smeds på vatikanradion.

Hur problematiskt är det i en demokrati att någon som inte är folkvald har politisk makt?

– Jag ser det inte som ett problem. I en demokrati har ju alla yttrandefrihet, säger Charlotta Smeds.

Valentina Rossignoli i Bologna tycker att politiken måste fungera på två plan. Å ena sidan är det viktigt att beslutsfattarna ägnar sig åt att hitta jobb och vända krisen som vi är i nu. Men å andra sidan så tycker hon att politiken måste tänka på religionen också.

– Så att det finns hopp även i den här situationen som är trist för oss alla.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".