Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
p3 nyheter

"Plötsligt smällde hon till mig"

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 07.08
1 av 2
Trakasserier och psykiskt våld är vanligt, enligt Brå.
2 av 2

Uppdaterad 11:49
För första gången någonsin i Sverige kommer Brå, Brottsförebyggande rådet, med en rapport där man tittat på våld mot män i nära relationer.

Den visar bland annat att inte bara kvinnor utsätts för våld i relationer och att det våld som män råkar ut för oftast handlar om trakasserier.

Åke var i ett dåligt förhållande:

Män får ofta inte samma hjälp som kvinnor:

 Varför pratar vi så lite om kvinnors våld mot män? Vad har du själv för erfarenhet av våld i relationer?

Av närmare 40 000 tillfrågade personer var det bara drygt 300 som sa att de blivit utsatta för våld i en nära relation. Av dem var en femtedel män.

Men Brå skriver i rapporten att det mest troligt är många många fler, både män och kvinnor som blivit utsatta.

Problemet är att många inte tycker att de blivit utsatta för nått brott – även om de blivit slagna eller knuffade någon gång.

Det man kan se i rapporten är att det våld som kvinnor blir utsatta för ofta är misshandel och hot, medan män oftare blivit trakasserade, genom till exempel oönskade besök och telefonsamtal.

– Män som blir utsatta för våld i relationer, är ett problem som det debatterats och forskats alldeles för lite om, säger Klara Hradilova Selin på BRÅ. Hon har varit med och skrivit rapporten där man för första gången i sverige även tittat på kvinnors våld mot män i relationer, hon tycker framförallt att det är en fråga om rättssäkerhet.

– Får män samma hjälp som kvinnor? Vi har anledning att tror att det inte är så.

Män som blivit utsatta för våld i en relation har sämre förtroende för rättsväsendet än vad kvinnor har, är en av sakerna som BRÅ har kommit fram till.

– Vi måste få ut information till samhället så att man kan erbjuda bättre stöd och hjälp. Inte bara tänkta att allt handlar om polisanmälan och rättsprocesser, säger Klara Hradilova Selin.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".