Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
p3 nyheter

Nätbedrägerierna blir vanligare

Publicerat torsdag 9 juli 2009 kl 16.18

Internetbedrägerierna fortsätter att öka. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet anmäldes 23 procent fler bedrägerier första halvåret i år jämfört med samma tid förra året. Och det handlar mest om blufffakturor eller bedrägerier på internet.

, säger Ida som blev blåst på 5000 kronor på Blocket.

- Det handlar om lägenheter, om biljetter till evenemang. Det handlar om elektronik, säger Stig Sandgren på Citypolisen i Stockholm.

Citypolisen i Stockholm får in runt 300 anmälningar i månaden om bedrägerier på nätet.  Man hittar något man vill köpa på till exempel Blocket eller Tradera och betalar till säljarens konto. Men det kommer aldrig något paket på posten.

- Det är alltså vanliga människor som gör det här möjligt för bedragarna genom att vara naiva. Man skickar ut pengar rakt ut i rymden och tror att man ska få tillbaka något gods

En som råkat illa ut är Ida i Stockholm. Hon blev av med 5 000 kronor via Blocket förra veckan.

- Jag blev så himla nöjd när jag hittade en kamera och det var ett sådant superpris. Det är lätt att vara dum.

Ida tycker det är pinsamt att hon inte reagerade på att priset egentligen var för lågt, att hon betalade utan säkerhet och att hon inte kollade upp vem det var som sålde.

- Det är väl den här svenska tron på att.. Man tror på folk.

- Är det inte bra och göra det då?

- Jo, det är det väl, men man får många smällar tror jag också, säger Ida.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".