Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
p3 nyheter

Chalmers: "Klart det är diskriminering"

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 04.46
1 av 2
USA provspränger kärnvapen 1946 på Bikini atollen.
2 av 2

Uppdaterad 17:05

Iranier och nordkoreaner är portade från flera utbildningar i Sverige. Det är kurser och program som bland annat handlar om kärnkraft och kärnteknik. Bakgrunden är att FN och EU är rädda för att Iran och Nordkorea lär sig mer om kärnvapen.

, säger en av de två iranier som pluggar på Chalmers i Göteborg och som vill vara anonyma. Chalmers vicerektor försvarar regeln.

Läs mer på !

- Jag blev arg. De här sanktionerna är emot det iranska folket - inte den iranska regeringen.

Det är Säpo som skickat ut ett brev till vissa universitet och högskolor med information om EU-regler. De här reglerna förbjuder att utbildning sprids som kan användas för att bygga kärnvapen i Iran. Efter det har Chalmers bestämt sig för att helt stänga ute iranier, och även nordkoreaner, från vissa utbildningar.

- Beslutet är väldigt tråkigt. Det här är ju inget vi vill göra, vi vill inte stänga ute några studenter, säger Sven Engström som är vice rektor på Chalmers.

Säpo säger själva att deras brev bara är rekommendationer, men Chalmers och andra skolor har bestämt sig för att porta iranier och nordkoreaner från vissa kurser. Vicerektorn Sven Engström tycker det är rätt, med tanke på hur det varit i Iran och Nordkorea på sistone.

- Beslutet är inte ogrundat, vi hanterar allvarliga frågeställningar.

Och det är inte bara på Chalmers som det är så här utan flera svenska högskolor och universitet stänger ute personer från de här länderna, till exempel Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Men Janne Wallenius som är professor i reaktorfysik där tycker inte att de lär ut något som har med kärnvapen att göra.

- Det vi undervisar om är allmänt känd kunskap, det är inget avancerat. Man skulle kunna googla fram det med lite förkunskaper.

Och universitetslektorn Christophe Demaziere på Chalmers är inne på samma linje.

- Det finns inget farligt i de här kurserna. Det handlar om civil utbildning och det finns ingen koppling till hur man tillverkar kärnvapen.

Anna Sandström, jurist på Högskoleverket ställer sig tveksam till reglerna som hindrar behöriga studenter att komma in på vissa utbildningar, bara på grund av deras nationalitet.

Chalmers säger att de ska se över de här reglerna nu, och att det som skulle kunna få dem att ändra beslutet skulle till exempel kunna vara om någon prövar om deras beslut kan stå emot annan lagstiftning.

Naiti del Sante som är jurist på Diskrimineringsombudsmannen, DO, tror att skolornas beslut skulle kunna bryta mot i alla fall en lag - diskrimineringslagen.

- Omm man sätter upp regler som säger att iranier och nordkoreaner inte får komma in till vissa utbildningar så kan man tänka sig att det strider mot diskrimineringsförbudet, men frågan är oprövad, säger hon.

Elsa Persson
elsa.persson@sr.se

Josephine Freje Simonsson
josephine.freje.simonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".