Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
p3 nyheter

Såhär svarar hyresvärden

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 06.16

Ingen har varit intresserad av att höra min sida. Jag blev jätteglad när jag fick möjligheten att köpa min drömlägenhet när hyreshuset omvandlades till en BRF. Men på grund av min arbetssituation (arbetslös), så var jag tvungen att flytta till annan ort ett tag. Därför var jag tvungen att hyra ut min lägenhet i andrahand.

La ut en annons och 4 kvinnliga studenter kontaktade mig. Eftersom jag nyligen själv varit student så tyckte jag det var perfekt att hyra ut den till 4 st andra studenter. En fin lägenhet centralt belägen, rymlig, balkong och med bra förbindelser, något jag som student skulle ha uppskattat en hel del efter alla råtthål man själv bott i. Men det skulle bli något jag idag bittert ångrar. . Man är tvungen att flytta dit jobben finns, jag hade planer på att flytta tillbaka till Malmö så fort jag fick ett jobb i Malmö igen. Att jag skulle behöva betala 4000 kr per månad för en lägenhet som jag själv inte hade tillgång till, är väl inte skäligt? Dessutom få lägga pengar på renoveringsarbete när de boende har flyttat ut. Hyran var exakt det som jag betalade till föreningen och till banken - alltså 12400 kr.

Det nämns i inslaget att jag inte ville ge tillbaka depositionen på en månadshyra, vad Elina dock inte nämner är skälet varför jag inte ville ge tillbaka den. Ostädad, förstörda möbler, förstörd köksvask, söndriga tapeter, hål i väggarna m.m. När jag konfronterade dem med detta fick jag som svar, jag citerar: att dina möbler var av dålig kvalité så du får skylla dig själv att de gått sönder, och köket var dåligt designat och att vi minsann inte hade lagat en tapetbit med tuggummi utan med häftmassa.

Då var en månadshyra ingenting i jämförelse med vad jag har fått lägga ut efter att Elina bott där. Det beskrivs som om när man äger en lägenhet så är man "jätterik" om man tittar runt om sig i Sverige idag så är inte fallet så, speciellt inte i storstäderna. Vad som heller inte nämns är att lägenhet i fråga är en bostadsrätt och inte en hyresrätt. Har känt mig totalt rättslös och utlämnad. Man kommer till en nämnd där den andra parten har en advokat/jurist från Hyresgästföreningen men jag får stå där själv eftersom jag inte har råd med någon. Alla som man nämnt detta till tror inte detta är sant!

Till skillnad från Hyresgästföreningens jurist som ursäktade sig för hyresnämnden för att hon inte hade hittat en liknande jämförelselägenhet som motsvarande min, trots att hon fick 2 veckors dispens. Så kunde jag bevisa med bilder på min lägenhet i vilket skick den hade varit i samt underlag för vad mina faktiska kostnader var under perioden. Dessutom hade jag artiklar från Sydsvenskan om hur vanvårdade lägenheter med ohyra och mögel ute på Rosengård kostade 7000 kr för en 3:a på 68 kvm.

Men detta är tydligen helt okej när det är ett stort fastighetsbolag. Att denna hyresgäst dessutom haft 3 stycken inneboende (utan kontrakt) är inget som varken hyresgästföreningen, hyresnämnden eller SR tar upp. Överallt annars så gäller ett skriftligt avtal men inte i fall som att hyra ut sin bostadsrätt utan då har man som hyresnämnden själv sa till mig under förhandlingen; - möjligheten finns för andrahandsgästen att återfå en del av hyran.

Ja, det säger allt vilken attityd som finns runt dessa ärenden. Att SR överhuvudtaget inte sökt mig för en kommentar tycker jag är väldigt opartiskt och odemokratiskt. TILL ALLA ER SOM ÄGER LÄGENHET, HYR INTE UT I ANDRAHAND!! detta har kostat mig energi sömnlösa nätter, renovering och nya möbler.

Känner mig lurad, ville bara hyra ut till det pris jag betalar för lägenhet. Om nu hyresgästförening skall tycka till i dessa avtal så kan väl de vara på plats vid kontraktsskrivningen och då informera båda parterna om vad som gäller. Så hade jag tänkt över en extra gång innan jag hyrde ut min lägenhet i andrahand och sålt den istället. för jag hade inte haft råd att betala 2 boende som det faktiskt blev, eftersom jag skulle betala 4000 kr för en lägenhet som jag inte hade tillgång till. Bara för att man är student så betyder det inte automatiskt att man är fattig och tillhörande en svag grupp. Jag hade det inte fett som student men betydligt bättre än som arbetslös.

I vilka andra rättsfall kan man bli dömd skyldig utan att motparten haft ngn bevisning? Dessutom blir man utmålad som en skurk. Enligt lag har jag rätt till att överklaga. Efter att ha varit i kontakt mer ett flertal advokater så har de informerat mig att jag mer eller mindre är "rättslös" i detta ärende på grund av denna bakåtsträvande lag.

Lägenhetinnehavaren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".