Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
p3 nyheter

Få anmäler åldersdiskriminering

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 06.13
1 av 2
Hanna Hallin.
2 av 2

Det är få unga som anmäler att de blivit diskriminerade på grund av sin ålder.

Under de sju månader som lagen mot åldersdiskriminering funnits har det kommit in runt hundra anmälningar till Diskriminerings-ombudsmannen, men få kommer från unga.

– Det är nog helt enkelt för att man inte vet eller förstår vad man har för rättigheter, säger Hanna Hallin som är ordförande för Sveriges ungdomsorganisationer.


Rikard har anmält diskriminering:

 Skulle du anmäla åldersdiskriminering? Berätta!

LSU arbetar för att förbättra villkoren för ungdomar i Sverige och världen.

– Jag tror att det handlar om att unga människor inte i samma utsträckning känner till hur de ska gå tillväga om de känner sig orättvist behandlade.

I diskrimineringslagen står det att man inte får diskriminera någon på grund av kön, religion, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.

Just lagen mot åldersdiskriminering gäller bara inom utbildning och arbetsliv. Att inte få ett jobb eller inte komma in på en utbildning, enbart på grund av sin ålder, är alltså inte okej. En som anmält att han blivit åldersdiskriminerad är 26-årige Rikard.

– Jag fick många hintar om att det jobbade många äldre där och att det var viktigt att vara tydlig med sitt uppdrag, berättar han om en arbetsintervju han var på.

Rikard fick inte jobbet och fick veta att han var för ung. Hans fackförbund försökte förhandla med arbetsgivaren, men när de inte ville komma överens så orkade inte Rikard gå vidare till domstol.

– Jag hade inte energi till att ta det vidare.

Hanna Halin på Sveriges ungdomsorganisationer säger att även om ungdomar och äldre anmäler olika ofta så är grunden till att de diskrimineras samma: fördomar.

-- Alla vet ju att äldre är trötta och att ungdomar är ansvarslösa, säger Hanna Hallin.

Hon tycker att det är viktigt att det finns en lag mot åldersdiskriminering, men säger att den borde gälla överallt i samhället.

– Om man erkänner ålder som en grund för diskriminering, så ska ju det skyddet gälla lika starkt som de andra diskrimineringslagarna, säger Hanna Hallin.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".