Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
p3 nyheter

På ett år fick bara en papperslös hjälp

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 06.10
Fackligt center för papperslösa startade för att hjälpa dem som blivit illa behandlade av sin arbetsgivare.

För ett år sedan drog flera fackförbund och föreningen Papperslösa Stockholm igång ett center för att hjälpa de som jobbar utan uppehållstillstånd i Sverige, och blir utnyttjade av sin arbetsgivare.

Nu har de papperslösa lämnat styrelsen, och menar att facket inte har gjort tillräckligt för att hjälpa de som behöver det.

Läs också:

– Om det är ett tungt jobb ger de oss 30-35 kronor i timlön, säger Datta. Han kom till Sverige från Bangladesh sex år sedan, men fick avslag när han sökte asyl och blir utvisad om polisen får tag på honom. För att klara sig tar han de svartjobb han kan få, och en bra månad får han ihop runt 2 500 kronor i lön.

Hur många gånger har du inte fått lön?

– Tre fyra gånger, säger Datta.

Fackligt center för papperslösa startade för att hjälpa dem som blivit illa behandlade av sin arbetsgivare. Men nu finns alltså inte längre någon som företräder de papperslösa i styrelsen. De fyra som gjorde det har hoppat av eftersom de tycker det är för dåligt att facket bara lyckats hjälpa en person gentemot arbetsgivaren under hela året.

– Vi är självkritiska, inte bara jag utan hela styrelsen. Vi vill ju inget hellre än att det här ska bli bra, säger Sten-Erik Johansson som är ordförande i styrelsen.

Det har varit svårare än han hade tänkt sig att medla mellan papperslösa och de som anställer svart.

– Arbetsgivarna är i många stycken ljusskygga och svåra att nå. De är överhuvudtaget svåra att få kontakt med och föra ett vanligt civiliserat samtal.

Enligt undersökningar finns det runt 30 000 personer i Sverige som inte har uppehållstillstånd. Den som anställer en papperslös har ett klart övertag eftersom den alltid kan hota med att gå till polisen om den som är papperslös protesterar mot sina villkor.

– Om polisen får tag på mig skickar de mig till Bangladesh och där vill de döda mig. Vad ska vi göra? undrar Datta.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".