Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
p3 nyheter

"Inte bra att få vård med mördare"

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 05.12
1 av 2
Elin Liljeholm.
2 av 2

Personer med självskadebeteende ska inte behöva vårdas tillsammans med dömda brottslingar.

Det säger socialminister Göran Hägglund efter kritiken mot att unga tjejer som skadar sig själva placeras på rättspsyk tillsammans med mördare och våldtäktsmän.


Tidigare på P3 Nyheter:

 Har du fått vård för att du skadar dig själv? Vad funkade bra och vad funkade dåligt?

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt, jag tycker inte att det ska behöva vara på det sättet utan man bör kunna hitta metoder som gör att man inte blandar de här patienterna. Det kan orsaka stora problem, inte minst för unga personer.

Göran Hägglund säger att det kan bli tal om att ändra lagen för att man inte ska blanda unga tjejer med dömda brottslingar och regeringen håller på att utreda hur en sådan ändring skulle kunna se ut.

På rättspsyk i Sundsvall har man i flera år vårdat personer med svårt självskadebeteende tillsammans med dömda brottslingar.

Flera tjejer har berättat om att de inte känner sig trygga tillsammans med dömda män och Socialstyrelsen har sagt att det kan bryta mot lagen som säger att vården ska vara trygg och säker.

Eftersom man tröttnat på debatten så testar man nu i Sundsvall att ha tjejerna på en egen avdelning. Men att ha alla självskadare tillsammans är mycket värre, menar Agneta som själv vårdats på rättspsyk i Sundsvall:

– Jag blev ganska upprörd, för jag lärde mig mitt självskadebeteende på en sådan avdelning där det fanns många andra självskadare. Jag kanske hade kommit in i det i alla fall, men det är en onödig väg. Jag tror att det är lättare att smittas av ett självskadebeteende om man han anlag för det än att jag skulle lära mig att mörda någon eller våldta någon om jag skulle vara med LRV-patienter (LRV-patienter är de som begått brott och dömts till vård på rättspsyk, reds anm.).

Men chefen på rättspsyk, Erik Söderberg, tycker inte att att det är ett problem att blanda unga tjejer och dömda brottslingar. Ett större problem, menar han, är att sätta alla självskadare tillsammans eftersom de då triggar varandra att skada sig.

– Vi får se hur det går, sen får vi utvärdera det.

Att de här tjejerna överhuvudtaget hamnar på rättspsyk beror på att den vanliga psykiatrin inte har resurser att ta hand om dem, säger Erik Söderberg.

– Då blir rättspsykiatrin den sista utposten. Och vi älskar inte det här uppdraget, utan vi menar att allmänpsykiatrin bör utveckla den här kompetensen. Men man har hittills inte lyckats.

– Varför ska man skickas till rättspsyk över huvud taget? Är det inte bättre att satsa resurser så att man kan vara kvar inom allmänpsyk? Om man kunde få mer personal och mer resurser på allmänpsyk så behöver man ju inte skickas iväg över huvud taget, då slipper man ju hela problemet, säger Agneta.

Elin Liljeholm är en av dem som vårdats på rättspsyk i Sundsvall och som varit kritisk till att de får sitta med dömda män. Hon tycker att det är både bra och dåligt att de ändrar nu.

– Först blev jag oerhört glad och kände att kanske blir våra röster hörda nu. Men sen blev jag mest orolig. Vad händer om man sätter Sveriges värsta självskadare på samma avdelning, är de beredda på det? Så det är jättesvårt, det är verkligen blandade känslor.

Elin tycker trots allt att det här är ett steg i rätt riktning och det tycker också Göran Hägglund.

– Det är ett klokt och bra beslut. Jag vet ju att det här är en utmaning för landstingen och att man kan hamna i en situation att om många med ett självskadebeteende är på samma avdelning så kan det finnas en smittorisk. Men det steg de har tagit i Sundsvall är alldeles utmärkt och jag hoppas att fler tänker på samma sätt.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".