Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
p3 nyheter

Engelskan i vägen för många

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 16.35
Om till exempel kungen vill plugga på universitet, visar ny forskning att hans läs- och skrivsvårigheter skulle kunna ge problem med engelskan.

Engelskan står i vägen när många med läs- och skrivsvårigheter vill plugga vidare, visar forskning från Växjö universitet.

säger Aina Hantoft som läser till lärare.

Många som har läs- och skrivsvårigheter och som söker sig universitet tycker bland annat att det är jobbigt med all kurslitteratur på engelska.

– Det är mycket akademiska termer på engelska, säger Aina Hantoft.

Hur klarar du det?

– Jag sitter och översätter för mig själv med hjälp av webben.

Engelskan blir för en dyslektiker som ett dubbelt handikapp, som gör att många inte tar sig in eller ens vågar söka till universitetet. Det tror i alla fall Krister Jacobsson, lektor och dyslexiforskare på Växjö universitet.

– Av de som vi har följt som har läs- och skrivsvårigheter så är det en stor grupp, runt 40 procent, som har IG i engelska på gymnasiet, säger han.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".