Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
Dina nyheter - chatt

"Går lika bra med tvål och vatten"

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 12.00
Antonio Barragan är läkare på Smittskyddsinstitutet.

Får alla med svininfluensa feber? Hur länge ska man stanna hemma från jobbet? Och hjälper handsprit?
Antonio Barragan, som är överläkare på Smittskyddsinstitutet, chattade om Svininfluensan.

Moderator:Välkomna! Nu chattar vi om svininfluensa med Antonio Barragan, som är överläkare på Smittskyddsinstitutet. Chatten håller på till 12.30.
Danne:Hur väl har man hunnit testa vaccinet? Är det verkligen helt säkert att det inte finns några risker?
Antonio Barragan:Man har hunnit göra tester på vaccinet, så kallade biverkningsprofiler. Vaccinet kan ge (som alla vaccin) en lätt rodnad, svullnad och ömhet på platsen för vaccinering och ibland lätt feber. Några allvarliga biverkningar har inte rapporterats, men alla vacciner kan i sällsynta fall påverka nervsystemet tillfälligt.
Tesssan:Vad har vaccinet för biverkningar?
Antonio Barragan:se föregående fråga. I de flesta fall inga eller mycket lindriga på huden.
Robert:Hej, Du som är sakkunnig, skulle du kunna för en gångs skull föklara varför Svininfluensan får så stort utrymme i media? Det är en influensatyp, jo men det har vi haft i alla tider. Har någon bara råkat sätta ett säljande namn på den? Eller finns det faktiskt något som är mycket speciellt med denna influense som skilljer den från alla andra influensor vi har?
Antonio Barragan:Det är en fråga som jag ställer mig själv ibland... Med vad vi vet idag kan vi inte säga att den nya influensan ger ett allvarligare sjukdomsbild än vanlig säsonsginfluensa om man tittar stort. Det finns två väsentliga skillnader 1. Att många kan drabbas samtidigt (kanske uppåt 15-30% av befolkningen) och 2. att fler i de yngre åldersgrupperna drabbas jämfört säsongsinfluensa.
Rickard:Om man haft svininfluensa, hur länge ska man stanna hemma från jobbet?
Antonio Barragan:Så länge du har symptom som oftast är feber, hosta, huvudvärk, muskelvärk. Efter ca 5-7 dagar från insjuknande är de flesta återställda och inte smittsamma
Björn:Vad bör man göra om man misstänker att man är smittad?
Antonio Barragan:Uppsöka information på sjukvårdsupplysningens hemsida. Där finns bra information. Om man känner sig osäker, har frågor, känner sig mycket sjuk eller tillhör en av riskgrupperna ska man ringa sjukvårdsupplysningen eller sin vårdcentral. Man bör vara insatt i hygienråd som finns tillgängliga på hemsida för att minimera spridning till närstående. De flesta klarar av infektionen hemma.
Anna:På jobb och andra platser ställer man nu ut handsprit, men gör det egentligen någon skillnad?
Antonio Barragan:Ja, handtvätt har visat sig vara ett bra sätt att minska spridning, även om influensa sprids huvudsakligen via droppar i luften (aerosol). Händer kommer ofta i kontakt med näsa/slemhinnor och då kan viruset spridas vidare. Det går fö lika bra med tvål och vatten om handsprit inte finns.
Tina:Kan vem som helst vaccinera sig? Behövs detta?
Antonio Barragan:Barn under 6 månader kommer inte att vaccineras och bara riskgrupper för barn 6 mån-3 år. För övrig kommer vaccin att erbjudas helas befolkning. Det kan finnas skäl att inte vaccinera sig, tex stark överkänslighet mot ägg (komponenter i vaccinet). Man ska konsultera läkare i dessa fall.
Mimmi:Inkubationstid?
Antonio Barragan:ca 3 dagar som regel, men kan också vara 1-7 dagar
julia:jag har haft feber,ont i kroppen, halsont o varit mkt trött sen i söndags kväll.idag är jag i stort sett feberfri men kvarstående halsont o huvudvärk.är det influensan jag haft, blir alla lika sjuka eller kan jag ha haft en lindrigare variant?
Antonio Barragan:Spannet är stort, vissa får lindriga symptom, andra kan känna sig mycket sjuka.
mian:jag undrar om man kan vara sjukl fast man inte har feber, äter penicillin sen 9 dag men blev ännu dåligare nu är hostig och jättetrött
Antonio Barragan:Penicillin har ingen effekt på influensa. Som regel har man feber med infuensa och det är mycket ovanligt med låg eller ingen feber.
Moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten!
Orolig:Är det en dålig idé att åka utomlands tex till London just nu?
Antonio Barragan:Det finna inga reserestriktioner utfärdade. Situationen är likartad i de flesta länderna i Europa.
Moderator:Vi tar några frågor till.
Karin:Det pågår en stor debatt om vaccinet, rekommenderar du att de flesta tar det?
Antonio Barragan:Ja, för sin egen skull, för närståendes skull, av solidaritetsskäl med samhället. Det är viktigt att grupper som kan bli svårt sjuka i samhället skyddas. Även att viktiga funktioner i samhället kan fortsätta fungera, som skola, sjukvård, transporter. Ju fler som vaccineras snabbt desto mindre effekter kommer vi att se av pandemin. Det kan dessutom komma en ny våg av samma influnesa om några månader.
Sofie:När räknar man med att kunna börja vaccinera personer som inte tillhör riskgrupperna?
Antonio Barragan:DEtta är någonting som diskutera i dagran och som kommer att variera från län till län. Sannolikt kommer det att ta 2-3 veckor att vaccinera riskgrupperna och då kan man börja med resten.
eva-britt: Ger man Tamiflu om någon som anses tillhöra riskgruppen blir sjuk?
Antonio Barragan:Bra fråga. De som tillhör en riskgrupp och tror sig ha den nya influensan ska kontakta läkare eller sjukvård. Behandlande läkare tar då ställning i det enskilda fallet till antiviral medicinering.
Moderator:Tack alla som chattat! Och tack Antonio Barragan som svarade. Nu är chatten avslutad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".