Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
p3 nyheter

Unga skiter i kyrkoval

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 10.38
1 av 2
2 av 2

Den 20 september är det kyrkoval i Sverige. Men trots att alla som är över 16 och döpta får rösta, brukar de allra flesta strunta i det.

 

 Bryr du dig om kyrkovalet? Vad skulle få dig att rösta? Berätta!

– Det intresserar mig inte så mycket, det berör mig inte. Min mamma är katolik och min pappa är ateist och jag vet inte själv vad jag är, säger Alexandra Thunström som inte kommer att rösta.

I årets kyrkoval får 5,5 miljoner svenskar rösta och 400 000 av dem får göra det för allra första gången. Men i förra valet struntade de flesta unga i det. Bara fyra procent av dem mellan 16 och 30 tog sig till vallokalen.

– En anledning kan vara att kyrkan inte har lyckats nå ut tillräckligt till de unga väljarna, säger Magnus Edin, valansvarig på Svenska kyrkan. En sak som vi gör nu som vi inte gjort tidigare är att vi till exempel annonserar i Kalle anka och talar om att nu är det kyrkoval.

Men trots att kyrkan gör reklam i år, kan det fortfarande vara svårt att få grepp om vad de olika partierna inom kyrkan tycker. 

-- Jag kan inte direkt säga att jag är så himla insatt i det. Utan jag har bara hört om det och sådär, säger Therese Ekevid, 17 år.

– Är du med i Svenska kyrkan?

– Ja det är jag. Eftersom mina föräldrar är det så blev jag också det.

Men inför valet är det iallafall en fråga inom kyrkan som varit hetare än de andra. Lennart Sacrédeus och hans Kristdemokrater tycker inte att kyrkan ska låta homosexuella gifta sig där. Tre partier säger nej till det, och efter valet ska kyrkomötet, som är kyrkans riksdag, samlas och bestämma hur det blir.

-- Valet handlar om vad man vill att kyrkan ska vara framöver. Att man hittar en kandidat som kan driva den åt rätt håll, säger Magnus Edin på svenska kyrkan.

Jesper Engström
jesper.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".