Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
p3 nyheter

Vill skrota gymnasiets IV-program

Publicerat måndag 28 september 2009 kl 12.02
1 av 2
2 av 2

Skolminister Jan Björklund vill ta bort IV-programmet. I stället vill han att det från 2011 ska finnas fem särskilda program för de som inte har tillräckligt bra betyg för att komma in på gymnasiet. Men två killar på IV-programmet i Luleå som vi snackat med tycker inte att det behövs.

 Är IV så dåligt som skolministern tycker?

De killar som vi pratat med på IV-programmet i Luleå tycker att skolministerns förslag låter bra, men säger också att det redan är bra som det är nu.

Det håller däremot inte Jan Björklund med om. Bland annat för att hälften av alla som går IV programmet hoppar av efter ett år.

Dessutom är de som går IV-programmet så olika att det inte räcker med ett enda program. Det som behövs är alltså fem olika program, tycker regeringen.

1. Det första heter preparandutbildning. Där ska eleverna fortsätta läsa grundskoleämnen tills att de blir behöriga till gymnasiet.

2. Den andra är Priv-programmet, för de som är väldigt nära att vara behörig till ett yrkesprogram. De ska komplettera det de behöver från grundskolan samtidigt som de läser yrkesprogramskurser på gymnasiet.

3. Det tredje programmet är lite speciellt eftersom det är en yrkesintroduktion. Där läser man kurser från yrkesprogram och har mycket praktik. Tanken är att man ska kunna börja jobba när man är klar, eller om man vill hoppa på ett yrkesprogram på gymnasiet. Förut har målet varit att alla som går ut gymnasiet ska ha behörighet att plugga på högskola, men det målet skippar regeringen alltså nu.

4. Individuellt alternativ är för de som har sämst betyg och är minst motiverade.

5. Det sista särskilda programmet är språkintroduktion, alltså ett program för de som inte kommit in på gymnasiet på grund av att de inte kan svenska tillräckligt bra.

Men Anders Vedin som jobbar som samordnare på IV-programmet i Luleå tycker inte att regeringens förslag skiljer sig speciellt mycket från hur det redan är idag.

- Vi jobbar redan på det här sättet, att hjälpa eleverna på olika sätt. Skillnaden är att just nu finns alla de här åtgärderna under ett och samma program.

Förutom att IV-programmet avskaffas vill regeringen också ställa högre krav för att man ska vara behörig att gå gymnasiet.

Om man ska gå ett yrkesprogram på gymnasiet ska man ha godkänt i 8 av 16 ämnen, varav matte, svenska och engelska måste vara tre av dem.

Ska man gå ett högskoleförberedande program på gymnasiet ska man ha godkänt i 12 av 16 ämnen, varav matte, engelska och svenska är ett måste.

Tidigare har det räckt med godkänt i matte, engelska, och svenska för att vara behörig till gymnasiet.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".